АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ТЕМА 8 Психологічний відбір військовослужбовців

Читайте также:
  1. Бойові психічні травми та психологічна реабілітація військовослужбовців
  2. Виховання у військовослужбовців бережливого ставлення до військової техніки й озброєння
  3. ВІДБІР ПРОБИ ВОДИ
  4. Відбір та оцінка персоналу
  5. Г) психологічний аспект.
  6. Для військових психологів щодо підготовки особового складу підрозділів і частин до участі в бою і проведення психологічної реабілітації військовослужбовців із БПТ
  7. Зарубіжний і вітчизняний досвід діагностики та корегування психологічних наслідків участі військовослужбовців у бойових діях
  8. Методи вивчення психологічних якостей військовослужбовців
  9. Сутність психологічної підготовки військовослужбовців до бойових умов
  10. ТЕМА 17 Відхильна поведінка у військовослужбовців

План

1. Сутність і принципи психологічного відбору.

2. Системний підхід до організації професійно-психологічного відбору.

 

Професійно-психологічний відбір (ППВ) - це комплекс заходів, який сприяє раціональному розподілу призовників та військовослужбовців за фахом, дозволяє вибрати із групи кандидатів на відповідну посаду тих людей, від кого можна очікувати з найбільшою ймовірністю успішного виконання своїх функціональних обов’язків за майбутньою військовою професією (фахом).

Для успішного виконання поставлених завдань воїн повинен мати високі морально-психологічні, бойові, військово-професійні, фізичні якості, високу психологічну стійкість.

Сучасні Збройні Сили при вирішенні завдань комплектування військових частин і підрозділів, а також підготовки військових фахівців активно використовують можливості професійного психологічного відбору. При цьому в заходах щодо професійного психологічного відбору задіяні не тільки фахівці-психологи, але і командири військових частин і підрозділів. З практичного боку проблема професійного психологічного відбору зводиться до вирішення двох основних завдань: визначення вимог, що висуваються до людини тією або іншою професією, і оцінка наявності у конкретної людини індивідуально-психологічних професійно важливих якостей, що дозволяють їй успішно опанувати і виконувати дану діяльність.

1. Сутність і принципи психологічного відбору

 

Доцільність і можливість проведення професійного психологічного відбору обумовлена існуванням стійких індивідуальних відмінностей між людьми, які можуть бути настільки значимі, що деякі військовослужбовці, не дивлячись на достатнє здоров'я і активне прагнення опанувати певною діяльністю, фактично не можуть досягти необхідного мінімуму професійної майстерності. Вони не тільки значно довше за інших і з великими труднощами опановують професійною діяльністю, але і працюють гірше за інших, частіше припускаються помилок і прорахунків, є винуватцями аварій і в цілому менш надійні в роботі.

При цьому слід мати на увазі, що професійний психологічний відбір не розділяє людей на кращих і гірших, його завданням є визначення тих видів професійної діяльності, в яких можуть найкращим чином реалізуватися специфічні для кожної людини особистісні особливості. Тому професійний психологічний відбір, з одного боку, допомагає людині добитися в житті певних висот, а з іншого – забезпечує найбільш ефективне використання здібностей індивіда на користь всього суспільства.

Необхідність професійного психологічного відбору обумовлена:

ü високими вимогами до сучасного військовослужбовця;

ü значимістю наслідків від помилок, що виникають під час військової служби;

ü необхідністю зниження матеріальних втрат внаслідок відрахування з навчальних військових частин та дострокового звільнення з військової служби осіб, що не відповідають сучасним вимогам;

ü негативним впливом на боєздатність та морально-психологічний клімат підрозділів конфліктів, порушень військової дисципліни, злочинів.

У загальних рисах суть професійного психологічного відбору може бути визначена як виявлення та оцінка характерних для людини стійких психофізіологічних, психічних і соціально-психологічних властивостей, а також співвідношення їх з тими якостями, які необхідні для успішного оволодіння конкретною професійною діяльністю і подальшого ефективного виконання посадових обов'язків. Таким чином, професійний психологічний відбір слід розглядати в соціальному й особистісному аспектах.

Стосовно військової служби особистісний аспект професійного психологічного відбору має особливе значення відносно громадян, які бажають поступити на військову службу за контрактом. У цьому випадку людина сама ухвалює рішення про заключення контракту, а завдання заходів із професійного психологічного відбору, що здійснюється щодо неї, полягаюь, по-перше, в орієнтації кандидата на найбільш відповідну для нього військову посаду, а, по-друге, у визначенні професійної придатності до тих військових посад, які є вакантними.

Не менше значення особистісний аспект професійного психологічного відбору має і для призовників, оскільки його результати, отримані у військових комісаріатах у період первинної постановки громадян на військовий облік, можуть допомогти молодим людям ухвалити обґрунтовані рішення про вступ до військових освітніх установ або підготовку у відповідних освітніх установах з військово-облікових спеціальностей солдатів, матросів, сержантів і старшин.

