АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Відпустка замість компенсації

Читайте также:
  1. Випадки виплати компенсації за невикористану відпустку
  2. Вставте замість крапок потрібну букву.
  3. Гарантії і компенсації іноземним інвесторам
  4. Гарантії і компенсації іноземних інвестицій в Україні
  5. ГАРАНТІЇ, КОМПЕНСАЦІЇ, ПІЛЬГИ, ПІВИЩЕННЯ ЖИТТЄВОГО РІВНЯ ТРУДЯЩИХ
  6. Поставте замість питань особові займенники в потрібному відмінку
  7. Усадка сплавів при литві та методи її компенсації

Відповідно до ст. 3 Закону про відпустки, за бажанням працівника у разі його звільнення (крім звільнення за порушення трудової дисципліни) йому має бути надана невикористана відпустка з подальшим звільненням. У цьому випадку датою звільнення буде останній день відпустки.

Якщо останній день відпустки випадає на вихідний день, то днем звільнення буде перший робочий день, що настає після вихідних. Це визначено ст. 40 КЗпП, яка говорить, що не допускається звільнення працівника в період перебування у відпустці. Якщо в даному випадку працівника звільнили в день, що передує вихідним, це буде означати, що він звільнений під час відпустки, що буде незаконно.

Якщо працівник занедужав і має документ, що підтверджує його тимчасову непрацездатність, то у відповідності зі ст. 40 КЗпП не допускається звільнення працівника з ініціативи власника або уповноваженого ним органу в період його тимчасової У відповідності зі ст. 11 Закону України "Про відпустки" щорічна відпустка повинна бути перенесена на інший період або продовжена у випадку тимчасової непрацездатності працівника, засвідченої у встановленому порядку.

Таким чином, якщо працівник занедужає в період перебування у відпустці, щорічна відпустка повинна бути продовжена і датою звільнення буде останній день відпустки. непрацездатності (крім звільнення за п. 5 цієї статті).

У разі звільнення працівника у зв’язку з закінченням строку трудового договору невикористана відпустка може надаватися і тоді, коли час відпустки повністю або частково перевищує строк трудового договору. У цьому випадку дія трудового договору продовжується до закінчення відпустки. При цьому варто враховувати такі правила:

 

– працівник одночасно із заявою про звільнення за власним бажанням подає заяву про надання йому невикористаної відпустки або її частини;

– останній день відпустки вважатиметься днем звільнення і тоді, коли цей день буде за межами встановленого в статті 38 КЗпП України двотижневого терміну попередження про звільнення;

– у разі тимчасової непрацездатності відпустка повинна бути продовжена на кількість календарних днів невикористаної відпустки, протягом яких працівник був непрацездатний;

– право повернутися на роботу і відкликати заяву про звільнення працівник має тільки протягом двотижневого терміну попередження (при цьому роботодавець може задовольнити бажання працівника за умови, що на його робоче місце не був запрошений інший працівник і керівникові підприємства, на якому інший працівник працює, не був направлений відповідний лист-клопотання або лист-запрошення (п. 12 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику розгляду судами трудових спорів» від 6 листопада 1992 р. № 9).

– допускається видача працівнику трудової книжки і проведення з ним розрахунку не в день звільнення (останній день відпустки), а в останній день роботи перед відпусткою, при цьому працівник має право влаштуватися на роботу за сумісництвом.

Надання невикористаної частини відпустки з наступним звільненням дає можливість працівникові скористатися правами та гарантіями, передбаченими законодавством, оскільки час відпустки включається, зокрема:

- у стаж роботи, що дає право на трудову пенсію;

- у страховий стаж, тривалість якого впливає на розмір допомоги із соціального страхування;

- у стаж роботи, що дає право на одержання щорічних основної і додаткової відпусток.


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.002 сек.)