АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Системи координат на прямій, площині і у просторі. Координати точки

Читайте также:
  1. I. Основні риси політичної системи України
  2. II. Операции над векторами, заданными их разложениями по ортам (заданными координатами)
  3. III. Векторное произведение векторов, заданных координатами
  4. INBASE (Б. Инвентарные карточки)
  5. INVMBP (Б. Карточки МБП)
  6. MathCad: построение, редактирование и форматирование графиков в декартовой системе координат.
  7. MBPAMORT (Б. Карточки МБП - История начисления амортизации на МБП)
  8. V. 2. Механічне описання молекулярної системи
  9. А. Механизмы творчества с точки зрения З. Фрейда и его последователей
  10. Автоматизовані системи управління процесом розформування составів на сортувальних гірках
  11. Адаптивні типи людини. Антропоекологічні системи і здоров'я.
  12. Анализ факторов изменения точки безубыточности и зоны безопасности предприятия

Координати є засобом для визначення положення точки за допомогою чисел. Введення координат точки почнемо з простішого випадку, а саме прямої. Для цього на прямій необхідно задати початкову точку і додатний напрямок, припустимо, праворуч від точки (Рис. 10.1).

 

Рис. 10.1

 

Окрім того, необхідно задати одиницю виміру відстані (масштаб), тобто вказати відрізок довжина якого вважається одиничною:

Пряма, на якій задано початкову точку, додатний напрямок і масштаб, називається координатною віссю або одновимірною системою координат.

Точка називається початком координат. Для координатних осей використовують наступні позначення:

Візьмемо на осі довільну точку (Рис.10.1).

Координатою точки називається число яке дорівнює довжині відрізка якщо точка знаходиться на додатному напрямку осі і довжині цього відрізка зі знаком мінус, коли точка знаходиться на від’ємному напрямку. Тобто

Координата початкової точки дорівнює

Якщо число є координатою точки то це записують так:

Можна бачити, що кожній точці на координатній осі відповідає єдине дійсне число, а кожному дійсному числу відповідає тільки одна точка на координатній осі.

Таким чином, між дійсними числами і точками координатної осі встановлено взаємно однозначну відповідність. В зв’язку з цим координатну вісь ще називають числовою віссю.

Щоб ввести системи координат на площині і у просторі, необхідно ввести поняття кута між двома впорядкованими осями. Нехай є дві впорядковані осі, що перетинаються у точці : і (Рис 10.2).

 

Рис. 10.2

 

Кутом між двома впорядкованими осями і називається найменший кут на який потрібно повернути першу вісь щоб її додатний напрямок збігся з додатним напрямком другої осі .

Коли обертання відбувається проти хода годинникової стрілки, то кут вважається додатним. Якщо обертання відбувається за ходом годинникової стрілки, то кут вважається від’ємним.

З визначення можна бачити, що .

Часто розглядають обертання тільки в додатному напрямку осі

Нехай на площині є дві впорядковані осі і які утворюють кут і перетинаються у точці (Рис. 10.3). Такі осі складають прямокутну (декартову) систему координат на площині. Точка є початком системи координат.

Рис. 10.3

 

Позначати систему координат будемо наступним чином: .

Система координат називається правою, якщо поворот на найменший кут першої осі до другої здійснюється проти ходу годинникової стрілки. У протилежному випадку система координат називається лівою. горизонтальну вісь прийнято називати віссю абсцис, вертикальну вісь – віссю ординат. Площина, на якій введено систему координат, називається координатною площиною. Координатна площина поділяється осями на чверті, нумерація яких показана на Рис. 10.3. Визначимо координати точки в такій системі. Нехай - довільна точка площини. Проведемо через точку перпендикуляри до координатних осей, через позначимо точки перетину перпендикулярів з осями і Точки є проекціями точки на координатні осі. Нехай точка на осі має координату а точка на осі має координату Тоді впорядковану пару чисел будемо називати координатами точки у системі координат Той факт, що впорядкована пара чисел є координатами точки будемо далі записувати наступним чином:

Таким чином, між точками координатної площини і множиною впорядкованих пар дійсних чисел встановлюється взаємно-однозначна відповідність. Тому систему координат на площині називають двовимірною, а саму координатну площину двовимірним простором.

