АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Типові практичні завдання

Читайте также:
  1. IV. Домашнє завдання
  2. V. ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ
  3. V. Оголошення домашнього завдання.
  4. V. Оголошення домашнього завдання.
  5. VI. Домашнє завдання
  6. VIІ. ЗАВДАННЯ ДО ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ З НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛИНИ «ГОСПОДАРСЬКИЙ ПРОЦЕС»
  7. А.Тестові завдання (зберігаються на кафедрі)
  8. АНАЛІТИЧНО-СИТУАЦІЙНІ ЗАВДАННЯ
  9. Будьте дуже уважні, на вас чекають пригоди та складні завдання. Мавпочка Чі- Чі- Чі».
  10. Варіанти тем рефератів для виконання завдання 1
  11. Види, рівні та основні завдання моніторингу
  12. Виконайте завдання

 

1. ВАТ “Інгул” звернулося до господарського суду з позовом до ТОВ “Інтер” та ТОВ “Капітал” про визнання недійсним укладеного між відповідачами договору купівлі-продажу нежитлових приміщень, мотивуючи це тим, що спірний договір не відповідає положенням ЦК України. Рішенням господарського суду Миколаївської області позов задоволено з тих підстав, що на момент укладення договору ТОВ “Інтер” не був власником майна. Чи правильним є рішення господарського суду? Хто має право продавати майно, крім випадків примусового продажу?

2. Чи правильним є твердження: “Фізичні особи – члени колективного сільськогосподарського підприємства можуть бути залучені до участі у справі про банкрутство, якщо вони мають статус будь-якої із осіб, визначених ст. 1 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” як учасники провадження ту справі про банкрутство”? Хто може бути залучений до справи про банкрутство?

3. ЗАТ “ОМЕГА” звернулося з позовом до ТОВ “Голограма-М” про розірвання інноваційного договору, мотивуючи свої вимоги тим, що продукція, яка випускається відповідачем не відноситься до інноваційного продукту. Що таке інноваційний продукт? Назвіть ознаки інноваційного підприємства.

4. ТОВ “МАС” звернулося до господарського суду Автономної Республіки Крим з позовом, в якому просило визнати неправомірними дії Фонду державного майна України. Позивач послався на те, що в процесі приватизації Фондом було змінено визначений спосіб приватизації спірного майна – проведення аукціону з продажу нежитлових приміщень корпусу №11, який у подальшому було змінено на викуп. Назвіть повноваження Фонду державного майна України у сфері приватизації.Вирішіть спір

5. Майно, передане засновником ТОВ, не було визнано вищим органом цього товариства вкладом до статутного фонду. Чи може за таких обставин ТОВ вважати себе власником переданого майна? Відповідь обґрунтуйте

6. Приватний підприємець О. звернувся до господарського суду з позовом до ВАТ “Укртатнафта” про зобов'язання відшкодувати йому номінальну вартість облігацій в передбачений у них строк з виплатою фіксованого процента. Рішенням суду у позові відмовлено з тих підстав, що облігація не є борговим цінним папером, тому ніяких відшкодувань чинним законодавством не передбачено. Які види боргових цінних паперів Ви знаєте? Чи правильно вирішено спір господарським судом?

7. ВАТ “Львівгаз” звернувся до господарського суду з позовом до ВАТ “Укртрансгаз” про стягнення заборгованості за договором поставки газу в сумі 800000 грн. Надалі позивач збільшив позовні вимоги до 1000000 грн., посилаючись на включення до ціни позову інфляційних витрат та 3% річних. Чи правомірні вимоги позивача? Як суд повинен вирішити спір?

8. ТОВ “Растран” звернулося до господарського суду Київської області з позовом до ТОВ "Чиста вода" про стягнення суми заборгованості, що виникла в зв’язку з неналежним виконанням останнім зобов’язань, взятих на себе за договором підряду на капітальне будівництво, за умовами якого ТОВ “Растран” зобов’язалося виконати реконструкцію та ремонт виробничого цеху, а відповідач – прийняти та оплатити вказані роботи. Оскільки в порушення умов договору відповідач не прийняв фактично проведені роботи, а також не здійснив остаточного розрахунку за їх виконання, позивач просив суд про задоволення своїх вимог. Дайте визначення договору підряду на капітальне будівництво. Як правильно вирішити спір?

