АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Культурна криза другої половини XIX ст. та пошуки шляхів виходу з неї

Читайте также:
  1. Аграрна криза та аграрна реформа
  2. Б. Криза світового капіталізму
  3. Визначення об'ємного виходу пиломатеріалів
  4. Естетичні пошуки в прозі Михайла Коцюбинського
  5. Комическое – социокультурная реальность.
  6. Криза 1980 р. та запровадження воєнного стану.
  7. Криза влади: сутність, форми, шляхи подолання
  8. Криза комуністичної політики господарювання
  9. Криза полісного ладу.
  10. Криза сучасної буржуазної політичної економії
  11. Культура України першої половини XIX ст.

У сучасній науці досить поширений термін "соціокультурна криза", яка визначається як порушення балансу структурної впорядкованості локальної соціокультурної системи, руйнування механізмів її дії. Причини такого явища можуть бути як зовнішні (зміна природо-кліматичних умов у зоні існування спільноти, війни, агресія тощо), так і внутрішні, пов'язані з політичною або економічною кризою в суспільстві, кризою пануючої ідеології, соціальних інститутів. Наслідком культурної кризи, як правило, стає зміна стереотипів Свідомості і поведінки, девальвація традиційних норм соціального життя, моралі. У свідомості людей починають переважати індивідуальні, сімейні культурні цінності, значно знижується їх рівень соціальної інтегрованості.

Головною ознакою кризового стану культури, чим вона відрізняється від попереднього періоду, розквіту або стабільності, є насамперед стан само­відчуття людини всередині культури. Якщо особистість психологічно комфортна і гармонійна, то говорити про кризу рано. Навпаки, якщо в душі людини переважають відчуття відчуженості, самотності, слабкості - це е свідченням занепаду самої культури.

Від часів Просвітництва в європейській культурологічній думці панували ідеї безупинного і поступального культурного прогресу людства. Процес історичного і культурного розвитку сприймався як закономірність, яка врешті веде цивілізовані і нецивілізовані народи до всепланетарного єднання. Великими завоюваннями такого культурного прогресу вважались розвиток науки, освіти, техніки, ідеї раціоналізму та гуманізму. Однак уже в середині XIX ст. ідеї культурної еволюції та Європоцентризму (Європа - зразок для всього культурного світу) почали викликати сумнів, а згодом зазнали перегляду і критики. Стало очевидним, що технічний і науковий прогрес зовсім не веде до прогресу соціального, а європейський раціоналізм подекуди заводить людину в пастку бездуховності. Теорія кризових явищ у культурі виникла саме на шляху пошуку інтелектуальною елітою виходу з глибокої духовної кризи, що панувала в європейському суспільстві на межі XIX ІХХ ст.

Філософи, поети, письменники, художники цього часу з прискіпливою увагою звертались до попередніх кризових епох в історії людства, шукаючи в них відповіді на злободенні питання. У напруженій духовній атмосфері європейського «кінця епохи» зародилися такі унікальні культурні феномени, як символізм, декаданс, сецесія, російський "срібний вік", модернізм..

Уся європейська філософія на межі XIX і XX ст. намагалася проаналізувати причини втрати цілісного культурного архетипу, пропонувала різні шляхи до його повернення. Філософському осмисленню кризових явищ у культурі багато уваги присвятили Ф. Ніцше , 3.Фрейд , К. Ясперс , 0. Шпенглер , М. Вебер , Г. Зіммель .

З найбільшою гостротою проблему кризи культури поставив Ф. Ніцше , визначивши її формулою "загибель Бога". Найхарактернішими ознаками кризового стану Ніцше вважав деформацію свідомості європейця, в якій правда та істина втратили всякий сенс і витісняються брехнею, лицедійством, дурманом. Пророкуючи можливість нового злету людства, вчений покладав надію на сильну особистість, закликав максимально мобілізувати людський дух шляхом подолання християнства.

