АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Облік операцій з переробки давальницької сировини українського замовника

Читайте также:
  1. III етап. Перевірка господарських операцій по суті
  2. III. Облік і контроль наявності та руху запасів в місцях їх зберігання
  3. V. КЛІНІЧНА ТА ДИСПАНСЕРНА КАТЕГОРІЯ ОБЛІКУ ХВОРОГО
  4. V. Облік амортизації основних засобів
  5. V. Облік зменшення та відновлення корисності нематеріальних активів
  6. V. Особливості обліку деяких запасів
  7. VI. Напрями, операційні цілі та заходи з їх реалізації
  8. VI. Облік ремонту та поліпшення основних засобів
  9. VIII. Облік вибуття основних засобів
  10. Автоматизація обліку праці та заробітної плати
  11. Адаптація операційної системи до зміни її завантаження за критеріям витрат
  12. Амортизація в управлінському обліку

ТЕМА: ОБЛІК ОПЕРАЦІЙ ІЗ ДАВАЛЬНИЦЬКОЮ СИРОВИНОЮ

Зміст:

Поняття зовнішньоекономічної операції з давальницькою сировиною. Особливості укладення договорів на переробку давальницької сировини

Оподаткування операцій з давальницькою сировиною. Порядок оформлення, обліку та погашення податкового векселя та зобов’язання на сплату митних платежів

Документальне оформлення операцій із давальницькою сировиною

Особливості бухгалтерського обліку операцій із давальницькою сировиною

Облік операцій з переробки давальницької сировини іноземного замовника

Облік операцій з переробки давальницької сировини українського замовника

Нормативно-законодавча база:

  1. Закон України “Про операції з давальницькою сировиною у зовнішньоекономічних відносинах” від 15.09.1995 р. № 327/95-ВР у редакції від 04.10.2001 р. № 2761-III.
  2. Закон України “Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті” від 23 вересня 1994 р. №185/94-ВР // www.rada.gov.ua
  3. Наказ ДМСУ “Про затвердження порядку застосування окремої митної декларації” від 24.12.2003 р. № 909.
  4. Наказ ДМСУ “Про посилення контролю за вивезенням окремих видів готової продукції, виготовленої з давальницької сировини” від 27.01.2004 р. № 53.
  5. Наказ Міністерства статистики України “Про затвердження типових форм первинних облікових документів з обліку сировини та матеріалів” від 21.06.1996 р. № 193.
  6. Положення про порядок надання висновків щодо визначення операцій як таких, що належать до операцій з давальницькою сировиною у зовнішньоекономічних відносинах: Затв. наказом Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України від 26.11.2003 р. № 340.
  7. Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом ДПАУ від 30.05.1997 р. № 165 // www.rada.gov.ua
  8. Порядок видачі, обліку, відстрочення та оплати (погашення) векселя (письмового зобов’язання), що видається суб’єктом підприємницької діяльності при здійсненні операції з давальницькою сировиною у зовнішньоекономічних відносинах: Затв. наказом Державної податкової адміністрації України від 25.02.2002 р. № 83.
  9. Порядок застосування митних режимів переробки на митній території України та переробки за межами митної території України: Затв. наказом Державної митної служби України від 13.09.2003 р. № 609.
  10. Порядок обліку (реєстрації) зовнішньоекономічних контрактів, предметом яких є операції з давальницькою сировиною українського замовника, коли контрактом передбачена реалізація готової продукції в країні виконавця або вивезення її до іншої країни: Затв. наказом Міністерства економіки України від 16.03.2006 р. № 98.
  11. Постанова Кабінету Міністрів України “Про встановлення показників питомої ваги давальницької сировини у загальній вартості готової продукції за окремими видами операцій у зовнішньоекономічних відносинах” від 04.11.1997 р. № 1216.
  12. Постанова Кабінету Міністрів України “Про встановлення показників питомої ваги давальницької сировини у загальній вартості готової продукції за окремими видами операцій у зовнішньоекономічних відносинах” від 02.04.1998 р. № 418.
  13. Постанова Кабінету Міністрів України “Про встановлення показників питомої ваги давальницької сировини у загальній вартості готової продукції за окремими видами операцій у зовнішньоекономічних відносинах” від 02.04.1998 р. № 427.
  14. Розпорядження Кабінету Міністрів України “Про застосування простого векселя за окремими товарними позиціями у разі здійснення операцій з давальницькою сировиною у зовнішньоекономічних відносинах” від 21.01.2006 р. № 26–р.

