АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ОПИС ПРЕДМЕТА Навчального КУРСУ

Читайте также:
  1. IV. ВИВЧЕННЯ НОВОГО НАВЧАЛЬНОГО МАТЕРІАЛУ
  2. IV. Сприйняття й засвоєння учнями навчального матеріалу.
  3. V курсу (5 ТОМ)
  4. V курсу (5 ТОС)
  5. V. Зміст навчального матеріалу
  6. V. Сприйняття та засвоєння учнями навчального матеріалу.
  7. VІ. Організація і проведення конкурсу
  8. А) розподіл навчального часу за темами для студентів-магістрів за спеціальністю 8.030109 – «Управління персоналом та економіка праці» стаціонарної форми навчання
  9. АЛГОРИТМ РОБОТИ НАД ПРОФЕСІЙНО-ОРІЄНТОВАНИМИ ЗАВДАННЯМИ З КУРСУ «ОСНОВИ ПСИХОЛОГІЧНОГО ТРЕНІНГУ»
  10. АНОТАЦІЇ ДО ОСНОВНИХ ТЕМ КУРСУ «ПСИХОЛОГІЯ»
  11. В каком бы масштабе не выполнялось изображение, на чертеже всегда проставляют только действительные размеры предмета.
  12. В результаті вивчення даного курсу студент повинен

МІНІСТЕРСТВО ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ

ЗАПОРІЗЬКИЙ ЮРИДИЧНИЙ ІНСТИТУТ

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОГО ДЕРЖАВНОГО УНІВЕРСИТЕТУ ВНУТРІШНІХ СПРАВ

ЗАТВЕРДЖУЮ

Перший заступник начальника інституту

з навчальної та методичної роботи

полковник міліції

_________________

___________________________________

РОБОЧА НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА З ДИСЦИПЛІНИ

 

"Аналіз фінансово-господарської діяльності

підприємства"

(для курсантів за вимогами кредитно-модульної системи)

 

 

ЗАПОРІЖЖЯ

Аналіз фінансово-господарської діяльності підприємства (робоча навчальна програма з дисципліни та плани практичних занять для курсантів IІІ курса). - Запоріжжя: ДДУВС, 2014. - с.

 

 

Укладач: Дондик Г.П.,

кандидат юридичних наук,

доцент кафедри економічної безпеки.

 

Рецензенти: Коломоєць Т.О. доктор юридичних наук, доцент;

Обушенко О.М., кандидат юридичних наук, доцент.

 

 

Схвалено на засіданні кафедри економічної безпеки Протокол №__ від ____________200__р.

 

 

© Дондик Г.П., 2014

© ДДУВС, 2014


СТРУКТУРА РОБОЧОЇ НАВЧАЛЬНОЇ ПРОГРАМИ

З КУРСУ „АНАЛІЗ ФІНАНСОВО-ГОСПОДАРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА”

1. Анотація.

2. Тематичне планування.

3. Зміст навчального матеріалу за темами.

4. Питання до заліку.

5. Література до всього курсу.

 

АНОТАЦІЯ

Навчальна дисципліна „ Аналіз фінансово-господарської діяльності підприємства” є однією в важливих дисциплін програмної підготовки спеціалістів-юристів в ВУЗах.

Програма дисципліни розроблена у відповідності з вимогами типового учбового плану, а також законів та інших нормативних актів, що регламентують безпеку в сфері економіки.

Формування ринкової економіки в Україні значним чином змінило умови діяльності підприємств: змінилися форми та методи державного регулювання, посилився вплив зовнішньої середи, основною якістю якого є невизначеність, посилився рівень відповідальності керівників підприємств за управлінські рішення, які вони самостійно приймають.

В науковій системі планового керування економічним і соціальним розвитком країни на всіх щаблях суспільного виробництва велике значення має економічний аналіз. Він займає проміжне місце між збором і обробкою економічної інформації й прийняттям управлінських рішень як стратегічних, що виражаються в складанні планів, так і тактичних - по оперативному регулюванню ходу суспільного виробництва, необхідному для досягнення запланованих цілей.

Організаційна структура суспільного виробництва, відносна відособленість і самостійність основних господарських ланок — підприємств і об'єднань — у рамках систем більш високого рівня обумовили виділення з економічного аналізу - аналізу господарської діяльності і народногосподарського аналізу, які істотно розрізняються по своїх завданнях, сфері застосування й використовуваної інформації.

Аналіз господарської діяльності — це комплексне вивчення діяльності підприємства, його структурних підрозділів, господарських об'єднань, міністерств і відомств із метою об'єктивної оцінки її результатів і виявлення можливостей подальшого підвищення ефективності господарювання.