Кризові явища в європейській культурі другої половини XIX ст. призвели до пошуку нових засобів вираження. Так, реалістична тенденція в літературі і мистецтві поступово трансформувалася в натуралізм (від франц. - природа) - напрям у європейському мистецтві останньої третини XIX ст., для якого характерна пильна увага до характеру людини в його соціальному та біологічному аспектах, фактографічне відтворення повсяк­денності. Прихильники цього напряму покладалися на визначальний вплив •долі, жорсткої зумовленості поведінки людини соціальним середовищем. побутом, спадковістю. Провідним теоретиком цього напряму був письменник Еміль Золя (" Гроші", "Жерміналь ").

Художня концепція натуралізму полягала в тому, що людина сама по собі заслуговує на увагу в кожному конкретному прояві, усі подробиці про неї мають велике значення. Ледь не з науковою ретельністю натуралісти намагалися "спіймати" дійсність у тенета мистецтва, перетворюючись на регістраторів мільйонів даних. Фаталізм, песимізм та соціальна апатія притаманні творам митців натуралізму. Саме це й стало провісником наближення епохи декадансу (від франц. (іесагіепсе - занепад) - означення кризового стану духовної культури наприкінці XIX - на початку XX ст.

Вперше риси безнадії та занепадництва заявились у французькому символізмі» у теоретиків концепції "мистецтво для мистецтва" (Д. Рескін, О. Уайльд), а також імпресіоністів. Історія імпресіонізму в мистецтві пов'язана з вісьмома виставками картин у 1874-1886 рр. його представників (К. Моне , О.Ренуар, Е.Дега, К. Піссаро ). Імпресіонізм (від франц. враження ) - напрям у мистецтві останньої третини ХІХ - початку XX ст., представники якого надавали першочергового значення показу унікаль­ності моменту, неповторній миттєвості в буденних, звичайних речах. Свою назву отримав після першої виставки картин, на якій демонструвалася картина Клода Моне (1840-1926) " Враження. Схід сонця " . Це була унікальна спроба розчинити колір у світлі, передати рух повітря, насиченість сонячних променів.

Мистецтво імпресіоністів вражає світлом, прозорістю, милуванням звичайними речами, відрізняється спробами відтворити рух повітря, надаючи тим самим предмету більшої зримості, підкреслити кольорову палітру (" Латаття.Хмаринки " ," Сад Моне в Аржантьо " , мінливість обрисів предмета (К. Моне, " Стіг сіна" , "Руанський собор " ). Для майстрів цього напряму не існувало другорядних речей, звичайне побутове життя в їхній творчості набувало святкових рис і було об'єктом особливого інтересу. ("Бульвар капуцинів у Парижі") Імпресіоністи створили новаторську для свого часу живописну систему пленеру, їхні твори вирізняє відсутність чіткої побудови композиції, асиметрія, складні ракурси.

Імпресіоністи досконало володіли мистецтвом відтворення міміки. постави і жесту людей різних професій (Е, Дега . " Відпочинок танцівниць "). Цікавими темами Їхньої творчості є зображення дитячих та юнацьких образів (О. Ренуар ). Кризові елементи в творчості імпресіоністів пов'язані з надмірною індивідуалізацією стильових елементів. Запропонований ними метод відзначався поверховістю, відсутністю соціальних узагальнень,;

Намагаючись бути ближче до натури, бажаючи створити полотна реалістичніші, ніж полотна класиків реалізму, імпресіоністи призвели цей напрям до кризи. Схильність до "естетики потворного" знайшла свій прояв у зображенні найнижчих верств суспільства - повій, сутенерів, п'яниць та ін. Вони остаточно зруйнували систему академічної картини і підготували Ґрунт для наступного розвитку неформального мистецтва. Як з'ясувалося згодом, поверховість, абстрагування імпресіонізму мали руйнівні наслідки для традицій образотворчого мистецтва, з нього розпочався глибокий занепад живопису (О. Шпенглер),

Першим імпресіоністом у скульптурі вважають О. Родена (1840-1917), який досяг високого ступеня досконалості завдяки поєднанню рухливої, рельєфної поверхні твору, світлотіньових ефектів і внутрішнього напруження (" Ворота Пекла " ). Неперевершені його твори, присвячені темі кохання — " По­цілунок ", жіночій красі («Данаїда» , «Дівчина з трояндою в капелюшку» ) " Вічний кумир ". Імпресіонізм у музиці найяскравіше представлений у творчості К. Дебюссі (1862-1918, симфонічні ескізи "Море") і М. Равеля ( 1875-1937, балет " Дафніс і Хлоя.”

