АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Зобов'язання контрагентів

А. Зобов'язання продавця В. Зобов'язання покупця
А1. Надання товару відповідно до умов контракту В1. Сплати ціни
А2. Оформлення ліцензій, дозволів і виконання інших формальностей В2. Оформлення ліцензій, дозволів і виконання інших формальностей
АЗ. Оформлення контракту перевезен­ня і страхування ВЗ. Оформлення контракту переве­зення і страхування
А4. Постачання (товару) В4.Прийняття постачання (товару)
А5. Перехід ризиків В5. Перехід ризиків
А6. Розподіл витрат В6. Розподіл витрат
А7. Повідомлення покупця В7. Повідомлення покупця
А8. Доказ постачання, транспортні документи або еквівалентні електронні повідомлення В8. Доказ постачання, транспортні документи або еквівалентні елект­ронні повідомлення
А9. Перевірка, упакування, маркіру­вання В9. Перевірка товарів
А10. Інші зобов'язання В10. Інші зобов'язання

 

Отже, базисні умови постачання визначають, хто несе ви­трати по транспортуванню товару від продавця до покупця. Витрати, що несе експортер, включаються в ціну товару (іноді вони сягають 40-50% ціни). Базисні умови встановлюють ба­зис ціни товару і впливають на рівень ціни.

ІНКОТЕРМС містить 13 комерційних термінів, згрупова­них за чотирма різними категоріями. За кожною умовою виз­начаються обов'язки продавця і покупця по доставці товару і встановлюється момент переходу ризику випадкової загибелі або ушкодження товару з продавця на покупця.

Використовуваний при позначенні базисних умов термін "франко", або "вільно", означає, що покупець вільний від ризи­ку і усіх витрат по поставці товару до пункту, позначеного після слова "франко" ("вільно") (табл. 14.2).

Таблиця 14.2

Групування термінів, що позначають базисні умови п остачання в "ІНКОТЕРМС-2000"

Група Е Відправлення
EXW Франк-завод (із заводу)
Група F Основне перевезення не оплачене
FCA Франко-перевізник (вільно у перевізника)
FAS Франко вздовж борта судна
FOB Франко-борт
Група С Основне перевезення оплачене
CFR Вартість і фрахт
CIF Вартість, страхування і фрахт
CPT Перевезення оплачене до
CIP Перевезення і страхування оплачені до
Група D Прибуття
DAF Поставлено на кордон
DES Поставлено на судні
DEQ Поставлено франко-причал
DDU Поставлено без оплати мита
DDP Поставлено з оплатою мита

 

Зміст базисних умов:

1. ЕХ\¥ — "франко-завод (франко-склад) продавця". Ця умова поставок передбачає, що продавець виконав свої зо­бов'язання з доставки товару в момент його передання покуп­цеві або уповноваженій ним особі зі свого підприємства або складу. Продавець (якщо інше не обумовлено сторонами в контракті) не несе відповідальності за навантаження товару на транспортний засіб, наданий покупцем і за його митне очи­щення (оплата необхідних митних зборів). Покупець за влас­ний рахунок забезпечує відвантаження і транспортування то­вару до пункту призначення і бере на себе всі пов'язані з цим витрати і ризики. Таким чином, ця умова поставок містить мінімальні зобов'язання для продавця; відповідно і ціна това­ру, який проданий за умовами EXW, буде найменшою порівняно з іншими базисними умовами поставки. Однак ця умова не повинна застосовуватись, коли покупець з причин, які від нього не залежать, не може виконати або забезпечити виконання митних формальностей, пов'язаних з експортом то­вару. У цих випадках поставки необхідно здійснювати на умо­вах "франко-перевізник" (FCA). Використовується будь-який вид транспорту.

