АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Теоретичні відомості. Розв’язання прикладних задач

Читайте также:
  1. IX. У припущенні про розподіл ознаки по закону Пуассона обчислити теоретичні частоти, перевірити погодженість теоретичних і фактичних частот на основі критерію Ястремського.
  2. Виникнення і природа свідомості. Свідомість і мова.
  3. Ємельянова І. Апеляційний і касаційний перегляд судових рішень в цивільному судочинстві: теоретичні та практичні аспекти // Право України. – 2004.–№2.
  4. Загальні відомості й теоретичні положення
  5. Загальні відомості.
  6. Загальні відомості.
  7. Загальні відомості.
  8. Загальні теоретичні відомості
  9. Загальні теоретичні положення
  10. Загальнотеоретичні засади
  11. ЗМ 1. Теоретичні основи оподаткування. Місцеві податки
  12. Змістовний модуль 1. Теоретичні основи теорії ймовірностей та комбінаторики

Розв’язання прикладних задач

Засобами Excel

Лабораторна робота з теми: «Розв’язування нелінійних і трансцендентних рівнянь»

Мета роботи: Навчитися знаходити корені нелінійних рівнянь засобами Excel

Теоретичні відомості.

Дано нелінійне рівняння . Розв’язати засобами Excel.

Нелінійне рівняння можна розв’язати чотирма способами. Розглянемо метод простих ітерацій. Щоб нелінійне рівняння можна було розв’язати методом простих ітерацій, його зводять до вигляду

.

Метод простої ітерації записують так (він буде збігатися):

,

де – будь-яке початкове наближення, 0,1,2,…,.

В клітинку А1 введемо початкове наближення (наприклад, число 2). Тоді наступне наближення отримуємо в клітинці В1, ввівши туди формулу . В клітинку С1 запишемо формулу , яка дозволяє відслідковувати різницю між значеннями у перших двох клітинках. В клітинку А2 запишемо формулу . Після цього, за допомогою покажчика автозаповнення скопіюємо клітинки у стовпчиках А, В і С донизу (починаючи відповідно з клітинок А2, В1 та С1) поки не отримаємо в клітинках А і В майже одне і те саме число, а в клітинці С1 значення наближене до 0. Якщо це не відбувається, то для перетвореного рівняння метод ітерацій немає збіжності, і рівняння потрібно перетворити інакше (залишити ліворуч від знака дорівнює інший Х). Якщо і це не допомогло, то потрібно зробити висновок, що дане рівняння не може бути розв’язане методом ітерацій.

Рис. 1.1. Приклад розв’язання.

Інший спосіб полягає у використанні властивості автоматичного багаторазового переобчислення, якщо ввімкнутий режим ітерацій у діалоговому вікні Сервис → Параметри → Вычисления. Тут для розв’язання задачі достатньо двох клітинок. В клітинку Е1 вводимо початкове наближення (наприклад, число 2), в клітинку F1 формулу , після чого в клітинку Е1 вводимо формулу . Після натиснення Enter в обох клітинках повинно утворитися одне і те саме число – розв’язок рівняння.

Рис. 1.2. Відображення формул.

Нелінійне рівняння можна розв’язати також способом добирання параметра. Ще інший спосіб полягає у використанні можливостей програми «Поиск решения», що додається до Exсel.

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)