АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Особливості розвитку інфекційного процесу. Періоди інфекційної хвороби

Читайте также:
  1. IV. ВІКОВІ ОСОБЛИВОСТІ УЧНІВ
  2. V. Особливості обліку деяких запасів
  3. V. Сценарії і прогнозні оцінки інноваційного розвитку України на період до 2020 року за індикаторами Європейського інноваційного табло
  4. V. Характерологічні особливості
  5. VII. Використання міжнародного фактору в інтересах інноваційного розвитку економіки України
  6. VIII. Особливості проходження служби військовослужбовцями, щодо яких провадиться дізнання, досудове слідство або справа розглядається судом чи вирок суду набрав законної сили
  7. Адміністративно-правові відносини, їх структура, особливості та види.
  8. Амплітуди складових ряду Фур’є періодичної послідовності прямокутних імпульсів
  9. Аналіз документів: поняття, види, особливості застосування
  10. Аналіз економічного розвитку сільського господарства
  11. Аналіз та оцінка рівня економічного розвитку регіонів України
  12. Аналіз та оцінка рівня соціального розвитку регіонів України

Форми прояву інфекції

Деякі бактерії після проникнення в організм локалізуються в певниї тканинах та органах. Така інфекція називається місцевою (вогнищевою). Якщо ж збудник проникає в кров і поширюється по всьому організму, інфекція називається загальною.

Форми загальної інфекції:

1. Стан, коли збудники інфекції циркулюють впродовж певного часу в крові, але не розмножуються в ній (наприклад, черевний тиф) називають бактеріемією.

2. В тому випадку, коли збудник довго знаходиться в крові, нагромаджується там і навіть розмножується, виникає сепсис або септицемія (при чумі, сибірській виразці, гноєрідних коках).

3.Утворення в результаті сепсису гнійних вогнищ в різних органах називається септікопіємією.

4. Циркуляція в крові токсину називається токсинемією, циркуляція вірусів - вірусемією.

Якщо захворювання викликане одним збудником – моно інфекція, якщо двома і більше – змішана або поліінфекція.

Рецидив – повторення хвороби після припинення симтомів, властивих для даної хвороби.

Реінфекція - повторне зараження тим самим збудником після повного видужання (при гонореї, сифілісі).

Суперінфекція - повторне зараження тим же збудником ще до ліквідації первинної інфекції.

 

Особливості розвитку інфекційного процесу. Періоди інфекційної хвороби.

І - Інкубаційний період - час від моменту проникнення патогенного

мікроорганізму через вхідні ворота (шкіру, слизові оболонки і т.д.) до появи перших ознак захворювання. В цьому періоді проходить розмноження і нагромадження збудників і їх токсинів до появи перших клінічних ознак захворювання.

ІІ - Продромальний період - характеризується появою перших симптомів

захворювання. На основі клінічних ознак ставиться клінічний діагноз захворювання. Крім цього ставлять лабораторні (мікробіологічні) методи дослідження. Це дозволяє поставити ранній діагноз та ізолювати хворого від здорових людей і своєчасно почати лікування.

ІІІ- Період основних проявів хвороби - клінічний період є самим заразним,

оскільки хворий виділяє велику кількість мікробів в навколишнє середовище. Симтоми поступово або швидко наростаючи, переходять у характерну, типову для даної хвороби, клінічну картину. Триває від декількох днів до декількох місяців.

ІV- Період згасання клінічних проявів поступове або швидке згасання інтенсивності патологічних процесів.

V - Період реконвалесценсії (виздоровлення) наступає після розпалу

захворювання, В період виздоровлення організм звільняється від мікробів - виділяється з сечею, випорожненням, харкотинням. Може також закінчуватись смертю.

Форми прояву інфекції класифікують:

За походження м класифікують:

- екзогенні інфекції, які виникають в результаті проникнення збудників з навколишнього середовища

- ендогенні коли збудники знаходяться в організмі в складі облігатної або транзиторної флори і при ослабленні захисних сил організму можуть бути причиною виникнення захворювання або шляхом переносу збудника з одного біотопу до іншого (автоінфекція).

За тривалістю перебігу розрізняють:

- Гостра - характеризуються швидким зненацьким початком (від 1 тижня до 1 міс). Наприклад - грип, кір, холера, черевний тиф.

- Хронічна - затяжним перебігом (місяці, роки). Наприклад - малярія, сифіліс, туберкульоз, бруцельоз, лепра.

- Латентна - характерний прихований перебіг без клінічних проявів.

- Персистуюча — характеризується тривалим збереженням збудника в організмі людини.

Використовують визначення "бактеріоносій", "вібріоносій", "вірусоносій" або просто "носій". Носій - людина або тварина, в організмі якої паразитують патогенні мікроорганізми, але вони не викликають клінічних проявів хвороби. Патогенний збудник розмножується і виділяється з організму носія. Розрізняють гостре, підгостре і хронічне носійство, а також контактних і неконтактних носіїв.

Розрізняють три категорії носійства:

- носії в інкубаційному періоді;

- носійство в осіб, що перехворіли, в тому числі реко я валесценти;

- здорове (транзиторне) носійство.

• За числом інфікуючих агентів: якщо інфекція викликана одним видом збудника, таку інфекцію називають моноінфекцією. При зараженні організму одночасно 2-3 різними збудниками (наприклад, дифтерійною паличкою і стрептококом) говорить про змішану інфекцію. Параінфекція зумовлена сапрофітними бактеріями, які запозичили властивості патогенних, з якими вони були у симбіозі (парадизентерія).

