АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Романа Воронезького

Читайте также:
  1. Идейно-художественные особенности романа А. Платонова ''Чевенгур''.
  2. Отрывок из романа
  3. Проблематика романа М. А. Булгакова «Белая гвардия»
  4. Своеобразие жанра и композиции романа «Мастер и Маргарита» М. Булгакова. Образы Мастера и Маргариты
  5. Экшн по мотивам романа Л.Н. Толстого «Война и мир».

З «Словника програміста»

Вірус — майже головний ворог комп'ютера. Крихітні зловредні програмки можуть у відразу зіпсувати плоди вашого кількамісячної праці, знищити текстові файли і електронні таблиці, або навіть взагалі зіпсувати файлову систему на жорсткому диску...

Поводяться комп'ютерні віруси точно як і, як віруси живі: вони ховають свій код у тілі «здорової» програми розвитку й при кожному її запуску активуються і починають бурхливо «розмножуватися», безконтрольно розсідаючись на всьому комп'ютера.

Це — один бік діяльності вірусу. Не найстрашніша, до речі. Якби вірус просто розмножувався, не заважаючи роботі програм, те з ним, напевно, годі було ще й зв'язуватися. Тим паче, що дуже багато існуючих вірусів належить саме до цієї, щодо нешкідливої категорії.

Але, крім розмноження, у вірусу є що й інше «хобі» — руйнувати, пакостити. Ступінь «капосності» вірусу може бути різною — одні обмежуються тим, що виводять на екран нав'язливу картинку, заважає вашу акторську роботу, інші, не дуже роздумуючи, повністю знищують дані на жорсткому диску, на щастя, такі «жорстокі» віруси зустрічаються нечасто.

У кожному разі, реальний втрати від вірусів сьогодні значно більше, ніж, скажімо, від гучної весь світ «помилки 2000 року». Шкода тільки, що на відміну від послуг цього «мильної бульбашки» віруси їй не довіряють бажання відразу ж залишити наш грішний світ із приходом нового тисячоліття. І надії дати собі раду остаточно в якісь доступні для огляду терміни — бо таланту авторів антивірусних програм протистоїть перекручена фантазія комп'ютерних графоманів.

Адже написати вірус — завдання вельми складна. Студентських мізків й уміння, у разі, цього вистачає. Якщо ж що й студент талановитий попадеться — буде створена ним «зараза» гуляти у світі протягом тривалих років.

Узагалі-то століття вірусу короткий. Антивірусні програми, на відміну нього, бідолахи, розумнішають за дням, як на дріжджах. І вірус, щевчеpa здавався невловимим, сьогодні моментально видаляється і знешкоджується. Тому й важко знайти сьогодні віруси, вік яких перевищує рік-два — інші віддавна збереглися лише колекціях. Сьогодні науці відомі близько 30 тисяч комп'ютерних вірусів — маленьких шкідливих програмок, що у свого життя лише трьом заповідей —Плодиться, Ховатися іПортить.

Як можна і звичайні віруси, віруси комп'ютерні — паразити, для розмноження їм потрібен «>носитель»-хозяин, здорова програма чи документ, в тіло якому вони ховають ділянки свого програмного коду. Сам вірус невеликий — її розмір рідко вимірюєтьсякилобайтами. Проте накоїти ця «маля» може чимало. У той час, як ви, щось підозрюючи, запускаєте своєму комп'ютері заражену програму чи відкриваєте документ, вірус активізується і це змушує комп'ютер слідувати не вашим, яке, вірусу, інструкціям. І пробач-прощай ваша улюблена інформація! Бути їй віддаленій, причому найчастіше — безповоротно. Понад те, сучасні віруси примудряються псувати як програми, а й «залізо». Наприклад, начисто знищують вмістBIOS материнської оплати чи від калічать жорсткий диск.

А на цим... просте людське марнославство, дурниці і інстинктивна потяг до руйнації. Ми розчулюємося, бачачи зосередженоизничтожающего піщаний замок чи старий журнал дитини, — а пізніше такі підрослі, але не які виросли діти калічать наші комп'ютери.

Розпочалася ж цю історію не мало — тридцять років тому вони. Саме тоді, наприкінці 60-х, коли про «>персоналках» можна було прочитати лише фантастичних романах, у кількох «великих» комп'ютерах, які перебували у крупних дослідницьких центрах США, виявилися дуже незвичні програми. На відміну від програм нормальних, слухняно ходили «по струнці» і виконували все розпорядження людини, ці гуляли власними силами, подібнокиплинговской кішці. Займалися у надрах комп'ютера якимось зрозумілими тільки їм справами, побіжно сильно уповільнюючи роботу комп'ютера. Добре хочч, що нічого у своїй не псували і розмножувалися.

Проте тривало це недовго. Вже 70-ті роки було зареєстровано перші справжні віруси, здатні до розмноження навіть отримали власні імена: великий комп'ютерUnivac 1108 «захворів» вірусомPervadingAnimal, але в комп'ютерах із славнозвісного сімействаIBM-360/37Q звив гніздо вірусChristmastree.

До 80-х років число активних вірусів змінювалася вже сотнями. Апояву Мельниченка і поширення персональних комп'ютерів породило справжню епідемію — рахунок вірусів зробив тисячі. Щоправда, термін «комп'ютерний вірус» з'явився в 1984 року: вперше її вжив у доповіді на конференції по інформаційноїбеопасности співробітникЛехайского Університеті США Ф. Коен.