Наприкінці XIX. ст. відбулися суттєві зрушення в багатьох сферах суспільного життя. Буржуазне суспільство досягає високих стандартів розвитку, а досягнення в галузі науки і техніки були просто вражаючими. Це призвело до. надмірного захоплення емпіричною реальністю, ідеями ірраціоналістичної філософії. Криза духовних засад сприяла появі в мистецькій творчості мотивів утоми, душевного дискомфорту, страху і невпевненості. Саме ці настрої відбив символізм (від франц. знак» символ) - напрям у європейській філософії, літературі й художній культурі на межі XIX і XX ст., світоглядні засади якого базувалися на впевненості в існуванні поза світом реальних речей іншої надчуттєвої дійсності, наблизитися до якої можуть лише творчі особистості.

Однимз головних завдань цієї течії було довести пріоритет духовного над матеріальним, дистанціюватися як від офіційної культури, так і від спрощеної культури "крамарів", які зруйнували традиційну систему цінностей. Символісти наголошували, що немає прямих відповідей на принципово важливі питання людського буття. Світ побудований як ієрархічна система, де присутнє вічне й тимчасове, земне й небесне. Знайти вічний ідеал, що знаходиться за межами людського сприйняття* схилитися перед красою світу, відчути вічність людина може, лише коли наблизиться до таємниці світобудови. Проте це породжує також сум'яття почуттів, стан невпевненості, суму і тривоги. Загалом символізм став реакцією на суспільну жорстокість, домінування сили і грошей, він запропонував суспільству потяг до високого, світлого і неземного. Головними темами символізму були проблеми смерті, кохання, події євангельської історії та європейського Середньовіччя, У символістській поезії домінували містичні мотиви, пошук істини за межами ''земного кола".

Символізм приваблював митців пошуками витончених засобів пере­давання складних почуттів. Якщо імпресіоністи намагалися створити загальну картину з множини окремих вражень, то символісти через загальне оцінювали суть конкретного. Найвищого рівня символізм досяг у французькій літературі (1860-1870). Його провідниками стали П. Верлен (1844-1896), С. Малларме ( 1842-1898), А. Рембо (1854-1891). Ідея переосмислення долі людини на зламі століть представлена в поезіях представників російського символізму А.Бєлого (1880-1934, "Петербург"), О. Блока (1880-1921. " Роза і хрест "),

У живопису символізм звертається до фантастичних, уявних істот (М. Врубель " Демон ", " Царівна-Лебідь " ). Символіка натяків, ліричний настрій і гармонія почуттів - здобутки художніх творів Г. Клімта (" Поцілунок ") та В. Борисова-Мусатова (" Водоймище " , «Примари» ). Алегоричні композиції притаманні французькому символізму (, " Життя святої Женєв'єви " , «Марія Магдалена у пустелі» ), міфологічні мотиви присутні у творчості О. Редона («Циклоп» ).

Міфологічні мотиви із зображенням кентаврів, лісових німф домінують у німецькому символістичному живописі (А. Бьоклін , " Гра наяд " , Ф. фон Штук , " Люцифер " , " Війна " ), Загалом символізм у живопису не виробив своєї художньої мови, тому не може претендувати на те, щоб називатися художнім стилем. Найчастіше символісти використовували пластичну систему модерну і неокласики, часом застосовували форсований колір і гротеск, попереджуючи цим авангардні течії XX ст.