1. Поняття зовнішньоекономічної операції з давальницькою сировиною. Особливості укладення договорів на переробку давальницької сировини

Згідно із Законом України “Про операції з давальницькою сировиною у зовнішньоекономічних відносинах” від 15.09.1995 р. № 327/95-ВР давальницька сировина - сировина, матеріали, напівфабрикати, комплектуючі вироби, енергоносії, ввезені на територію України іноземним замовником (чи закуплені іноземним замовником за іноземну валюту в Україні) або вивезені за її межі українським замовником для використання у виробництві готової продукції з подальшим поверненням продукції повністю або частково в країну замовника або вивозом у третю країну.

Право власності на давальницьку сировину на кожному етапі її переробки, а також на вироблену з неї готову продукцію належить замовнику.

Операцією з давальницькою сировиною у зовнішньоекономічних відносинах є операція з перероблення (оброблення, збагачення чи використання) давальницької сировини в результаті технологічного процесу із зміною коду за Українською класифікацією товарів зовнішньоекономічної діяльності (УКТ ЗЕД) (незалежно від кількості виконавців), а також етапів (операцій з перероблення цієї сировини) з метою отримання готової продукції за відповідну плату.

До операцій з давальницькою сировиною у зовнішньоекономічних відносинах належать операції, в яких сировина замовника на конкретному етапі переробки, а також на заключному, є основним матеріалом та її вартість становить не менш як 20 відсотків загальної вартості готової продукції. Кабінету Міністрів України за поданням центральних органів виконавчої влади надано право встановлювати інші показники вартості давальницької сировини в загальній вартості готової продукції за окремими видами операцій з давальницькою сировиною. При розрахунку вартості давальницької сировини у вартості готової продукції враховуються вартість всієї вивезеної (ввезеної) давальницької сировини та витрати по доставці цієї сировини до виконавця.

Обов’язковою вимогою для визнання давальницької операції як такої є попереднє здійснення поставки виконавцю давальницької сировини відносно повернення виготовленої з неї готової продукції замовнику. Операції, що не передбачають попередньої поставки сировини для отримання готової продукції, або якщо вартість сировини є меншою зазначених 20 відсотків, не вважаються операціями з давальницькою сировиною.

Висновок про те, що готова продукція вироблена внаслідок переробки давальницької сировини, вартість якої становить не менш як 20 відсотків загальної вартості готової продукції видається Торгово-промисловою палатою України або регіональними торгово-промисловими палатами.

Учасниками операцій з давальницькою сировиною виступають:

- замовник – суб’єкт господарської діяльності, який надає давальницьку сировину для виготовлення готової продукції;

- виконавець – суб’єкт господарської діяльності, який здійснює переробку давальницької сировини.

Законодавством України передбачено декілька схем переробки давальницької сировини, кожна з яких має свої особливості як у митному оформленні, так і в оподаткуванні. До них відносяться:

- ввезення на митну територію України давальницької сировини іноземним замовником з метою її переробки у готову продукцію;

- закупівля іноземним замовником давальницької сировини за іноземну валюту на митній території України, її переробка та розпорядження готовою продукцією;

- вивезення з митної території України давальницької сировини українського замовника, її переробка та розпорядження готовою продукцією.

Результатом виконання операції з давальницькою сировиною є отримання готової продукції

Готова продукція - продукція (товар), вироблена з використанням давальницької сировини (крім тієї частини, що використовується для проведення розрахунків за її переробку) і визначена як кінцева у контракті між замовником і виконавцем. Вона може бути повернена у країну замовника або реалізована замовником (чи за його дорученням виконавцем) у країні виконавця або в іншій країні.

У разі потреби Кабінет Міністрів України визначає види продукції (товару), які не можуть класифікуватися як готова продукція.