2. FCA — "франко-перевізник". Ця умова означає, що про­давець виконав свої зобов'язання щодо поставки товару в мо­мент передавання очищеного для експорту товару перевізни­кові, якого вказав покупець, у названому місці або пункті. Як­що цей пункт у контракті точно не вказаний, продавець може на власний розсуд вибрати пункт передавання товару пе­ревізникові в межах обумовленого в контракті району. У ряді випадків (при транспортуванні залізницею або повітряним транспортом) договір з перевізником укладається продавцем, але робить він це за рахунок покупця і на його ризик.

Ця умова поставки може застосовуватись за будь-яким способом поставок, включаючи змішані перевезення.

Під перевізником розуміють особу, яка відповідно до дого­вору перевезення, зобов'язується зробити або забезпечити транспортування товару залізницею, автотранспортом, повітряним транспортом, морем або внутрішніми водними шляхами, або змішані перевезення. Якщо відповідно до інструкцій покупця продавець повинен передати товар особі, яка не є перевізником, то вважається, що продавець виконав свої зобов'язання на момент, коли товар перейшов на відповідне зберігання до цієї особи.

3. FAS — "вільно вздовж борту судна". За цих умов постав­ки продавець виконує свої зобов'язання щодо доставки товару в момент, коли товари розміщені "вздовж судна" на причалі або на баржах-ліхтерах у вказаному порту відвантаження. З цього моменту всі витрати і ризики пошкодження товару бере на себе покупець. Покупець також повинен забезпечити митне очищення товару в країні експортера. Відповідно ця умова по­ставок не повинна застосовуватись, коли покупець з об'єктив­них причин не може забезпечити виконання формальностей, пов'язаних з експортом товару. Умова FAS застосовується тільки при морських та річкових перевезеннях.

4. FOB — "франко-борт" або "вільно на борту судна". Умо­ва поставки FOB означає, що продавець виконав свої зо­бов'язання щодо поставки товару в момент, коли останній пе­ретнув борт судна в узгодженому сторонами порту відванта­ження. Таким чином, ризик втрати або пошкодження товару переходить від продавця до покупця саме в цей момент.

При відвантаженні на умовах FOB продавець повинен за­безпечити очищення товару для експорту. За цією умовою то­вар відправляється морем або внутрішніми водними шляхами. У випадках, коли перетинання товаром борту судна не має ве­ликого значення (наприклад, у разі перевезень на суднах-ро- керах або при контейнерних перевезеннях), застосовується умова поставки FCA.

5. CFR — "вартість і фрахт". У цьому разі продавець опла­чує всі витрати, пов'язані з транспортуванням вантажу в за­значений пункт призначення. Водночас ризик втрати або по­шкодження товару переходить з продавця на покупця в мо­мент перетинання вантажу борту судна. Покупець бере на се­бе також інші додаткові витрати, які можуть виникнути вже після навантаження товару на судно. Продавець повинен за­безпечити вільний вивіз вантажу зі своєї країни (сплатити всі митні збори).

Умова поставки CFR застосовується тільки при переве­зеннях морським і річковим транспортом. Якщо момент пере­тинання товаром борту судна не має практичного значення (контейнерні перевезення), відвантаження товару робиться на умовах СРТ — "перевезення оплачено до".

6. CIF — "вартість, страхування і фрахт". За всіма ознака­ми CIF аналогічне CFR. Відмінність полягає лише в тому, що продавець повинен застрахувати вантаж від ризику пошкод­ження або втрати в процесі транспортування. Продавець укла­дає договір зі страхувальником і сплачує йому страхову премію.

Однак при укладенні договору за умовами CIF покупець повинен виходити з того, що продавець забезпечить мінімаль­но можливе страхування товару. Продавець також повинен за­безпечити митне очищення товару для експорту.

Умови CIF застосовуються при морських та річкових пе­ревезеннях. В інших випадках (особливо, коли йдеться про контейнерні перевезення) укладають угоду за умовами СІР.

7. СРТ — "перевезення оплачене до". Якщо за умовами CFR товари транспортуються тільки водним шляхом, то СРТ застосовується при будь-яких способах перевезень і особливо при змішаних перевезеннях, зокрема при наскрізних контей­нерних перевезеннях.