Для розвитку архітектури другої половини XIX ст. характерні численні напрями: еклектика і стилізація, модерн (національно-романтична і раціоналістична течії, неокласицизм та ін:). Еклектизм (від грец. вибирати) - штучне безсистемне поєднання різнорідних і часом протилежних стильових елементів. Витоки еклектизму як певного методу сягають естетики романтизму, особливо у сповідуванні "вільного переміщення в історичному часі". Еклектика характеризувалася значним розширенням географії архітектурних стилів: специфічні форми Сходу використовували в архітектурі Заходу і навпаки. Еклектичний підхід особливо застосовувався при оздобленні приватних особняків, з притаманною тому часу "філософією достатку" (або "показового багатства", "остраху порожнечі"), яка відбивала бажання власника виконати внутрішнє оздоблення із застосуванням елементів найрозкішніших стилів. Як правило, анфілади кімнат палаців Австрії, Франції і Німеччини оформлювалися в стилях "усіх Людовиків".

Завдяки прискореному розвитку промисловості й швидкому збагаченню представників буржуазії еклектичне мислення набувало домінантних рис у тогочасному суспільстві. Машинне виробництво дозволяло наповнити ринок дешевими підробками під старовину. Ілюзія розкоші, декорування, засто­сування сурогатних матеріалів, багате оздоблення споруд і враження розкооті стали ознаками вікторіанського стилю в Англії умовна назва еклектичного мистецтва другої половини XIX ст., яке оформилося в часи правління королевиВікторії (1830-1901). У Росії архітектор К. Тон (1794-1881) свідомо проектував церкви у "русько-візантійському стилі" , поєднуючи елементи візантійської архітектури, російського зодчества XVI—ХШ ст., класицизму. Поряд з цим респектабельні приміщення (банки, парламенти) продовжували будувати у стилі класицизму.

Поступово етап еклектики замінює модерн (від. фр. - сучасний) художній стиль у європейській і американській архітектурі та мистецтві, для якого характерне зближення різних видів мистецтва, поєднання традицій античності, середньовіччя, класицизму і романтизму, художніх концепцій Заходу і Сходу. Був поширений у 1886-1914рр. і охопив усі вид и пластичних мистецтв, у току числі графіку, декоративно-прикладне і театрально-декораційне мистецтво. Поява модерну пояснювалася намаганням знайти новий великий стиль, подолати еклектизм та історизм, падіння художнього смаку в індустріальну добу. Часом модерном називають більше історичний період ("поворот століття") в розвитку архітектури і мистецтва, маючи на увазі його особливе значення в продукуванні новий ідей. Головним критерієм краси була проголошена цілісність художнього образу, починаючи від проектування будинку до інтер'єру, меблів, посуду, прикрас. За риси елітарності, витонченості цей стиль називають " стилем мільйонерів".

Спочатку характерною особливістю модерну в архітектурі і мистецтві стала так звана "вигнута лінія" (вигнуті стебла рослин, зображення морської хвилі, лебединої шиї тощо), започаткована в творчості бельгійського архітектора В. Орта (1861—1947). Поряд з цим митці модерну захоплювалися націопально-романтичними мотивами, використанням декоративних елементів, де­монстрацією нових можливостей металу та скла в архітектурі, створенням нового інтер'єру приміщень. Поступово тема " вигнутої лінії " поступилася прямому куту. квадрату і колу. Новий стиль " Моdern stylе " розпочався з поєднання ремесла і мистецтва. Представник нового стилю у Франції "ар нуво " (" нове мистецтво ") Д. Галле був художником-декоратором, у флореальному стилі. (рослинний – від лат. флора) Його вази з намальованими квітами виглядали надзвичайно натурально. Стиль отримав назву автора Галле.

У Німеччині стиль модерн відомий як " югенд-стиль " (молодий стиль), в Австрії - " сецесіон " (від лат. зесеазіо - відокремлення).