Слід зазначити, що професійний психологічний відбір є лише частиною професійного відбору, до складу якого входять також аналіз морально-ділових якостей, біографічних даних, оцінка стану здоров’я, рівня освіти, фізичного розвитку. Всі види професійного відбору спрямовані на оцінку різних груп властивостей і характеристик людини. Тому професійний психологічний відбір оцінює лише психологічні якості.

Професійний психологічний відбір є ефективним лише у поєднанні з відпрацьованою системою заходів із навчання та виховання особового складу.

Таким чином, професійний психологічний відбір – один із елементів забезпечення високої боєздатності особового складу.

Досвід передових частин оперативних командувань свідчить про те, що цілеспрямована діяльність командирів, штабів, органів із гуманітарних питань щодо відбору осіб на військову службу за контрактом є одним із чинників успішного виконання завдань бойової готовності, підготовки військ, зміцнення військової дисципліни.

Разом з тим аналіз та практика свідчать, що зневажливе ставлення окремих командирів (начальників) до якісного професійного відбору кандидатів для проходження служби за контрактом призводить до дострокового їх звільнення з військової служби за службовою невідповідністю, через сімейні обставини, з інших суб’єктивних причин.

Одночасно суб’єктивізм та протекціонізм з боку посадових осіб військових комісаріатів, командирів військових частин у прийомі кандидатів на військову службу за контрактом вкрай негативно впливає на якісну характеристику особового складу, суттєво гальмує виконання завдань Державної програми розвитку Збройних Сил України на 2006-2011 роки.

Недоліки в роботі з питань вивчення індивідуальних властивостей кандидатів на контрактну службу та кандидатів до вступу до школи прапорщиків призводять до того, що такі військовослужбовці стають на шлях грубого порушення військової дисципліни та правопорядку, завдають значних матеріальних збитків.

Тому з метою підвищення якості комплектування військ військовослужбовцями, в тому числі і військовослужбовцями служби за контрактом, добору кандидатів у миротворчі підрозділи необхідно значно покращити якість проведення професійно-психологічного відбору.

2. Системний підхід до організації професійно-психологічного відбору

 

В основі професійно-психологічного відбору лежить оцінка індивідуальних психологічних особливостей військовослужбовців та призовників з метою встановлення ступеня їх відповідності вимогам конкретної спеціальності. Дуже важливий принцип комплексного, системного підходу до оцінки індивідуальних психологічних особливостей. Всебічний аналіз якостей кандидатів, який включає соціально-психологічне вивчення та психофізіологічне обстеження, дозволяє підвищити надійність прогнозу професійної придатності.

 

Структура професійно-психологічного відбору

 

 

Психологічний відбір Психофізіологічний відбір Соціально-демографічний відбір, відбір за рівнем освіти

Соціально-психологічне вивчення включає оцінку моральних якостей особистості, суспільної та трудової активності, воєнно-професійної спрямованості, умов виховання та розвитку, особливостей спілкування та поведінки в колективі.

Психофізіологічне обстеження включає вивчення якостей нервової системи, темперамента, інтелектуальних особливостей, психомоторики, емоційно-вольових якостей та рівня нервово-психічної стійкості.

Медичний відбір виявляє стан здоров'я кандидата та рівень його фізичного розвитку, необхідний для довготривалої службової діяльності у складних умовах.

Однократне обстеження утруднює всебічну оцінку особистості кандидата, а в обмежений час часто не вдається одержати прогностично важливу інформацію, і надійність відбору виявляється недостатньою. Крім того, результати одномоментного обстеження швидко старіють, тому що поведінка людини постійно змінюється під впливом зовнішніх подій. Усе це вимагає багатоетапності відбору.

У загальному випадку відбір складається із двох незалежних етапів, розділених деяким проміжком часу. На першому етапі вирішується питання прогнозування індивідуальних якостей кандидата для успішної служби. Які б цінні не були результати обстеження, вони завжди будуть моментальним «знімком», що не може бути надійною гарантією відбору.

З урахуванням динаміки розвитку особистості, змін психіки, що відбуваються під впливом спілкування, навчання, тренування, а також фізіологічних зрушень в організмі проводиться другий етап відбору, який доцільно проводити не раніше, ніж через місяць перебування у підрозділі. Його мета: визначити, у якому ступені виправдовує себе той чи інший військовослужбовець під час підготовки.

Результати повторних обстежень або корегують раніше прийняте рішення про придатність кандидата до служби, або служать програмою удосконалення процесу підготовки.

Важливий принцип комплексного, системного підходу до оцінки індивідуально-психологічних особливостей. Всебічний аналіз властивостей кандидатів, що включає соціально-психологічне вивчення і психофізіологічне обстеження, дозволяє підвищити вірогідність прогнозу професійної успішності за рахунок компенсації недостатньо розвинутих властивостей іншими психологічними особливостями.

Комплексність добору означає всебічне вивчення й оцінку психологічних якостей особистості кандидата. При цьому враховуються стан здоров'я і фізичний розвиток, соціально-демографічні дані, матеріали, що характеризують рівень знань та умінь, відношення до службових обов'язків, начальників і підлеглих.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.009 сек.)