9. Акціонерний банк ЗАТ “Український капітал” звернулося з позовом до Національного банку України, мотивуючи це неправомірністю його рішення щодо накладення штрафних санкцій. Рішенням господарського суду м. Києва позов задоволено. Прокурор м. Києва звернувся до Вищого господарського суду України з касаційним поданням до Верховного Суду України в інтересах Національного банку України. Чи вправі комерційні банки звертатися з позовами до Національного банку України? Чи повинен Верховний Суд України прийняти до розгляду касаційне подання прокурора м. Києва?

10. Приватне підприємство "Алесіо" звернулося до господарського суду з позовом про стягнення з ВАТ “Агроімпекс” 3000000 грн. боргу. За рішенням суду відділом виконавчої служби було відкрито виконавче провадження, яке цього ж дня було зупинено на підставі факту порушення справи про банкрутство ВАТ. Які Ви знаєте стадії виконавчого провадження? Чи підлягає зупиненню виконавче провадження в такому випадку?

11. ТОВ “Валерія” звернулося до господарського суду з позовом до ТОВ “Віола” про стягнення збитків, заподіяних неналежним користуванням об’єктом оренди. ТОВ “Віола” звернулося із зустрічним позовом, мотивуючи його тим, що нею зроблені покращення зазначеного об’єкта, які перевищують заявлені вимоги щодо збитків. Що таке оренда? Чи мають право орендарі здійснювати покращення об’єктів оренди і за яких умов? Як правильно вирішити спір?

12. Прокурор м. Києва звернувся до господарського суду з позовом в інтересах держави в особі Міністерства оборони до ТОВ “Альбіон” про визнання не дійсною угоди про пайову (дольову) участь у будівництві. Як зазначено в рішенні суду, сторони, уклавши угоду про пайову (дольову) участь у будівництві житлового будинку на земельній ділянці, яка відноситься до земель оборони, порушили встановлений законом спеціальний правовий режим земель даної категорії. Чи є законним і обґрунтованим рішення суду? Які наслідки порушення спеціального правового режиму земель оборони?

13. ТОВ "Кримбудінвест" звернулося з позовом до ТОВ "Капітальні інвестиції" про стягнення заборгованості за виконані будівельні роботи за договором генерального підряду, а також річних за прострочення оплати виконаних робіт, судових витрат та витрат за послуги адвоката. Рішенням господарського суду Автономної Республіки Крим позов задоволено. Постановою Севастопольського апеляційного господарського суду рішення місцевого господарського суду скасовано в частині стягнення неустойки. В іншій частині рішення залишено без змін. Судові рішення обґрунтовані доведеністю вимог позивача щодо невиконання відповідачем зобов’язань по розрахункам за виконані підрядні роботи за договором. Назвіть види штрафних санкцій згідно із положеннями ГК України. Чи звільняється боржник від відповідальності у зв’язку з неможливістю виконання ним грошового зобов'язання відповідно до чинного законодавства? (ст. 625 ЦК України)

14. У процесі приватизації ДП "Агрокомплект" регіональним відділенням ФДМУ та ВАТ "Бізнес консалтинг" було укладено договір купівлі-продажу цілісного майнового комплексу цього підприємства на підставі результатів проведеного конкурсу. ТОВ "Ліонель" звернулося до господарського суду з позовом до ВАТ і регіонального відділення ФДМУ про визнання договору купівлі-продажу недійсним, оскільки він був підписаний з боку ФДМУ неуповноваженою особою. Господарським судом Київської області ТОВ "Ліонель" відмовлено у прийнятті позовної заяви з мотивів непідвідомчості спору, оскільки спори про приватизацію державного майна не регулюються ГК України і, на думку суду, є адміністративними. Які правовідносини є предметом регулювання ГК України? Чи правильним є рішення господарського суду щодо непідвідомчості даного спору?

15. ВАТ “Укртрансгаз” звернулося з позовом до ВАТ “Харківоблгаз” про розірвання мирової угоди у справі про банкрутство та відновлення вимоги кредитора. Позов мотивовано тим, що відповідач не повністю виконав умови мирової угоди щодо погашення заборгованості. Що таке мирова угода у справі про банкрутство? Які підстави розірвання мирової угоди у справі про банкрутство?