Текучі контури цих орнаментів не переплутаєш ні з чим. Стиль Модерну часто називають манірним і декадентським, забуваючи, що він виник завдяки промисловій революції XIX століття і свого часу вважався надзвичайно радикальним і прогресивним
Замість заплутаної системи історичних стилів з'явилася єдина художня мова, яка повинна була відповідати епосі технічного прогресу. Він почав складатися в книжковій графіці і плакатах, виявився на шпалерах і набивних тканинах, а потім підпорядкував архітектуру і меблевий дизайн. Стиль Модерну був проголошений стилем універсальним, який повинен оформити весь життєвий простір сучасної людини до останніх дрібниць. Примхливість форм не повинна була суперечити комфорту і практичності віщої.

Будинок зсередини і зовні проектувався як цільний художній об'єкт, придатний для нормального життя. Плавні лінії рослинного орнаменту (або флореального,) підіймаються по колонах до стелі, оточують дверні отвори, струмують по розфарбованих, покритим лепниною або обтягнутим тканиною стінам, перетікають на дерев'яні панелі і зісковзують на малюнок паркету Меблі буквально виходять із стін. Консольні полиці зростають із завитків настінного ліплення або різьблення. А окремі предмети сприймаються як акценти в єдиній композиції приміщення.
Ніші і полиці взагалі дуже популярні. Вони не тільки на стінах, але і на камінах, шафах, буфетах, диванах. Усюди можна поставити фотографії, або книги, або декоративні дрібниці, виробництво яких переживає справжній бум.
Стиль інтер'єру Модерну був всеїдний і міг використовувати як екзотичні, так і найпростіші декоративні матеріали і породи дерева. В дорогих меблях застосовувалися ручне різьблення, інкрустація, кришталеві панно. В дешевій – стекло, штамповане тиснення на фанері і вставки фабричних прикрас з міді і латуні. Новий стиль не прагне аристократичності. Промислове виробництво недорогих меблів розвивається швидко, так що дозволити модну обстановку можуть люди середнього достатку.
Модерн звичайно ділЯть на два основні напрями – декоративне і конструктивне. В першому особливо досягли успіху французи, у яких меблі могли перетворюватися майже на скульптуру. Конструктивний напрям переміг в Росії. Раціональне фабричне виробництво серійних меблів вимагало спрощених форм і рентабельного декору.

 

Особливу роль у розвитку архітектури доби модерну, ЇЇ раціоналістичних тенденцій відіграли промислові та інженерні споруди (мости, портові споруди). під час будівництва яких використовувалися нові конструкції, форми, матеріали: металевий каркас, підвісні системи, залізобетон тощо. Інженерні споруди, зокрема Ейфелева вежа, приміщення біржі в Амстердамі (1897-1907 ), Верхні торговельні ряди в Москві (1889-1893), демонстрували надзвичайні можливості металевих конструкцій, сприяли посиленню раціональних підходів до функціонально-конструктивної основи будинків. Модерн був останнім великим художнім стилем. Відмова від його принципів на початку XX ст. була водночас і відмовою від ідей художності взагалі.

Отже, XIX ст. породило оригінальні літературно-мистецькі течії, які відбивали сум'яття почуттів, нестабільність тогочасного суспільства. У суперництві і співпраці митці шукали істину та високе призначення людини. Складні соціальні колізії з надзвичайною силою загострили почуття особистості, Індивідуальності, поставили проблему цінності людського життя, індивідуальної свободи і водночас відповідальності людини за долю світу і майбутнє людства. У культурному житті почав визначатися новий рівень історичного синтезу - глобалізація людської історії,

Перша світова війна і подальші події XX ст. остаточно підтвердили думки про те, що доля людини, народу, нації нерозривні з долею людства, і пошук шляхів виходу з глобальної кризи все людство повинно шукати спільно. Можливо, символічним є те, що саме в Україні, в Києві, в роки громадянського лихоліття остаточно визріло і сформувалось одне з найбільш яскравих філософських вчень про долю людства - вчення про ноосферу В. Вернадського. Людство, на думку вченого, повинно подолати глобальну кризу завершенням еволюції біосфери і входженням у сферу планетарного розуму і душі - ноосферу.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)