Аналіз господарської діяльності вивчає економіку підприємств та об'єднань у їх органічному зв'язку з технікою з метою оцінки результатів господарської діяльності й виявлення резервів, тобто із властивої тільки йому сторони, що і визначає предмет вивчення.

Предметом аналізу є господарська діяльність конкретних підприємств, їхніх структурних підрозділів, об'єднань, міністерств і відомств, спрямована на виконання плану, ведення обліку й складання звітності й інших джерел інформації. Ця діяльність розглядається насамперед під кутом зору її відповідності соціально-економічним завданням, поставленим з метою її оцінки й виявлення резервів подальшого поліпшення.

Основні завдання курсу:

- вивчення слухачами основ фінансово-економічного аналізу підприємств;

- вироблення необхідних навичок по використанню цих знань при рішенні правових задач.

Узагальнена характеристика учбової дисципліни:

· вивчення основних положень аналізу фінансово-господарської діяльності підприємств;

· ознайомлення з предметом, методами і завданнями аналізу фінансово-господарської діяльності підприємства;

· ознайомлення з особливостями аналізу фінансово-господарської діяльності підприємств різних сфер діяльності.

Дана дисципліна в професійній підготовці випускника дозволить йому визначити місце і роль суб'єкта економіки в правовому полі.

В результаті вивчення курсу ”Аналіз фінансово-господарської діяльності підприємства” курсанти і слухачі повинні:

- знати сутність та методи фінансового економічного аналізу,

- визначати ефективність господарської діяльності підприємства,

- набути навичок складання фінансових звітів, а також, проведення аналізу фінансово-господарської діяльності промислового підприємства, підприємств капітального будівництва, торгівлі тощо.

Ці знання покликані в подальшому сприяти більш ґрунтовному вивченню на наступних курсах цивільного та кримінального права, та інших юридичних дисциплін.

Готуючись до семінарських занять, слухачам та студентам необхідно, перш за все, ознайомитися з положеннями Конституції України, в яких закладені основні засади розвитку економічної сфери країни. Після чого приступати до ретельного аналізу Закону України „Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні”.

Також треба ознайомитися і з іншими нормативними актами, наведеними нижче у відповідному переліку, оскілки без знань їх змісту важко засвоїти питання теми, які стосуються порядку утворення, принципів економічного аналізу.

Для засвоєння матеріалу краще використовувати такі підручники і навчальні посібники:

Баригольц С.Б., Тацій Г.М. Економічний аналіз господарської діяльності підприємств.- Москва: Фінанси та статистик, 1986 р.

Кононенко О.І. Аналіз фінансової звітності. – Харьків: Видавництво „Фактор”, 2003 р.

Ковальов А.І., Привалов В.П. Аналіз фінансового стану підприємства. – Москва: Центр економіки та маркетингу, 1997 р.

Бандурка А.М., Черв’яков І.М., Посилкіна О.В. Фінансово-економічний аналіз. – Харьков: Університет внутрішніх справ, 1997 р.

Савицька Г.В. Аналіз господарської діяльності підприємств. – Москва: Інфра, 2003 р.

Можна користуватися й іншими підручниками і посібниками, вже самостійно враховуючи при використанні їх теоретичних положень вимоги чинного законодавства України.

Для занять студенти повинні мати робочі зашити де, окрім лекційного матеріалу, слід самостійно конспектувати розгорнуті відповіді на питання до семінарських занять.

Студент (слухач), який має заборгованість хоча б з однієї із проведених тем, не допускається до заліку до її відпрацювання.

При підготовці до заняття курсант (слухач) має можливість отримати консультацію у викладача, який веде заняття, або чергового викладача по кафедрі.

Запропоновані методичні матеріали є комплексним документом, що відображає основні напрямки та обсяги навчальної роботи студентів, та слухачів за контрактом з навчальної дисципліни „Аналіз фінансово-господарської діяльності підприємства”.

 

 


Назва курсуАНАЛІЗ ФІНАНСОВО-ГОСПОДАРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА”

ОПИС ПРЕДМЕТА Навчального КУРСУ

Предмет: Основи управління ОВС

Курс: Підготовка бакалаврів Напрям, спеціальність, освітньо-кваліфікацій-ний рівень Характеристика навчального курсу
Кількість кредитів, відповідних ECTS: 1,5 Кредиту   Змістових модулів: 2   Загальна кількість годин:60 Тижневих годин: (к-ть) Шифр та назва напряму Правознавство     Шифр та назва спеціальності 7.060101 Правознавство   Освітньо-кваліфікаційний рівень спеціаліст     Обов’язковість навчальної дисципліни нормативна Рік підготовки: Семестр: Лекції (теоретична підготовка): 20   Семінари: 10   Практичні: 10   Самостійна робота: 10   Індивідуальна робота: 10   Вид контролю: іспит

 


 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)