16. ВАТ “Пілот” звернулося з позовом до ВАТ “Кредитпромбанк” про визнання недійсним укладеного договору застави. Господарський суд Чернігівської області в позові відмовив, мотивуючи це тим, що не виконавши вимоги закону щодо погодження умов договору застави з органом приватизації, заставодавець безпідставно звернувся до суду за правовим захистом, пред’явивши заставодержателю позов. За яких умов підлягають погодженню з органами приватизації договори застави? Чи правильно вирішено спір?

17. ВАТ “Сумигаз” звернулося у господарський суд міста Києва з позовом до ДК «Укртрансгаз» про зобов’язання підписати акти передачі-приймання природного газу. Рішенням господарського суду позовні вимоги задоволено. Зобов’язано ДК «Укртрансгаз» підписати негайно з моменту набрання рішенням законної сили вищезазначені акти передачі-приймання природного газу. Чи відповідають позовні вимоги способам захисту порушених прав суб’єктів господарювання та споживачів, передбачених ГК України?Чи правильною є позиція господарського суду?

18. ЗАТ “Ринок” звернулося до господарського суду м. Києва з позовом до Шевченківської районної у м. Києві ради. Предметом даного судового розгляду були вимоги за первісним позовом про визнання права власності на новостворене нерухоме майно у зв’язку з наданням згоди наймодавця (Шевченківської районної у м. Києві ради) на поліпшення орендованого майна та вимоги за зустрічним позовом про визнання права комунальної власності району на цілісний майновий комплекс, у зв’язку з набуттям права комунальної власності на це майно територіальною громадою Шевченківського району м. Києва на підставі рішення Київської міської ради про передачу майна в комунальну власність району. Що є змістом права власності? З якого моменту виникає право власності на новостворене нерухоме майно?

19. Науково-методичний центр професійно-технічної освіти у Запорізькій області звернувся до господарського суду з позовом до ТОВ “Аркадія Л” про визнання недійсним інвестиційного договору. Позивач зазначав, що договір суперечить чинному законодавству, а саме: вимогам ст. 7 Закону України “Про інвестиційну діяльність” щодо отримання необхідних дозволів та узгоджень відповідних служб на капітальне будівництво; вимогам ст. 22 Закону України “Про охорону культурної спадщини” щодо заборони зносити, змінювати, замінювати, тощо об’єкт культурної спадщини. Дайте визначення інвестиційного договору. Назвіть об’єкти, які не можуть бути об’єктами інвестиційної діяльності відповідно до Закону України “Про інвестиційну діяльність”.

20. ВАТ “Київський завод “Агромаш” звернулося з позовом до агротехнічної корпорації “Украгроком” про визнання недійсним договору купівлі-продажу, відновлення становища, яке існувало до порушення прав позивача, визнання права власності, зобов’язання вчинити дії. Які способи захисту порушених прав суб’єктів господарювання та споживачів, окрім зазначених в умові задачі, передбачено ГК України ЦК України?

21. АТЗТ “Облбуд” звернулось до господарського суду Одеської області з позовом до ВАТ “Укрбудресурси” про повернення з відповідального зберігання 130 т. металопрокату за договором зберігання. Відповідач позов не визнавав і звернувся із зустрічним позовом та просив стягнути вартість товарно-матеріальних цінностей, отриманих із відповідального зберігання позивачем в об’ємі більшому, ніж визначено умовами договору зберігання. Чи можливим є застосування положень ЦК України до правовідносин, які виникають між юридичними особами? Відповідь обґрунтуйте Дайте визначення договору зберігання та вкажіть на можливість відшкодування витрат на зберігання.

