АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Основні стилі в художній культурі 19 ст

Читайте также:
  1. Блок 17. КЛІМАТИЧНІ ПОЯСИ ТА ОСНОВНІ ТИПИ КЛІМАТУ.
  2. В1.1 Основні історіософські концепції походження українського народу.
  3. Вестибюль, сходи у стилі барокко.
  4. Види, рівні та основні завдання моніторингу
  5. Визначення стилів керування за Р. Блейком та Дж. Моутон. Характеристика виокремлених ними основних стилів керування.
  6. Визначте основні шляхи надання допомоги учням з особливостями психофізичного розвитку в адаптації серед здорових людей.
  7. Виконавчі комітети місцевих рад: формування, склад основні форми і методи діяльності
  8. Внутрішній аудит в системі управління суб'єктів господарювання. Основні завдання внутрішнього аудиту.
  9. Вопрос Основні положення досудового врегулювання господарського спору.
  10. Вопрос Поняття підприємства та його основні ознаки
  11. Г) чотири основні категорії операційних систем.
  12. Глава 6 Основні права, свободи і обов'язки громадян Української РСР

XIX ст. — час бурхливого розвитку всіх сфер художньої культури, при цьому їх співвідношення і роль зазнали істотних змін. На перший план висувається література, XIX сторіччя називають її «золотим віком» — як за сузір'ям імен у всіх жанрах, так і за різко зростаючим впливом на суспільство. Завдяки технічному прогресу в поліграфії, збільшенню тиражів і здешевленню друкарської продукції вона стала доступною досить широким верствам населення. З іншого боку, розвиток освіти і підвищення рівня письменності підвищили попит на книгу. Якщо ще на початку сторіччя вона була доступна лише вузькому прошарку аристократії і дуже багатих підприємців, то на кінець сторіччя вона з'явилася в оселі кожної письменної людини. Змінився і сам письменник, його суспільне становище. Літераторство перетворилося у професію, у автора з'явилася можливість пером заробляти на життя. Бурхливі події початку сторіччя залучили письменників в гущу подій. Стендаль воював в армії Наполеона, Джордж Байрон брав участь в грецькому повстанні проти турків, Шандор Петефі загинув, воюючи проти карателів Миколи I, Лев Толстой обороняв Севастополь, Еміль Золя активно втрутився у справу Дрейфуса… Літератор починає усвідомлювати, як ніколи раніше, свою відповідальність за виховання суспільства. Романтизм. Гостре неприйняття реакції і прози життя, які запанували в суспільстві, породили у 20-ті роки романтичний бунт молодого покоління. Романтизм як такий — не просто художній стиль, подібний класицизму або бароко. Романтизм — суспільний і культурний рух, який охопив багато країн Європи і найрізноманітніші сфери — від філософії і політичної економії до моди на костюми і зачіски. При цьому всіх романтиків об'єднувало одне: «ненависть до дійсності, пекуча потреба тікати від неї» (зі слів англійського письменника Сомерстета Моема). Реалізм. У 40-і роки XIX ст. впливовою течією стає реалізм. Його основою стали безпосереднє, живе і неупереджене сприйняття та правдиве відображення реальної дійсності. Як і романтизм, реалізм критикував дійсність, але при цьому він виходив з самої дійсності, в ній же і намагався виявити шляхи наближення до ідеалу. На відміну від романтичного героя, герой критичного реалізму може бути аристократом, каторжником, банкіром, поміщиком, дрібним чиновником, але він завжди — типовий герой у типових обставинах. Декаданс. У 80-і роки XIX ст. кризові суспільні явища дістали своєрідне відображення в літературі. Заявила про себе нова течія, яка отримала назву декадентство, або декаданс (в перекладі з французького — занепад). У 1886–1889 рр. у Парижі видавався журнал «Декадент», в якому друкувалися поети Шарль Бодлер, Артюр Рембо, Поль Верлен. Декаданс не був чимось єдиним і розпадався на ряд напрямів: натуралізм, символізм, проповідь «чистого мистецтва». Їх об'єднувала опозиція до загальноприйнятої «міщанської моралі», настрій безнадійності, втоми і відчаю, переконаності в занепаді і загибелі культури.

Античний театр

Античний театр - театральне мистецтво Древньої Греції, Древнього Риму, а також низки країн Близького Сходу, культура яких розвивалася під сильним грецьким впливом в епоху еллінізму - період, що почався в IV столітті до н. е.. і завершився в 30 роки до н. е.. завоюванням цих країн Римом. Історія античного театру охоплює майже ціле тисячоліття (VI ст. До н. Е.. - IV-V ст. Н. Е..). У цю пору виникло європейське театральне мистецтво в тій його якості, в якій воно живе зараз: з'явилася драматургія, сформувалися основні принципи акторського мистецтва, сценічна техніка і основи оформлення театру і вистави, виникли стаціонарні театральні споруди.Перші театральні вистави зародилися ще в глибоку давнину, коли наші далекі предки - мисливці і хлібороби збиралися на ігрища, на святкування, коли влаштовували обрядові дійства. Так на батьківщині театру - в Стародавній Греції під час галасливих святкових процесій на честь Діоніса, бога виноробства, розігрувалися сценки з його життя. У них розповідалося про те, як Діоніс приніс у Грецію виноградну лозу, про боротьбу Діоніса з ворогами, про його загибель, воскресіння та перемоги над супротивниками. Зображалося урочисте прибуття Діоніса через моря на повитому плющем кораблі, який римляни пізніше прозвали корабельним возом - «каррус наваліс». Звідси виникло слово карнавал. Діоніса оточував натовп супутників - ряджених у козлячі шкури і маски. Сама маска - це не випадковість, це «личина» - символ театру. Ну а де гра - там повинні бути й правила гри, які теж формувалися поступово. Театр займав особливе місце в житті стародавніх греків, він був трибуною для широкого розповсюдження нових думок, висвітлення найбільш хвилюючих уми сучасників проблем. Велика була його громадська і виховна роль. Хоча, як правило, сюжети грецьких трагедій походили з усім знайомих з дитинства міфів, це не означало, що вистави були незлободенними і не зачіпали животрепетних питань. Адже в уста міфологічних героїв драматурги завжди вкладали слова, що стосуються найгостріших проблем сучасності. Тому драматична поезія (а всі без винятку трагедії і комедії в Греції писалися віршами), змогла відсунути на другий план інші літературні жанри і на ціле століття стати жанром панівним.Трагедія (в буквальному перекладі - «пісня козлів») виникла з хорової пісні, з дифірамба, виспівуваного сатирами, одягненими в козлячі шкури і зображали веселих супутників грецького бога виноробства Діоніса. У V столітті до нашої ери до хору були додані 3 актори, які ведуть з ним діалог, - так виникла драма, театральне дійство.Грецький театр багато в чому відрізнявся від сучасного. По-перше, в Греції не було постійних труп, та й професійні актори з'явилися не відразу.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)