АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Порядок заняття торгівельною діяльністю та правила торгівельного обслуговування населення

Читайте также:
  1. I. Порядок наследования восходящих
  2. I. Правила оформления отчета по практике
  3. I. Призвание к наследованию (основания и порядок)
  4. II. Общие требования и правила оформления текстов исследовательских работ.
  5. II. Основные принципы и правила служебного поведения государственных (муниципальных) служащих
  6. II. Порядок наследования нисходящих, в частности
  7. II. Порядок подачи и рассмотрения заявлений на оказание материальной помощи
  8. II. ПОРЯДОК ПРИЕМА И УВОЛЬНЕНИЯ РАБОТНИКОВ
  9. II. Порядок проведения конкурса
  10. III. Наследование казны. Особый порядок наследования
  11. III. Порядок наследования в боковых линиях в частности
  12. III. Порядок формирования информационной базы «Золотой фонд студентов».

Суб'єкт господарювання провадить торговельну його державної реєстрації, а у випадках, передбачених законодавчими актами, за наявності відповідних дозвільних документів (ліцензії, торговельного патенту тощо).

Для провадження торговельної діяльності суб'єкт господарювання може створювати торговельну мережу.

Об 'єктами торговельної мережі є:

1) магазин; 2) павільйон; 3) кіоск, ятка; 4) палатка, намет; 5) лоток, рундук; 6) склад товарний; 7) крамниця-склад, магазин-склад.

Загальні умови провадження торговельної діяльності, основні вимоги до торговельної мережі, мережі закладів ресторанного господарва і торговельного обслуговування громадян визначає Порядок проти)ження торговельної діяльності та правил торговельного обслуговування населення

затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 15 червня 2006 р. № 833. Зазначений нормативний акт складається з: 1) порядку провадження торговельної діяльністю; 2) правил торговельного обслуговування населення; 3) основних вимог до підприємства торгівлі та його працівників; 4) контролю за дотриманням Порядку та правил.

Під час провадження торговельної діяльності суб 'єкти господарювання повинні забезпечити:

- відповідність приміщення (місця) для провадження діяльності у сфері торгівлі і ресторанного господарства необхідним санітарним нормам, а технічного стану приміщення (місця), будівлі та устаткування — вимогам нормативних документів щодо зберігання, виробництва а продажу відповідних товарів, а також охорони праці; - наявність на видному та доступному місці куточка покупця, в якому розміщується інформація про найменування власника або уповноваженого ним органу, книга відгуків та пропозицій, адреси і номери телефонів органів, що забезпечують захист прав споживачів; - розміщення торговельного патенту, ліцензії відповідно до встановлених законодавством вимог; - продаж товарів згідно з установленими правилами і нормами; - надання споживачеві у доступній формі необхідної, достовірної та своєчасної інформації про товари; - проведення на вимогу споживача перевірки якості, безпеки, комплектності, міри, ваги та ціни товарів з наданням йому контрольно-вимірювальних приладів, документів, які підтверджують якість, безпеку, ціну товарів; - перевірку справності виробу та ознайомити споживача з правилами користування; - наявність у працівників, що здійснюють продаж продовольчих товарів, особистих медичних книжок установленого зразка, організацію і своєчасність проходження ними медичних оглядів та контроль за допуском їх до роботи за наявності необхідного медичного висновку тощо.

Біля входу до об'єкта торговельної мережі на видному місці повинна розміщуватись інформація про режим його роботи.

Забороняється продаж товарів, що не мають відповідного маркування, належного товарного вигляду, на яких строк придатності не зазначено або зазначено з порушенням вимог нормативних документів, строк придатності яких минув, а також тих, що надійшли без докумен­тів, передбачених законодавством, зокрема які засвідчують їх якість та безпеку.

У документах на товари, що підлягають обов'язковій сертифікації, повинні зазначатися реєстраційні номери сертифіката відповідності чи свідоцтва про визнання відповідності та/або декларації про відповідність, якщо це встановлено технічним регламентом. Обслуговування окремих категорій громадян, яким згідно із законодавством надаються відповідні пільги, як правило, здійснюється в спеціально відведених торговельних приміщеннях (відділах, секціях).