22. ВАТ "Птахофабрика" звернулося до господарського суду Закарпатської області з позовом до СПД Вознюка М.М. про визнання дійсним укладеного між ВАТ "Птахофабрика" та СПД Вознюком М.М. договору купівлі-продажу. Судами встановлено, що між ВАТ "Птахофабрика" та СПД Вознюком М.М. було укладено у простій письмовій формі договір купівлі-продажу, за яким позивач продав відповідачу будівлю пилорами. У договорі передбачалося, що він підлягає нотаріальному посвідченню у 10-денний строк з дня його укладення. У зв'язку з ухиленням СПД Вознюка М.М. від нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу ВАТ "Птахофабрика" звернувся до суду з позовом про визнання цього договору дійсним. Рішенням господарського суду Закарпатської області позов задоволено. Які правові наслідки недодержання сторонами при вчиненні правочину вимог закону? Чи правильним є рішення суду (відповідь обґрунтуйте)?

23. Публічне акціонерне товариство “Арена” звернулося до господарського суду з позовом до товариства з обмеженої відповідальністю “Укрінмет” про визнання угоди недійсною. Позов мотивовано тим, що договір уступки права вимоги, укладений між позивачем та відповідачем, було підписано головою правління позивача з перевищенням наданих йому повноважень. Нормами якого законодавства повинні врегульовуватися виниклі спірні правовідносини? Який орган є найвищим органом ПАТ? Назвіть його повноваження.

24. Між ВАТ "Трактородеталь" і польським підприємством "Арно і К" виник спір щодо виконання умов договору купівлі-продажу (зовнішньоекономічний контракт). ВАТ "Трактородеталь" як покупець звернулося до господарського суду м. Києва з позовом до підприємства "Арно і К" про розірвання договору купівлі-продажу компресорів. Ухвалою суду ВАТ "Трактородеталь" провадження у справі припинено за непідвідомчістю спору. Дайте визначення зовнішньоекономічного договору (контракту.) Чи правильним є рішення суду в разі непогодження сторонами договору права, яке має застосовуватись до таких договорів.

25. Виконуючи державне замовлення з поставки природного газу, НАК "Нафтогаз України" уклало з ПП "Тезей" договір поставки. В цьому договорі було вказано, що у разі виникнення спору його вирішення може здійснюватися шляхом звернення сторін до третейського суду (арбітражу). Назвіть види підвідомчості спорів згідно з положеннями ГПК України? Чи правильним є посилання в договорі на можливість вирішення такого спору в інший спосіб, ніж у порядку господарського судочинства?

26. Державне підприємство “Нігинський кар’єр” звернулося до господарського суду Хмельницької області із позовом до Кам’янець-Подільської районної державної адміністрації, приватного підприємства “Нігинсахкампром” про визнання незаконним та скасування розпорядження райдержадміністрації № 11/04, яким у позивача було вилучено земельну ділянку за договором оренди, укладеним між відповідачами. В обґрунтування вимог позивач послався на порушення вимог пункту 5 статті 75 та пункту 1 статті 141 ГК України, оскільки вилучення у нього земельної ділянки та передача її в оренду ПП “Нігинсахкампром” здійснені без згоди Мінагрополітики України, до сфери управління якого він входить. Чи мають міністерства повноваження щодо управління державними підприємствами? Яке рішення повинен прийняти господарський суд?

27. Компанія "ВВФ" звернулася з позовом до ТОВ "Капітал" про стягнення безпідставно отриманих відповідачем коштів, перерахованих позивачем в якості авансу за оренду нежитлового приміщення, відповідно до укладеного між сторонами договору піднайму нежилого приміщення. Позовні вимоги обґрунтовані тим, що предметом піднайму є нежитлове приміщення, яке належить Інституту філології Національної академії наук України, і перебуває в оренді ТОВ "Капітал". Рішенням господарського суду м. Києва позов задоволено. Які об’єкти не можуть бути об’єктами оренди державної власності? Чи правильним є рішення господарського суду (вирішіть завдання із посиланням на положення Закону України "Про оренду державного та комунального майна")

28. Прокурор Деснянського району м. Києва звернувся до Верховного Суду України з касаційним поданням на постанову Вищого господарського суду України, мотивуючи його незаконністю вказаного судового рішення. Предметом спору є нежитлове приміщення, орендарем якого є комунальне підприємство "Метроград", а орендодавцем ТОВ "Арно і К". Зробіть юридичний аналіз даної ситуації

29. ВАТ “Холод” звернулося до суду позовом до ВАТ “Український банк” про визнання недійсним договору про відповідальне зберігання рибних консервів, мотивуючи його тим, що при укладанні спірного договору сторони не вказали кількісні і якісні характеристики товару. Чи може бути договір (або його частина) визнаний недійсним у судовому порядку за умов, визначених задачею? Які умови договору визнаються істотними відповідно до норм ГК України?