Окрім прямокутної декартової у практичній діяльності, зокрема судноводінні і навігації, поширена так звана полярна система координат для визначення положення точки на площині. Для побудови такої системи обирається довільна точка площини яка називається полюсом. Далі з цієї точки проводиться промінь який називається полярною віссю (Рис.10.4)

 

Рис 10.4

 

На полярній осі задається одиниця виміру довжини Полюс і полярна вісь з заданою одиницею довжини утворюють полярну систему координат на площині.

Положення довільної точки на площині визначається наступним чином. Проводиться промінь Відрізок називається полярним радіусом, його довжина позначається Кут між полярною віссю і променем визначений з врахуванням напряму повороту, називається полярним кутом і позначається Якщо обертання полярної осі здійснюється проти ходу годинникової стрілки, кут вважається додатнім, якщо за ходом, то від'ємним.

Полярними координатами точки називається упорядкована пара чисел де - довжина полярного радіусу, - величина полярного кута. Те, що ці числа є полярними координатами точки , записують так:

Між полярними координатами і точками на площині встановлюється взаємно однозначна відповідність за умов

 

або

 

Визначимо зв'язок між полярними і прямокутними координатами точки при умові, що центр прямокутної системи збігається з полюсом полярної системи, а вісь абсцис збігається з полярною віссю (Рис.10.5).

 

Рис 10.5

 

Нехай точка у прямокутній системі має координати а у полярній Тоді з співвідношення між гіпотенузою та катетами прямокутного трикутника знаходимо

 

 

Наведені формули виражають декартові координати точки через полярні.

Зворотній зв'язок за умови дається формулами

 

 

У просторі прямокутну (декартову) систему координат утворюють впорядковані трійки взаємно перпендикулярних осей які перетинаються у точці (Рис.10.6). Точка називається початком координат.

 

Рис 10.6

 

Система координат називається правою системою координат при умові, що з додатного напрямку третьої осі поворот на найменший кут першої осі до другої спостерігається проти ходу годинникової стрілки. В протилежному випадку система координат називається лівою. Простір, в якому введено систему координат, називається координатним простором.

називається віссю абсцис, - віссю ординат, - віссю аплікат.

Нехай - довільна точка простору. Проведемо через цю точку перпендикулярно до координатних осей площини (Рис.10.6). Через позначимо точки перетину цих площин з координатними осями. Нехай точка має координату на осі має координату на осі має координату на осі Тоді впорядковану трійку чисел будемо називати координатами точки у тривимірній системі координат і записувати це наступним чином:

Таким чином, кожній точці простору відповідає у системі координат впорядкована трійка чисел. Кожній впорядкованій трійці чисел відповідає точка простору. Між трійками чисел і точками координатного простору встановлюється взаємно однозначна відповідність. Множини усіх впорядкованих трійок чисел називається тривимірним простором і позначається

Поняття простору може бути узагальнено.

Розглянемо множину усіх впорядкованих сукупностей з дійсних чисел

Множина усіх можливих сукупностей з дійсних чисел називається - вимірним простором, або простором вимірів і позначається

Кожна впорядкована сукупність з дійсних чисел називається точкою - вимірного простору і позначається Числа називаються координатами точки - вимірного простору.

Точку у прямокутній системі координат можна визначити не тільки декартовими координатами, а ще й циліндричними і сферичними. Нехай - проекція точки на площину (Рис. 10.7).

 

Рис 10.7

 

Ця точка у полярній системі координат з полюсом і полярною віссю має координати Тоді впорядковану трійку чисел називають циліндричними координатами точки і записують це так: Зв'язок між декартовими координатами точки і її циліндричними координатами, як можна бачити з Рис.10.7 і формул, встановлюється формулами

 

 

Для введення сферичних координат точки знову розглядається її проекція на площину і полярні координати точки (Рис.10.7) і проводиться площина через точку і вісь аплікат Нехай відстань від початку координат до точки дорівнює а кут між віссю і променем дорівнює Тоді впорядковану трійку чисел називають сферичними координатами точки і записують це так: Щоб встановити зв'язок між прямокутними і сферичними координатами точки з знаходимо

 

 

Остаточно згідно приходимо до формул:

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.01 сек.)