Перші «>персоналочние» віруси були істотами простими й невибагливими — особливо від користувачів не ховалися, «скрашували» своє руйнівне дійство (видалення файлів, руйнація логічного структури диска) виведеними на екран картинками і каверзними «жартами» («Назвіть точну висоту гори Кіліманджаро в міліметрах! При запровадження неправильного відповіді всі дані вашому вінчестері знищать!!!). Виявити такі віруси було неважко: вони «приклеювалися» до виконуваним (*.>соm чи *.>ехе) файлам, змінюючи їх оригінальні розміри, — що навіть користувалися перші антивіруси, успішновиявлявшие нахаб.

Пізніше віруси стали хитрішими — вони навчилися маскуватися, заховуючи свій програмний код в потаємних куточках, до яких, як він здавалося, жоден антивірус добратися було. Спочатку — справді, не добиралися. Тому й називалися такі віруси «невидимками» (>stealth).

Здавалося, фантазія вірусотворців нарешті вичерпалася. І коли протиstealth-вирусов було нарешті знайдено «протиотруту», комп'ютерний народ зітхнув з полегшенням. Але смільчаків як поки лише починалося...

У 90-х роках віруси стали «мутувати» — постійно змінювати свій програмний код, ховаючи його при цьому у різних ділянках жорсткого диска. Коли раніше віруси «паразитували» однією файлі, нині вони поділялися сталася на кілька незалежних «шматочків» — і тільки з'єднуючись, вони починали творити свої стандартні неподобства. Таківируси-мутанти почали називати «>полиморфними». Звісно, боротися із нею навчилися — але сьогодні вже ліквідувати одним ударом цілий клас вірусів не міг, до кожного доводилося шукати свій, особливий підхід.

А комп'ютери тим часом псувалися, інформація губилася...

Зрозуміло, що дуже вагому «лепту» в поширення вірусів вніс Internet, дебютував як масового кошти комунікації якраз на початку 90-х. Мабуть, вперше увагу до проблеміInternet-вирусов було залучено після появи знаменитого «хробака Морріса» — безневинного вірусу, внаслідок необережності її творця котрий вирішив «плазувати» у всій світової Мережі.

1995 року, після появи ОС Windows 95 Microsoft з великою помпою оголосила: старимDOS-вирусам кінець, Windows захищена від них 100 відсотків, ну, а нових вірусів у найближчим часом не передбачається. Якби! Вже тому самому 1995 року було зареєстровано кілька потужних вірусних атак і створено перший вірус, який під Windows 95.

А менш як за півроку людство булоогорошено вірусами нового, зовсім незнаного типу, і принципу дії. На відміну від усіх «пристойних» вірусів, новачки паразитували не так на виконуваних файлах, але в документах, підготовлених популярних програмах з комплекту Microsoft Office.

Скринька відкривалася просто: в текстовий редактор Microsoft Word й у табличний редактор Microsoft Excel був вмонтований свій власну мову програмування —VisualBasicforApplications (>VBA), готовий до створення спеціальних доповнення до редакторам — макросів. Ці макроси зберігалися у тілі документів Microsoft Office і легко були замінені вірусами. Після відкриття зараженого файла вірусактивировался і заражав всі документи Microsoft Office вашому диску.

Спочаткумакровируси — саме названий новий колектив вірусів, — поводилися досить пристойно. У у крайньому випадку — псували текстові документи, Проте вже незабароммакровируси перейшли до своїх звичайним обов'язків — знищення інформації. До такого повороту справ борці з вірусами року були готові. І тому за декілька днів після своєї появи вірус >Concept, який вражає документи Word, поширився на планеті. Заражені файли Word з ласим змістом (наприклад, списками паролів доInternet-серверам з колекціями порнографічних картинок) подорожували від користувача до користувача через хоча б Internet. Довірливі користувачі хапали «наживку» не замислюючись — навіть найрозумніші їх із молоком матері всотали теза: через тексти віруси не передаються! У результаті за чотири роки, що минув з появи першого «>макровируса», цей клас вірусів став найчисленнішим і вкрай небезпечним.

У принципі так, охоронитися відмакровирусов непогані складно. Відкриття будь-якого документа, що містить вбудовані макроси, розумний Word чи Excel обов'язково запитає користувача: а ви впевнені, громадянин хороший, що замість усіляких вигод вам не підсовують у документі усілякубяку? І чи варто ці макроси завантажувати?Нажмите кнопку «Ні» — і вірусу буде поставлено надійний заслін.

Ніяк не доберу, що попри таку простоту захисту, більшість користувачів ігнорує попередження програми. І заражаються...

Зрозуміло, однимимакровирусами справа не обмежилося. У 1995-1999 роках теренах Internet весело грала добра сотня «Windows 98 — сумісних» вірусів. Ці милі звірятка, зрозуміло, грали непросто так...

Результат. Лише у період літа 1998 — літа 1999 року світ пережив кілька воістину руйнівних вірусних атак: внаслідок діяльності «солодкої трійки» вірусів — Melissa, >Win95.>ClH і >Chernobyl — з експлуатації опинився близько мільйона комп'ютерів в усіх країнах світу. Віруси псували жорсткий диск, знищувалиBIOS материнської плати...

Немає сумніву, що вірусні атаки триватимуть і можливо надалі — не перевелися поки що не світлі дурні, спраглігеростратовой слави. І тішить лише те, що тепер цих «саморобців» відловлюють щонайменше старанно, ніж хакерів та інші «акул» і «піраній» комп'ютерного світу.

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)