30. ВАТ “Український науково-дослідний інститут спеціальних видів друку” звернулося до господарського суду м. Києва із позовом до ЗАТ “Бліц-Інформ” про зобов’язання звільнити приміщення та повернути нерухоме майно. Позовні вимоги обґрунтовувались посиланням на те, що між сторонами було укладено договір оренди майна державного підприємства на 10 років, строк якого закінчився і орендодавець не має наміру його продовжувати. Відповідач посилався на те, що не отримував від позивача повідомлення про припинення договору оренди та на те, що ним перераховуються орендні платежі за користування спірним приміщенням. Рішенням господарського суду позов задоволено з посиланням на ст. 526 ЦК України та ст. 27 Закону України “Про оренду державного та комунального майна”. Чи вправі орендар вимагати продовження договору оренди після закінчення строку його дії? Чи правильним є рішення суду (відповідь обґрунтуйте)?

31. Прокурор Шевченківського району м. Чернівці подав до господарського суду Чернівецької області позов в інтересах держави в особі Міністерства аграрної політики України та регіонального відділення Фонду державного майна України по Чернівецькій області ПП “Хрещатик” і ТОВ “МТБ” про визнання недійсним з моменту укладення договору купівлі-продажу нерухомого майна. Позовні вимоги мотивовані тим, що спірний договір укладено без належного погодження з Міністерством аграрної політики України та з порушенням процедури продажу державного майна з торгів. Крім того, при укладенні договору порушено вимоги Законів України “Про приватизацію державного майна” та “Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)”. Вирішіть спір з посиланням на зазначені законодавчі акти

32. ВАТ “Стирол” звернулося з позовом концерну “Укрнафта” про витребування майна з чужого незаконного володіння та виселення. Позов мотивовано тим, що позивач є власником нежитлового будинку, а відповідач безпідставно займає його приміщення. Відповідач позов не визнавав, посилаючись на його безпідставність, зазначивши, що він правомірно користується спірним приміщенням на підставі розпорядження Мінвуглепрому України. Які господарські об’єднання визнаються статутними? В чому полягає особливість їх створення? Чи має право міністерство як центральний орган державної влади передавати в користування нерухоме майно? Вирішіть спір.

33. ВАТ "Зоряна" звернулося з позовом до Кредитпромбанку про визнання недійсним договору застави, за умовами якого позивач зобов’язувався відповідати за виконання Приватним підприємством "Сігма" зобов’язань, що випливають із кредитного договору. Позовні вимоги мотивові тим, що спірний договір не відповідає статутним цілям ВАТ та інтересам акціонерів товариства, а також підписаний головою правління з перевищенням наданих повноважень. Чи передбачені законом підстави для визнання договору недійсним? Назвіть основні права акціонерів.

34. ТОВ "Аврора" звернулося з позовом до ТОВ "Україна" про визнання недійсним інвестиційного договору з посиланням на те, що цей договір суперечить вимогам Законів України "Про інвестиційну діяльність", "Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю". Рішенням місцевого господарського суду в позові відмовлено, оскільки спірна угода є неукладеною, позаяк сторонами не досягнуто згоди з усіх його істотних умов. Дайте визначення інвестицій відповідно до законодавства України. Назвіть істотні умови інвестиційного договору

35. Громадянин Тарасенко звернувся з позовом до ТОВ "Інтербуд" про визнання права власності на частину будівлі. В обґрунтування позову посилався на те, що він як засновник і учасник ТОВ "Інтербуд" з метою поповнення статутного фонду відповідача вніс на його поточний рахунок 80000 грн., однак зміни до установчих документів щодо збільшення частки позивача у статутному фонді не здійснилися та не були зареєстровані державним реєстратором. Оскільки ці кошти були використані відповідачем для придбання за договором купівлі-продажу спірного нерухомого майна, позивач просив суд про задоволення своїх вимог. Рішенням місцевого господарського суду позов задоволено. Чи правильним є рішення господарського суду? Яким шляхом можуть бути внесені зміни до статуту ТОВ?

