АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

МІЖНАРОДНИЙ ДОСВІД

Читайте также:
  1. Введення в міжнародний валютний ринок FOREX
  2. Досвід ведення сільського господарства без хімізації
  3. Етнонаціональні відносини і світовий досвід самовизначення народів
  4. Етнонаціональні відносини і світовий досвід самовизначення народів.
  5. Зарубіжний досвід управління персоналом
  6. Міжнародний фінансовий ринок.
  7. ПОПУЛЯРИЗАЦІЯ ЧИТАННЯ: УКРАЇНСЬКИЙ ДОСВІД

Адрій Цуканов, член недержавної організації «Зелений фронт», ознайомлювався з умовами видобутку сланцевого газу по програмі Держдепартаменту США. Відвідав Вашингтон, Техас, Даллас, Денвер, Клівленд, Пенсильванію, Нью-Йорк. Під час візиту проходили зустрічі з держслужбовцями, представниками бізнесу, екологічних НДО.

Після візиту в Андрія склалося досить суперечливе враження.

- Не можу сказати, що бачив всю картину здобичі, – нарікає він. – Для США видобуток сланцевого газу методом водного фрекінгу став переламним моментом з економічної точки зору – з імпортерів країна перетворюється на експортерів. У цій країні зараз стоїть проблема зі збутом – газ, який був здобутий таким методом, дуже дешевий і тому хочуть, навіть автомобілі перевести на газ.

Але всі екологи, які з нами спілкувались, були або проти фрекінгу (гідравлічного розриву пластів) загалом, або проти фрекінгу у такому вигляді, як він відбувається, проти якихось аспектів здобичі. Маленькі недержавні екологічні організації критикують великі за не надто активну позицію. Більшість екологічних НДО закидають здобувачам про те, що ті, хто живе поруч з містом видобутку, хворіють.

За словами Цуканова, на відміну від звичайного газу, свердловина вичерпується надто швидко – на першому році вже наполовину. Щоб продовжувати обслуговувати інфраструктуру, потребується все нове й нове буріння. Воно поєднується з навантаженням на природне середовище (міське, сільськогосподарче, лісне тощо), особливо у перші три тижня, коли відбувається сам фрекінг. При цьому використовується величезна кількість механізмів: до 20 автомобілів, техніка для буріння, самого гідророзриву. Це дуже складний технологічний процес. Окрім самого буріння, додається вплив сотень спеціальних речовин для утворення гелю, запобігання утворення слизу, цвітіння води, виникненню іржі тощо. В США за все сплачують, зокрема, за воду.

- Але я не впевнений, що в Харківській області, де планується пробурити до 1,5 тисяч свердловин, ситуація буде така ж саме, як і у США – завіряє Цуканов. – У нас варварська країна. При такому об’ємі індустріальної активності в місцях, де дуже важко проконтролювати, виникає дуже багато питань. При таких умовах, які є зараз, відпрацьовану воду можуть просто зливати в річки. Виникає проблема буріння через водоносний шар, наскільки ретельно буде пломбуватись. Тому що 5 кілометрів – це дуже велика глибина, і рано чи пізно це вплине на життя українців, можливо у віддаленому періоді.

За словами Цуканова, у США діє система стримувань і противаг. Компанії по видобутку

сланцевого газу скаржаться, що у екологів дуже сильне лобі у парламенті і тому там важко видобувати газ. У США і жителі, і громади отримують вигоду від здобичі. На сайті http://fracfocus.org/ компанії зобов’язані публікувати склад фрекінгової рідини. Підкреслюється необхідність прозорості.

- Принаймні, у мене не було враження, що я спілкуюсь з бандою брехунів і покидьків, яке є в Україні, – визнає Андрій. – Цивілізовані люди, які ведуть цивілізовані розмови та відповідають на всі питання. У нас в країні замість діалогу з суспільством, з екологами – профанація діалогу. А у нас є тільки екоінспекція, – нарікає Андрій, – управління екології розформували. В області охорони природи України зараз катастрофа, це – чорна діра. Тільки розраховувати на благі наміри компанії «Шелл» я не можу.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)