На умовах СРТ продавець оплачує вартість перевезення вантажу в зазначений пункт призначення. Ризик втрати або пошкодження товару так само, як і всі додаткові витрати, що виникають після передання товару перевізникові, переходять до покупця в момент прийняття вантажу перевізником.

При цьому під перевізником розуміють особу, яка, згідно з договором перевезення, бере зобов'язання здійснити або за­безпечити транспортування товару залізницею, автотранспор­том, морем, повітряним транспортом або внутрішніми водни­ми шляхами або ж шляхом змішаного перевезення. Якщо для транспортування вантажу використовувались кілька пе­ревізників, ризики переходять з продавця на покупця при пе­редаванні товару першому перевізникові. Однак продавець повинен забезпечити очищення товару для експорту.

8. СІР — "перевезення і страхування оплачені до". СІР має багато спільного з CIF. Використовується будь-який вид транспорту. Застосовується, як правило, при змішаних пере­везеннях. Продавець повинен укласти договори перевезення і страхування, забезпечити митне очищення вантажу. Однак так само, як і при транспортуванні за умовами CIF, продавець повинен забезпечити мінімально можливе страхування ванта­жу.

9. DAF — "франко-кордон" або "поставлено на кордон". Зобов'язання продавця щодо поставки товару вважаються ви­конаними в момент, коли очищені для експорту товари до­ставлені на кордон і передані покупцеві, але ще не пройшли митного очищення в країні покупця. Під "кордоном" ро­зуміють будь-який кордон, у тому числі кордон країни продав­ця. Тому в умовах поставки повинно бути вказане точне місце на кордоні (прикордонний пункт), де товар передається по­купцеві. За цих умов здійснюються поставки автомобільним і залізничним транспортом.

10. DES — "поставлено на судні". Продавець виконує свої зобов'язання щодо поставки товару в момент, коли товар при­буває в порт призначення на борту судна. Таким чином, ризик втрати або пошкодження товару переходить з продавця на по­купця в момент прибуття судна до причалу і розвантаження вантажу. Умова DES застосовується тільки при поставках ВОДНИМ шляхом.

11. DEQ — "поставлено з причалу" (з оплатою мита). По­ставки з причалу в порту призначення відрізняються від по­ставок з судна насамперед тим, що перехід ризиків втрати або пошкодження товару з продавця на покупця здійснюється в момент, коли товар уже вивантажений на причал. Товар при цьому має бути очищений для імпорту. Продавець несе витра­ти з оплати мита, податків і зборів, пов'язаних із ввезенням то­вару в країну покупця. Якщо сторони вирішили, що оплату мита здійснює покупець, то в умовах поставки вказується: "без оплати мита". Використовується при морських та річкових пе­ревезеннях.

12. DDU — "поставлено без оплати мита". Під цією умо­вою розуміють, що продавець виконав свої зобов'язання пере­дати товар покупцеві в зазначеному місці в країні покупця. Та­ким чином, усі витрати і ризики аж до цього моменту несе про­давець. При цьому він не повинен сплачувати мито, збори та інші витрати, пов'язані з ввезенням товару в країну імпортера і проходженням митних формальностей. DDU застосовується за будь-якого способу транспортування.

13. DDP — "поставлено з оплатою мита". Фактично цю умову поставки можна визначити як поставки на склад покуп­ця, тобто DDP має на увазі максимальне зобов'язання продав­ця щодо поставки товару. Продавець несе всі ризики і оплачує всі витрати (включаючи митні збори, податки та ін.) щодо за­везення товару в країну імпортера. Через це умова постачання DDP не повинна застосовуватись, якщо продавець з об'єктив­них причин не має можливості отримати ліцензію на ввезення товару в країну покупця. Застосовується за будь-якого спосо­бу транспортування.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.008 сек.)