36. ТОВ "Сігма" звернулося до господарського суду Одеської області з позовом до ТОВ "КОДА" про визнання недійсною бартерної угоди. Суд відмовив у прийнятті позовної заяви, мотивуючи рішенням тим, що позивачем порушено правила підсудності даного спору. Який порядок звернення до господарського суду? Чи правильно поступив суду даному випадку?

37. ВАТ "Будіндустрія" звернулося з позовом до СП "Альянс" про визнання недійсною угоди про передачу майна. Рішенням місцевого господарського суду у позові відмовлено. ВАТ подало до місцевого господарського суду заяву про перегляд рішення суду за нововиявленими обставинами. Такими обставинами заявник вказав накладення арешту на спірне майно, здійснене органом державної виконавчої служби, оскільки ці факти не були відомі на час розгляду справи, але мають істотне значення для її вирішення по суті. Господарський суд відмовив у задоволенні заяви про перегляд рішення за нововиявленими обставинами, мотивуючи це тим, що з матеріалів справи вбачається, що накладення державним виконавцем арешту на майно здійснено з відома і за участю представників ВАТ, про що свідчать акти опису та арештів майна з їх підписами. Які обставини є нововиявленими у розумінні ГПК України? На якій стадії процесу можливо подати заяву про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами?

38. ПП "Дарунок" звернулося з позовом до військової частини А-0012 про визнання недійсним договору купівлі-продажу, укладеного між ДП "Оборонсервіс" та ВАТ "Укрекспорт". Позовні вимоги обґрунтовувались порушеннями під час проведення конкурсу та реалізації майна переважного права позивача на придбання майна, яке перебувало у нього в користуванні відповідно до договору оренди. Рішенням господарського суду Луганської області позов задоволено з урахуванням переважного права наймача перед іншими особами на його придбання. Дайте визначення оренди та орендної плати. Чи правильним є рішення господарського суду, зважаючи на положення Закону України "Про господарську діяльність у Збройних Силах України"?

39. ТОВ "Автоконтакт" звернулося до господарського суду з позовом до ЗАТ "Унікон" про скасування оперативно-господарської санкції – переведення платника-контрагента на попередню оплату продукції. Господарський суд Одеської області відмовив ТОВ "Автоконтакт" у прийнятті позовної заяви – за непідвідомчістю спору. Дайте визначення та назвіть види оперативно-господарських санкцій Чи правильним є рішення суду (відповідь обґрунтуйте).

40. Військовий прокурор Мукачівського гарнізону звернувся до господарського суду Закарпатської області з позовом про розірвання договору оренди ємностей для нафтопродуктів, укладеного між військовою частиною А-4444 і ТОВ "Струм", мотивуючи це тим, що товариством постійно не вноситься орендна плата. Рішенням у позові відмовлено з тих підстав, що військові прокурори не мають права звертатися до господарського суду. Чи вправі військові прокурори звертатися до господарського суду за захистом інтересів військових частин та інших військових формувань? Назвіть види суб’єктів, які мають право звертатися до господарського суду

41. Спільне підприємство “Регіон – Агро” звернулося з позовом до сільськогосподарського ВАТ “Тульчинка” про стягнення суми. Позов мотивовано тим, що відповідач не виконав належним чином своїх зобов’язань згідно з договором про бартерний обмін. Господарський суд, вирішуючи спір, вказав на те, що хоча в цьому ж суді існує спір між тими ж сторонами про стягнення адміністративно-господарських санкцій, вимоги позивача не підлягають об’єднанню в одне провадження з підстав їх нетотожності. Які Ви знаєте види адміністративно-господарських санкцій? Чи правильна позиція суду?

42. З позовом до господарського суду звернулася Асоціація, мотивувавши заявлену позовну вимогу перевищенням членом цієї Асоціації ПАТ “Політ” своїх повноважень при прийнятті рішення, яке стосувалося діяльності Асоціації, та невідповідністю цього рішення законодавству України, що регулює відносини у сфері надання послуг. Чи може Асоціація звертатися до господарського суду за захистом порушеного права, якщо вона не здійснює підприємницької діяльності? Які права мають члени Асоціації?

