АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Основні складові теорії систем і системного аналізу

Читайте также:
  1. A) к любой экономической системе
  2. A) прогрессивная система налогообложения.
  3. C) Систематическими
  4. CASE-технология создания информационных систем
  5. ERP и CRM система OpenERP
  6. HMI/SCADA – создание графического интерфейса в SCADА-системе Trace Mode 6 (часть 1).
  7. I СИСТЕМА, ИСТОЧНИКИ, ИСТОРИЧЕСКАЯ ТРАДИЦИЯ РИМСКОГО ПРАВА
  8. I. Основні риси політичної системи України
  9. I. ОСНОВНЫЕ ПОНЯТИЯ (ТЕРМИНЫ) ЭКОЛОГИИ. ЕЕ СИСТЕМНОСТЬ
  10. I. Суспільство як соціальна система.
  11. I. Формирование системы военной психологии в России.
  12. I.2. Система римского права

 

У сучасному розумінні системний аналіз – це синтетична наукова дисципліна, що розробляє способи дослідження різноманітних складних систем або ситуацій при нечітко поставлених критеріях і прийняття рішень в умовах аналізу великої кількості інформації різної природи.

Ці способи припускають облік не тільки об'єктивної, але й суб'єктивної інформації.

При системному підході використовуються як математичний апарат (теорія прийняття рішень, теорія ігор, теорія дослідження операцій), так і методи неформального аналізу:

– метод експертиз;

– метод опитування;

– евристичні методи.

Оскільки в сучасній літературі використовується три подібні на перший погляд поняття: «системний аналіз», «теорія систем» і «системний підхід», уточнимо ці поняття ще раз.

Системний аналіз, як було сказано вище, виник у відповідь на потреби вивчення складних систем. Центральною проблемою системного аналізу є проблема прийняття рішень і побудова моделей. Таким чином, ця дисципліна безумовно прикладна, орієнтована на рішення конкретних завдань.

Теорія систем, яку розбудовував біолог Л. Берталанфі в 50-х роках (раніше в 20-х – А.А. Богданов), пізніше І.І. Шмальгаузен, В.Н. Беклемишев. Це розробка поняття організації, дослідження різних форм і рівнів організації, значення організації в розвитку матеріального світу. Таким чином, ця дисципліна носить не прикладний, як системний аналіз, а методологічний характер.

 

Системний підхід. Поява цього поняття пов'язане з розвитком двох ліній в історії науки: аналізу й синтезу. В останні десятиліття роль синтезуючих побудов, синтезу особливо зросла. Потреба не просто вивчати явище, факт, але встановлювати його зв'язок з іншими фактами, привела до появи терміна «системний підхід». Системний підхід може розглядатися як початкова фаза системного аналізу, етап первісного, якісного аналізу проблеми й постановки завдань.

Дослідження систем неможливо уявити без вибору способу опису змін, що відбуваються в системі і формалізація такого опису, причому навіть у випадку суб'єктивної інформації.

Одним з найважливіших напрямків розвитку системних досліджень є вивчення організаційних структур систем і, насамперед, систем, що володіють ієрархічною організацією (теорія систем).

Другий напрямок пов'язаний з розробкою принципів побудови й використання моделей (моделювання), що імітують протікання реальних процесів, способів об'єднання таких моделей у системи та представлення системи моделей на ЕОМ.

Третій напрямок – застосування методології системного аналізу в конкретних областях. Наприклад, створення систем забезпечення безпеки, керівництво й керування виробництвом.

Дійсно, що таке система забезпечення безпеки? Це сукупність людей, устаткування та процедур, спеціально розроблена стосовно до промислової (або будь-який іншої трудової системи) для збільшення безпеки працівників. При цьому, постає питання: які критерії потрібно використовуватися при формуванні штатів, складанні правил і придбання встаткування? Очевидно, що треба прагнути до максимальної ефективності капіталовкладень, однак при цьому добитися досягнення головної мети – безпеки. Таким чином, у системному аналізі можуть бути виділено три основні складових: методологія, апаратна реалізація, досвіт застосування.

Методологія – базовий початок системного аналізу; вона включає визначення базових понять, принципи системного підходу, постановку й загальну характеристику основних проблем системного дослідження.

Апаратна реалізація, яка має на увазі стандартні процедури моделювання (процесів і явищ, прийняття рішень).

Досвід застосування – ця область надзвичайно велика, оскільки системність досліджень необхідна для таких галузей, як біологія, екологія, психологія, медицина, соціологія, керування державою, регіоном та ін.

 

Запитання для самоперевірки

1. З чим пов'язаний теоретичний аспект системного аналізу?

2. Яких проблем стосується прикладний аспект системного аналізу?

3. У чому полягають предмет і метод системного аналізу як наукової дисципліни?

4. Чи можна вважати системний підхід складовою частиною системного аналізу?

5. Які з прикладних дисциплін дуже близькі до системного аналізу?

6. Охарактеризуйте співвідношення між системним аналізом, з одного боку, і синергетикою, системотехнікою та дослідженням операцій, з іншого.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)