Відповідно до Закону України № 327/95-ВР готова продукція, що вироблена з давальницької сировини, ввезеної іноземним замовником на митну територію України; а також готова продукція, що вироблена з давальницької сировини, закупленої іноземним замовником на митній території України за іноземну валюту, не обкладається вивізним (експортним) митом та іншими податками і зборами (крім митних), що справляються у разі експорту товарів, і не підпадає під режим ліцензування та квотування при вивезенні за межі митної території України.

Винятком з цього правила є товари спеціального призначення, перелік яких визначається Кабінетом Міністрів України. Також не підлягає квотуванню та ліцензуванню операції з вивезення за межі митної території України давальницької сировини українським замовником (крім тієї, що використовується для розрахунків з іноземним виконавцем).

Термін здійснення операції з давальницькою сировиною повинен бути не більше 90 календарних днів з моменту оформлення вантажної митної декларації на давальницьку сировину. Кабінету Міністрів України надано право встановлювати інші терміни переробки давальницької сировини у готову продукцію.

Розрахунки за переробку, обробку, збагачення чи використання давальницької сировини можуть проводитися в грошовій формі, частиною давальницької сировини чи готової продукції (крім тієї, що заборонена до експорту) або за згодою замовника та виконавця з використанням усіх цих форм.

Давальницька сировина або готова продукція, яка використовується у розрахунках за послуги переробки оподатковується на загальних підставах відповідно до законодавства України. У разі, коли розрахунки за переробку, обробку, збагачення чи використання давальницької сировини провадяться в іноземній валюті, вона підлягає зарахуванню на рахунок українського виконавця в уповноваженому банку України у 180-денний строк починаючи з моменту митного оформлення готової продукції або погашення векселя (письмового зобов’язання) залежно від того, яка з цих операцій була проведена раніше.

Незважаючи на те, що давальницькі операції давно і міцно ввійшли до комерційної діяльності вітчизняних підприємств, ні Цивільний, ні Господарський кодекси України не містять визначення договору на переробку давальницької сировини.

З усіх видів договорів, характеристики яких подано в Цивільному та Господарському кодексах, давальницький за своєю суттю найбільш близький до договору підряду, відповідно до якого підрядник зобов’язується за відповідну плату виготовити чи обробити річ з переданням результату виконаної роботи замовнику. Але є й серйозні відмінності. Наприклад, істотною ознакою договору про переробку давальницької сировини є попередня передача виконавцеві сировини, що належить замовнику, з метою її переробки. Водночас при підряді, за загальним правилом, роботи виконують з матеріалу підрядника, якщо інше не встановлено договором.

При складанні зовнішньоекономічного договору на переробку давальницької сировини важливе значення має відповідність його положень (зокрема, предмету договору) ознакам операції з давальницькою сировиною: по-перше, при переробці сировини на готову продукцію повинен обов’язково змінюватись код за УКТ ЗЕД; по-друге, давальницька сировина на конкретному етапі переробки, а також на заключному етапі має бути основним матеріалом, а вартість її на кожному етапі переробки повинна становити не менше 20 % загальної вартості готової продукції.

Основними положеннями, які слід відобразити у зовнішньоекономічному договорі (контракті) на переробку давальницької сировини, є:

- предмет контракту;

- вартість робіт та загальна сума контракту;

- строк дії контракту;

- вид давальницької сировини і готової продукції (бажано вказати коди УКТ ЗЕД);

- умови поставки і приймання сировини та готової продукції, порядок їх транспортування, упаковки й маркування;

- порядок (технологічна схема) переробки сировини, норми виходу готової продукції, строки переробки. Технологічна схема обов’язково повинна містити кількісні показники виходу продукції на кожному етапі переробки сировини, а також коефіцієнт втрат сировини;

- вимоги до якості сировини і готової продукції;

- умови платежу або розрахунків шляхом передачі частини чи готової продукції;

- інші права і обов’язки сторін (наприклад, порядок страхування сировини і готової продукції, питання надання та використання додаткових матеріалів і комплектуючих та ін.);

- відповідальність сторін за порушення зобов’язань за контрактом;

- порядок пред’явлення претензій (рекламацій), арбітраж і право якої країни буде застосовуватися при вирішенні господарських спорів;

- обставини форс-мажору.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)