43. Компанія “Укртрансгаз” звернулася до суду з позовом до ПАТ “Одесакомуненерго” про стягнення заборгованості за простим векселем, емітованим відповідачем. Після закінчення строку платежу за векселем, він був опротестований нотаріусом у неплатежу, а після вчинення ним виконавчого напису останній було направлено до органу державної виконавчої служби. Однак виконавчий напис нотаріуса виконаний не був, тому компанія і звернулася до суду, рішенням якого позов задоволено. Які види векселів Ви знаєте?Чи може векселедавець звернутися за захистом своїх прав до суду не на підставі норм вексельного, а іншого законодавства?

44. ЗАТ “Латакія” звернулось до господарського суду м. Севастополя з позовом до ПАТ “Анонс” про визнання недійсним договору купівлі-продажу та стягнення боргу, мотивуючи це тим, що договір було укладено одноособово головою правління ПАТ, всупереч вимогам статуту і без погодження із правлінням. Які особливості створення публічного акціонерного товариства? Чи вправі голова правління одноосібно підписувати договори від імені акціонерного товариства?

45. ВАТ “Кримський титан” звернулося до суду з позовом до ВАТ “Вільногірський ГЗК” про визнання договору оренди недійсним, оскільки під час його укладання не проведено екологічний аудит. Господарський суд у позові відмовив з тих підстав, що за відсутності сертифікованих екологічних аудиторів непроведення екологічного аудиту не може бути підставою для визнання спірного договору недійсним. Відповідь обґрунтуйте з посиланням на відповідні норми Закону України “Про екологічний аудит”

46. Державна інспекція з контролю за цінами в АР Крим звернулась до суду з позовом про стягнення з приватного підприємця О. економічних санкцій у сумі 345 грн. та штрафу у сумі 690 грн. за порушення державної дисципліни цін, що полягало у завищенні оптово-відпускної ціни на хліб пшеничний 1 сорту за рахунок перевищення граничного рівня рентабельності. Рішенням суду позов задоволено. Чи вправі органи Державної інспекції з контролю за цінами звертатися до судових органів? Відповідь обґрунтуйте. Які органи мають контрольні повноваження щодо приватних підприємців?

47. ВАТ “Орджонікідзевський гірничо-збагачувальний комбінат” та ВАТ “Запорізький завод феросплавів” звернулися до господарського суду із самостійними позовами до Фонду державного майна України про зобов’язання допустити як учасників до участі у конкурсі з продажу 25 % державного пакету акцій ВАТ “Нікопольський завод феросплавів”. ФДМУ відповідно до Державної програми приватизації були затверджені фіксовані і додаткові умови конкурсу, однак вони не влаштовували позивачів. Чи має ФДМУ повноваження щодо встановлення фіксованих і додаткових умов конкурсу для продажу об’єктів державної власності в процесі приватизації? Які способи продажу майна в процесі приватизації Ви знаєте?

48. ТОВ “Астра” звернулось до господарського суду з заявою про визнання банкрутом ВАТ “Укравто”. У процесі санації боржника всі борги ТОВ “БестЛайн” були сплачені фізичною особою. Чи мають право фізичні особи проводити заходи санації боржника?Чи існує різниця між досудовою і судовою санацією в розумінні Закону України “Про відновлення неплатоспроможності боржника або визнання його банкрутом”?

49. Фондова біржа "Перша традиція" звернулася до суду з позовом до територіального відділення Державної комісії з цінних паперів і фондового ринку України про скасування розпорядження про тимчасове зупинення діяльності біржі. Фондова біржа посилалася на те, що скасування державної реєстрації одного із членів біржі не повинно відображатися на її роботі, оскільки на час реєстрації біржі до її складу входило 20 членів. Рішення суду у позові відмовлено. Чи правильним є рішення суду (відповідь обґрунтуйте)? Який порядок створення і реєстрацію фондових бірж встановлено законодавством?