Ціни на товари і продукцію зазначаються на ярликах (цінниках) або у покажчиках цін, у сфері ресторанного господарства — на ярликах (цінниках) на закуплені товари та у прейскурантах і меню на продукцію, виготовлену в закладі ресторанного господарства. Разом з товаром споживачеві в обов'язковому порядку видається розрахунковий документ, установленої форми на повну суму проведеної операції, який засвідчує факт купівлі товару та/або надання послуги. Придбані великогабаритні товари (меблі, будівельні матеріали, піаніно, холодильники, пральні машини тощо) споживач має право залишити на зберігання у суб'єкта господарювання на узгоджений строк шляхом укладення договору зберігання відповідного товару. До залишеного на зберігання товару додається копія розрахункового документа, на якій зазначається строк зберігання, а на самому товарі розміщується табличка з написом «Продано». Суб'єкт господарювання протягом зазначеного строку несе відповідальність за зберігання і якість товару.

Контроль за дотриманням правил торговельного обслуговування населення здійснюють органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування у межах їх компетенції відповідно до законодавства,їх перевірки оформлюються актом, один примірник якого залишається у с уб' єкта господарювання. Крім того, с уб' єкт господарювання повинен вести журнал реєстрації перевірок установленого зразка, в якому особи, що їх проводять, роблять відповідні записи. При продажу покупцю неякісного товару, він має право вимагати від продавця задоволення своїх вимог, у порядку передбаченому Законом України «Про захист прав споживачів»

Т а к,у р а зі виявлення протягом встановленого гарантійного строку недоліків споживач у порядку та строки, що встановлені законодавством, має право вимагати:

1) пропорційного зменшення ціни;

2) безоплатного усунення недоліків товару в розумний строк;

3) відшкодування витрат на усунення недоліків товару.

У разі виявлення протягом встановленого гарантійного строку істотних недоліків (таких, що роблять неможливим чи недопустимим використання товару відповідно до його цільового призначення), які виникли з вини виробника товару (продавця, виконавця), або фальсифікації товару, підтверджених за необхідності висновком експертизи, споживач, в порядку та у строки, що встановлені законодавством і на підставі обов'язкових для сторін правил чи договору, має право за своїм вибором вимагати від продавця або виробника:

1) розірвання договору та повернення сплаченої за товар грошової

суми;

2) вимагати заміни товару на такий же товар або на аналогічний,

з числа наявних у продавця (виробника), товар.

Стосовно непродовольчих товарів, що перебували у використанні та були реалізовані через роздрібні комісійні торговельні підприємс т в а, вище з а значені вимоги споживача з а д о в о л ь н яют ь ся за згодою прода вця. За наявнос ті товару вимога споживача про його з аміну підлягає негайному задоволенню, а в разі виникнення потреби в перевірці якос­ті — протягом чотирнадцяти днів або за домовленістю сторін. У разі відсутності товару вимога споживача про його заміну підлягає задо­воленню у двомісячний строк з моменту подання відповідної заяви. При усуненні недоліків шляхом заміни комплектуючого виробу або складо­вої частини товару, на які встановлено гарантійні строки, гарантійний строк на новий комплектуючий виріб і складову частину обчислюється починаючи від дня видачі споживачеві товару після ремонту.

У разі придбання споживачем продовольчих товарів неналежної якості продавець зобов'язаний замінити їх на товари належної якості або повернути споживачеві сплачені ним гроші, якщо недоліки виявлено у межах строку придатності.

При розірванні договору розрахунки із споживачем у разі підвищення ціни на товар провадяться виходячи з його вартості на час пред'явлення відповідної вимоги, а в разі зниження ціни — виходячи з вартості товару на час купівлі. Гроші, сплачені за товар, повертаються споживачеві у день розірвання договору, а в разі неможливості повернути гроші у день розірвання договору — в інший строк за домовленістю сторін, але не пізніше ніж протягом семи днів.

При пред'явленні споживачем вимоги про безоплатне усунення недоліків товару вони повинні бути усунуті протягом чотирнадцяти днів з дати його пред'явлення або за згодою сторін в інший строк. На письмову вимогу споживача на час ремонту йому надається (з доставкою) товар аналогічної марки (моделі, артикула, модифікації) незалежно від моделі. Для цього продавець, виробник зобов'язані створювати (мати) обмінний фонд товарів. Перелік товарів, з яких утворюється обмінний фонд, міститься у Додатку 2 до Постанови Кабінету Міністрів України

«Про реалізацію окремих положень Закону України "Про захист прав споживачів"»

та включає: телевізори, мікрохвильові печі, магнітоли, кухонні машини; магнітофони, в'язальні машини; радіоприймачі, пилососи; холодильники електропраски, мо­розильники, електроміксери, пральні машини, електросоковижималки, апарати телефонні, у тому числі мобільного зв'язку, персональні комп'ютери та комплектуючі частини до них, апаратуру для відеозапису та відтворення зображення і звуку, електрочайники, електрофени, електрокавоварки.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)