АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Розподіл ролей залежно від процесу життєдіяльності команди та динаміки її успішного розвитку

Читайте также:
  1. V. Сценарії і прогнозні оцінки інноваційного розвитку України на період до 2020 року за індикаторами Європейського інноваційного табло
  2. VI. Підготовка процесуальних документів до практичного заняття – до 5 балів за кожний документ
  3. VII. Використання міжнародного фактору в інтересах інноваційного розвитку економіки України
  4. VII. Система підготовки кадрів до здійснення процесу формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя
  5. VІ. ПРАВОВІ І НОРМАТИВНО – ТЕХНІЧНІ ОСНОВИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ
  6. А) розподіл навчального часу за темами для студентів-магістрів за спеціальністю 8.030109 – «Управління персоналом та економіка праці» стаціонарної форми навчання
  7. А)економія за рахунок масштабів, тов..диференціація, вимоги інцест., перехідні витрати, доступ до каналів розподілу, відносні перевитрати незалежно від масштабу
  8. Аналіз динаміки реалізації продукції ЗАТ “Бердичівський хлібозавод”, тис.грн.
  9. Аналіз динаміки рекламації
  10. Аналіз економічного розвитку сільського господарства
  11. Аналіз обсягів і динаміки виробництва продукції
  12. Аналіз обсягів і динаміки виробництва продукції

Підхід до визначення ролей і їх розподілу здійснюється на основі психологічних особливостей членів команди. Існує немало типологій особистості. Розглянемо типологію, в основу якої покладено соціально-професійні групи людей, що зустрічаються в будь-якій державі.

Воїн – діяльний, ініціативний, досить агресивний. Йому необхідні активні дії, освоєння нових територій. На Воїнах тримається стратегічна ситуація „настання”. Але Воїни втомлюються після активних дій, їм частіше потрібний відпочинок, зміна сфери діяльності. Їм важко дається одноманітна робота (коли немає гучних рекламних акцій, конференцій, розпродажів, гри на біржі, авральних ситуацій, вони зачинають нудьгувати). Отже, це люди дії, що чудово проявляють себе в екстремальних ситуаціях, що вимагають швидкого реагування, роботи на знос в обмежений період часу. (команди МНС, спецназ, бригади швидкої допомоги і ін.). їмнеобхідно відчувати адреналін в крові, щось долати, з кимсь боротися і обов'язково – вигравати.

Селянин (Коваль) – не любить змін, нововведень, ситуацій ризику, невизначеності і нестабільності, зате чудово виконує одноманітну роботу. Йому завжди потрібний чіткий план дій, час на роздум. Перш ніж прийняти ідею, буде довго її обдумувати, зважувати, переживати, поки не сформує власну внутрішню позицію. Селяни уміють забезпечити тил у всіх стратегічних ситуаціях, створюють умови для нормальної стабільної роботи команди на будь-якому етапі її розвитку. (пр..-команда бухгалтерії.)

Пролетар (Референт) - це тип чудових виконавців, які працюють „за зарплату”, відповідно до чітко обкреслених інструкцій і технологічних карт. Як правило, недоцільно їх включати в основний склад команди. Проте деякі команди наполягають на тому, щоб включити в свій склад і обслуговуючий персонал (прибиральниць, секретарів).

Чиновник (Юрист) - цей тип відрізняється дивною скрупульозністю в роботі з документацією. Він блискуче складає звіти, службові записки, нормативні акти. У нього може спостерігатися особлива внутрішня потреба все „закріпити на папері”, а як результат діяльності команди він бачить появу інструкції, циркуляра, наказу, положення, звіту, протоколу і ін.

Купець (Бізнесмен) — цей тип відрізняється психологічною гнучкістю і орієнтацією на комерційний успіх. Найбільше задоволення він отримує, коли що-небудь продає або купує для команди, веде переговори, отримує нову інформацію. Вони блискуче себе проявляють в спілкуванні з клієнтами і партнерами. Вони від природи майстерні дипломати, можуть створити команді гідну репутацію і напрацювати зв'язки.

Чернець (Мислитель) – це тип досить замкнутої людини, одержимої певною ідеєю і яка робить все можливе для її втілення. Його особливість: він працює не за гроші, а за ідею. Як правило, це не людина команди. Проте для деяких команд за родом їх діяльності він необхідний, наприклад (в бізнесі, пов'язаному з програмним забезпеченням)

Описаний вище тип ролевого розподілу підходить для певних спеціальних акцій (рекламних кампаній; презентацій; конференцій). Безумовно, робота в команді не вимагає обов'язкового розподілу всіх виділених ролей. Основа ролевого розподілу — це адекватність цілям команди, актуальній ситуації і індивідуальним особливостям кожного.

Стадія формування

Ефективність діяльності груп багато в чому залежить від того, на якій стадії розвитку вони знаходяться. Виділяють наступні стадії розвитку групи: стадія формування, стадія психологічної напруженості; стадія нормалізації; стадія діяльності. Для ефективного управління організацією менеджеру необхідно розуміти особливості різних видів груп, в які об'єднуються люди.

Стадія формування. Це - стадія переходу індивіда від стану незалежної особи до статусу члена групи. Члени групи переживають такі почуття як хвилювання, нетерпіння, оптимізм, підозру, побоювання і турботу відносно майбутньої роботи і способів взаємодії з іншими членами групи. Вони роблять первинні, пробні кроки пристосування до групи, намагаються визначити задачу і вирішити, як вона буде виконана; намагаються визначити, як поводитися в групі і як слід мати справу з проблемами групи; вирішують, яка інформація потрібна і як вона повинна бути зібрана. Приховано або відкрито члени групи шукають керівника, чекають пояснень цілей, планів, жадають діяльності, вони зайняті обговоренням другорядних або загальновідомих речей, абстрактних концепцій і проблем, ознак або питань, що не мають відносин до задачі. Йде „світська розмова”, фасадне спілкування, відмова від особового самовираження.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)