50. Ковельська оптово-торгова база звернулася до господарського суду з позовом до споживчого товариства "Волиньгоспторг" про визнання недійсним рішення загальних зборів його членів. Позивач зазначав, що усупереч положенням ст. 15 Закону України "Про кооперацію" та статуту відповідач не повідомив його про дату, місце, час проведення та порядок денний загальних зборів членів споживчого товариства, що позбавило його можливості прийняти участь у цих зборах. Рішенням господарського суду Волинської області позов задоволено. Дайте визначення споживчого товариства та спілки споживчих товариств Чи правильною є позиція господарського суду (відповідь обґрунтуйте)?

51. ВАТ “Спецшахтобуріння” звернулося до господарського суду Донецької області з позовом до ТОВ "Інвік" про визнання недійсним біржового договору, посилаючись на те, що між брокерською конторою ТОВ “Інвік” та брокерською конторою ТОВ “Даліса” було підписано біржовий договір, за яким на користь ТОВ “Сололюкс” було реалізовано належне ВАТ “Спецшахтобуріння” нерухоме майно – нежитлове приміщення. Оскільки договір було укладено з порушенням вимог закону щодо обов’язкового нотаріального посвідчення для даного виду правочинів, а також з перевищенням наданих брокеру повноважень та всупереч волі ВАТ “ДХК “Спецшахтобуріння”, позивач просив суд про задоволення своїх вимог.Рішенням господарського суду в позові відмовлено. Дайте визначення фондової біржі та біржового договору (контракту) Чи правильною є позиція господарського суду (відповідь обґрунтуйте)?

52. ДП “Укрриба” подало до господарського суду Херсонської області позов до Новотроїцької районної державної адміністрації про визнання права повного господарського відання на державне нерухоме майно. Господарський суд відмовив у задоволенні позовної заяви з огляду на те, що предмет позову визначено неточно. Чи правомірним є рішення господарського суду? Назвіть речові права, передбачені ГК України, на основі яких здійснюється господарська діяльність суб’єктів господарювання.

53. Управління комунального майна та приватизації Департаменту економіки та комунального майна Харківської міської ради звернулось до господарського суду Харківської області з позовом до ТОВ “Рубін” про розірвання договору купівлі-продажу, оскільки відповідач не виконав своїх зобов’язань за вказаним договором. Господарським судом позов задоволено. Який порядок зміни та розірвання господарських договорів за чинним ГК України? Чи позбавлений позивач у разі недотримання ним вимог ст. 188 ГК України (щодо обов’язку надсилання іншій стороні пропозицій про розірвання договору) права звернутися за захистом порушеного права шляхом подання позову про розірвання договору?

54. ТОВ “Авілон” звернулось в господарський суд Дніпропетровської області з позовом до КП “Дніпропетровське міжміське бюро технічної інвентаризації” про визнання права власності на об’єкти самочинного будівництва. Позовні вимоги обґрунтовувались тим, що відповідно до договору оренди земельної ділянки виконавчий комітет Дніпропетровської міської ради на підставі рішення надав ТОВ “Авілон” у строкове платне володіння і користування на умовах оренди земельну ділянку. На зазначеній земельній ділянці позивач встановив склад (самочинно збудовану споруду). Господарський суд позов задовольнив, посилаючись на приписи частини 5 статті 376 ЦК України. Чи правильним є рішення суду (відповідь обґрунтуйте)?В яких випадках суд може визнати за особою, яка здійснила самочинне будівництво на земельній ділянці, право власності на це майно?

55. Хролько І.В., який є учасником ТОВ “Агросервіс” з часткою в статутному капіталі 10 відсотків, подав до господарського суду м. Києва позов про визнання недійсним рішення позачергових зборів учасників ТОВ “Агросервіс”. Позовні вимоги мотивовані тим, що його не було належним чином повідомлено про проведення позачергових зборів. Крім того, проведення загальних зборів учасників товариства не за зазначеною в повідомленні про їх скликання адресою є грубим порушенням права Хролька І.В., як учасника товариства брати участь у зборах, і є безумовною підставою для визнання прийнятих цими зборами рішень недійсними. Які безумовні підстави для визнання недійсними рішень загальних зборів передбачені Законом УкраїниПро господарські товариства ”? За яких умов рішення про виключення учасника з товариства буде правомочним?

 

 


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.009 сек.)