АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Теоретичні відомості. (Теорія до даної роботи описана в лекційному курсі (інтерактивного комплексу Ч І) §2.18-2.20 )

Читайте также:
  1. Бази даних. Основні відомості
  2. Відомості в галузі зовнішньої політики і економіки, які можуть становить державну таємницю, —
  3. Відомості досудового розслідування можна розголошувати лише з дозволу слідчого або прокурора і в тому обсязі, в якому вони визнають можливим.
  4. Відомості про авторів
  5. Відомості про виконання робіт
  6. Відомості про виконання робіт
  7. ВІДОМОСТІ ПРО РАЙОН ПОДОРОЖІ
  8. Відомості щодо освіти та стажу роботи кадрового складу інформаційно-аналітичного відділу
  9. Відомості, що вносяться до ЄРДР
  10. Властивості свідомості
  11. Вправа 206. Допишіть відсутні анкетні відомості.
  12. Вправа 217. Допишіть відсутні анкетні відомості.

(Теорія до даної роботи описана в лекційному курсі (інтерактивного комплексу Ч І) §2.18-2.20)

 

Молекули газів та рідин внаслідок теплового руху безперервно і хаотично рухаються. При цьому вони обмінюються імпульсами та енергіями. Якщо в середовищі існує просторова неоднорідність густини, температури або швидкості впорядкованого руху окремих шарів, то на тепловий рух молекул накладається впорядкований рух, який веде до вирівнювання цих неоднорідностей.

Явища переносу – це процеси встановлення рівноваги в системі шляхом переносу маси (дифузія), енергії (теплопровідність) та імпульсу напрямленого руху (внутрішнє тертя або в’язкість).

Явище дифузії полягає у взаємному проникненні і перемішуванні частинок речовини внаслідок неоднорідності густини чи різниці концентрацій компонент суміші в різних місцях об’єму. Потік маси виникає в напрямку зменшення густини чи концентрації. Явище описується емпіричним законом Фіка ,

де D – дифузія, яка дорівнює масі речовини, що переноситься через одиницю площі за одиницю часу при одиничному градієнті густини; – градієнт густини; S – площа поверхні; dt – час переносу.

Якщо вдовж осі Z існує градієнт температури , то в напрямку зменшення температури виникає потік тепла через поверхню площею dS перпендикулярну до осі Х. Явище теплопровідністі описує закон Фур’є ,

де dQ – кількість теплоти; dt – проміжок часу; К – теплопровідність речовини – це кількість теплоти, що проходить за одиницю часу через одиничну площу при одиничному градієнті густини. Механізм явища теплопровідністі полягає в передачі енергії теплового хаотичного руху при зіткненні молекул.

У явищі внутрішнього тертя (в’язкості) спостерігається перенос імпульсу напрямленого руху із шарів, які рухаються швидше до повільніших і навпаки. У результаті хаотичного теплового руху молекули безперервно і хаотично переходять із шару в шар (рис.1) і при зіткненні з іншими молекулами обмінюються імпульсами впорядкованого руху (). При переході із шару А, який рухається із більшою швидкістю в шар В,який рухається із меншою швидкістю, молекули переносять у другий шар свій імпульс впорядкованого руху, а у більш швидкий шар переходять молекули з меншим імпульсом. У результаті більш швидкий шар гальмується, менш швидкий прискорюється. Такий процес з механічної точки зору можна пояснити виникненням сил тертя, які сповільнюють більш швидкий і прискорюють повільніший шари молекул. Ці сили напрямленні по дотичній до поверхні стичних шарів проти відносної швидкості. Дослід показує, що імпульс руху dp, що передається із шару в шар через поверхнюпропорційний градієнту швидкості шарів, площі цієї поверхні S та часу переносу dt . (1)

В результаті між шарами виникає сила внутрішнього тертя

, (2)

де h – в’язкість середовища. Із співвідношення (2) визначимо

,

тобто в’язкість η - чисельно дорівнює силі внутрішнього тертя, яка діє між шарами одиничної площі при одиничному градієнті швидкості. В’язкості h залежить від природи речовини і її стану.

В системі СІ .

Для ідеального газу, згідно молекулярно-кінетичної теорії

, (3)

де r –густина газу; – середня довжина вільного пробігу молекул, це відстань, яку проходь молекула за час між двома послідовними зіткненнями; ‑середня арифметична швидкість теплового руху молекул.

, (4)

де m – молекулярна маса газу; R – універсальна газова стала; Т – температура.

Для визначення в’язкості розглянемо метод Пуазейля. За цим методом в’язкість визначають вимірюючи швидкість витікання певного об’єму середовища через капіляр.

Виділимо в капілярі уявний циліндричний об’єм газу радіусом r і довжиною l, як показано на рис.2.

Позначимо тиски на його торцях і . При усталеній течії сила тиску на циліндр урівноважується силою внутрішнього тертя , яка діє на бічну поверхню циліндра з боку зовнішніх шарів газу:

(5)

Сила внутрішнього тертя визначається за законом Ньютона (2).

Зважаючи на те, що S = 2πrl і швидкість u (r) зменшується при віддаленні від осі труби, тобто ,то можна записати

. (6)

В цьому випадку умова стаціонарності запишеться у вигляді:

. (7)

Інтегруючи цю нерівність одержимо:

, (8)

де С – стала інтегрування, яка визначається граничними умовами задачі.

При r = R швидкість газу повинна перетворитися на нуль. Тоді остаточно одержимо

. (9)

Підрахуємо об’ємну витрату газу Q, тобто об’єм газу, що протікає за одиницю часу через поперечний переріз капіляра. Через кільцеву площу з внутрішнім радіусом r і зовнішнім r + dr, щосекунди протікає об’єм газу

(10)

Враховуючи (9) після інтегрування отримаємо

. (11)

Формулу Пуазейля (11), можна використати для експериментального визначення в’язкості газу.

, (12)

де ∆ Р = gh -–різниця тисків, яка вимірюється за допомогою рідинного манометра; – густина рідини в манометрі; g – прискорення вільного падіння; ∆ h – різниця рівнів води в манометрі

. (13)

Формулу Пуазейля (11) було одержано в припущенні ламінарної течії газу та рідини. Ця формула справедлива для ділянки капіляра, в якій встановилась стала течія з законом розподілу швидкостей (9) по перерізу труби. Така течія встановлюється на деякій відставні від входу в капіляр, тому для досягнення достатньої точності експерименту необхідне викона­ння умови R << L, де R – радіус, L – довжина капіляра.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)