Повторні прояви хвороби. Від змішаних відрізняють вторинну інфекцію, коли до основного захворювання (наприклад, грип) приєднується інфекція, викликана іншими збудниками (наприклад, стафілококом або стрептококом). Реінфекцією називають такий стан, коли виникло повторне захворювання в результаті нового зараження цим же видом збудника. Якщо захворювання відновилось до виздоровлення в результаті інфікування цим же збудником, говорить про суперінфекцію. Такі інфекції спостерігаються при сифілісі, гонореї. Рецидив - повернення симптомів захворювання (поворотній тиф, малярія), які виникають без повторного зараження за рахунок збудників, які залишилися в організми.

• Залежно від локалізації збудника в організмі хворого розрізняють вогнищеву інфекцію, при якій мікроби знаходяться в місцевому вогнищі, не розпов-сюджуються за його межі (наприклад, ангіна, фурункульоз), і генералізовану, коли сили агресії мікроорганізмів перевищують силу захисних механізмів організму господаря і збудники з місцевого вогнища розповсюджуються по організму.

Інтенсивність розповсюдження інфекції може бути різною, що і характеризується відповідними термінами:

- Спорадичним захворюванням (спорадія) - прийнято називати звичайний для даної території рівень захворюваності відповідним захворюванням, причому чіткого зв'язку між окремими захворюваннями встановити не

вдається.

- Терміном " епідемічний спалах " називають одночасно утворені групові захворювання, які охоплюють який-небудь колектив або невеликий населений пункт. Захворювання об'єднані загальним джерелом інфекції, загальним шляхом передачі інфекції (вітряна віспа в дитячому колективі, водний спалах кишкової інфекції).

Епідемією називають такий рівень захворюваності, який в декілька разів більший рівня спорадичного захворювання - масові захворювання, охоплюють місто, область, район, державу.

Пандемія - масові захворювання, які охоплюють країни і континенти (грип, холера, чума і ін.).

Захворювання, яке розповсюджується у певній місцевості, називається ендемією (від грецького слова "endemos" - місцевий), вони не мають тенденції

до розповсюдження за її межі.

Екзотичними називаються інфекційні захворювання не властиві

населенню даної території. Це поодинокі випадки, як правило, завозяться з

інших країн, частіше з жарким кліматом.

Необхідно відмітити і про так звані шпитальні, або як їх ще називають

внутрішньолікарняні інфекції, які викликають умовнопатогенні

мікроорганізми, їх зараз більше 200 родів (ешерихії, протей, клебсіели,

ентеробактерії, гемофільні бактерії, псевдомонади і інші). Це може виникнути після оперативних втручань (використання наркозу - підвищується проникливість слизової оболонки, можна виявити бактеріемію, після екстрації зуба - якщо посіяти, то 70 % може бути мікроорганізмів і т.д.).

Більшість з них носить хронічний характер, порушуються захисні сили

організму і виникають шпитальні ековари.

Збудники інфекцій та їх властивості (патогенність, вірулентність, специфічність, органотропність, токсигенність).

 

Патогенність - (від грецького "pathos" - страдания, "genos" -

народження) властивість мікроорганізмів викликати захворювання, є

видовою ознакою збудників інфекційних захворювань, передається по

спадковості. Патогенність характеризується взаємовідношенням тільки

визначеного мікроорганізму і господаря. За цією властивістю мікроорганізми поділяються на патогенні, умовно патогенні та непатогенні.

Вірулентність - це різна ступінь патогенності певного штаму мікро-організму. Визначають її за найменшою кількістю мікробних клітин або отруйних продуктів їх життєдіяльності, які можуть викликати смерть чутливих тварин.

Специфічність - властивість кожного патогенного мікроба при проникненні в організм і розмноженні в ньому викликати певне інфекційне захворювання(холерний вібріон-холеру,шигели – дизентерію).

Органотропність - властивість мікроорганізмів пошкоджувати певні органи або тканини.

Фактори вірулентності.

Адгезія - властивість адсорбуватися на визначених, чутливих до даного мікробу клітинах організму господаря, що обумовлено поверхневими структурами мікробної клітини (пілі і ін.), наявність рецепторів в клітині.

Колонізація - може бути на поверхні клітин до якої прилипли мікроби (холерні вібріони розмножуються на ентероцитах), або всередині клітин, в які проникають мікроби, які прилипли (наприклад, дизентерійні палички розмножуються в клітинах товстого відділу кишківника).

Пенетрація - здатність збудника проникати всередину епітеліальних клітин, лейкоцитів.

Інвазія - здатністю збудника проникати через слизові оболонки в тканину, розмножуватись і розповсюджуватись. А сприяє цьому вироблення мікробами ферментів патогенності, які підвищують проникливість сполучної тканини і інших тканин: коагулаза стафілококів сприяє згортанню плазми, що приводить до утворення захисної "оболонки" навколо мікробної клітини; фібрінолізин - розчиняє фібрин, цим сприяє розповсюдженню мікробів; гіалуронідаза - фактор розповсюдження, руйнує гіалуронову кислоту сполучної тканини і цим самим сприяє розповсюдженню і проникненню мікробів в тканини; негірамінідаза -відщеплює нейрамінову кислоту від глікопротеїдів, гліколіпідів, полісахаридів, які входять до складу різних тканин, і таким чином підвищують їх проникливість.

Агресія - агресини (фактори вірулентності), які пригнічують неспецифічний та імунний захист організму господаря. Пригнічення фагоцитозу здійснюють капсули бактерій. Так поліпептид капсул збудника сибірської виразки застерігає його від захоплення фагоцитами, полісахарид синьогнійної палички пригнічує захоплення і внутрішньоклітинне перетравлення бактерій, різні ферменти мікроорганізмів пригнічують захисні функції організму.

Токсиноутворення - властивість мікроорганізмів продукувати токсичні речовини.

 


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)