АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ВАРІАНТ 7 студент____________________________________ група_______

Читайте также:
  1. Варіант 13 Західні соціологічні теорії соціальної стратифікації
  2. ВАРІАНТ 5: Д, К, П, Ф, Х
  3. Варіант 7(Морфологія)
  4. ВАРІАНТ ЧЕТВЕРТИЙ
  5. Варіанти детонації
  6. ВАРІАНТИ ЗАВДАНЬ
  7. Варіанти завдань для домашньої контрольної роботи із дисципліни
  8. ВАРІАНТИ ЗАВДАНЬ ДЛЯ КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ
  9. Варіанти завдань домашньої контрольної роботи
  10. Варіанти застосування методу. Порівняння з методом переміщень
  11. Варіанти індивідуальних завдань

 

 

1. Яким дефінітивним означенням не можна окреслити поняття «культура»:

а) світ, наповнений людським смислом;

б) утвердження моральних принципів та норм;

в)історична пам'ять людства;

г) культивування «природного стану» людини;

д) інтеграція людей у суспільну цілісність.

2. Яка з пам’яток праукраїнської культури не відноситься до скіфських курганів:

а) курган Солоха;

б) Братолюбівський курган;

в) Гайманова Могила;

г) Товста Могила;

д) Кам’яна Могила.

 

3. Найдавнішими книгами, що вийшли з київської писемної школи, вважаються:

а) «Остромирове Євангеліє» та «Руська Правда»;

б) «Повість временних літ» та «Ізборник Святослава»;

в) «Реймське Євангеліє» та «Остромирове Євангеліє»;

г) «Ізборник Святослава» та «Повість временних літ»;

д) «Реймське Євангеліє» та «Києво-Печерський патерик».

 

4. До якого культурного осередку/періоду належить кожен із діячів культури українського Ренесансу. Встановіть відповідність. (Зверніть увагу, що повинно бути три відношення, наприклад: а – а, б – б, в – в).

а) Острозький культурно-освітній осередок Б) а) Йосип Верещинський
б) Львівське Ставропігійське Братство В) б) Кирило Лукаріс
в) Ранній Ренесанс А) в) Микола Добрянський

5. Архітектура та образотворче мистецтво Галицько-Волинської Русі.

. Численні літературні та історичні джерела, матеріали археологічних розкопок, етнографічних експедицій засвідчують про високий рівень розвитку ремесел у Галицько-Волинській Русі, існування самобутнього декоративного та ужиткового мистецтва, яке формувалось упродовж віків на західноукраїнських землях. Традиційне ремесло й ужиткове мистецтво збагачувалось досвідченими майстрами, які приходили на ці землі з розгромлених татарами східних князівств. На нових місцях вони розвивали ті художні традиції, які склались у Київській Русі. Значну роль у цьому процесі відігравали й іноземні майстри, зокрема німці, поляки, вірмени. Давні традиції на всіх руських землях мала художня обробка дерева. Широко використовувалось дерево для виготовлення культових речей — хрестів, розп'ять, згодом іконостасів. Свої традиції у Галицько-Волинській Русі мало і ливарництво. Славились майстерністю ливарники дзвонів. Унікальною пам'яткою українського ливарницького мистецтва є дзвін, відлитий майстром Яковом Скорою для дзвіниці собору св.Юра у Львові 1341 р. Давні традиції в Галицько-Волинській Русі має ювелірне мистецтво. Висока культура ранньослов'ян-ських гончарів стала тією основою, на якій розвиїгулось мистецтво кераміки Київської та Галицько-Волинської Русі. Давню історію мають архітектурні традиції західноукраїнських земель. Вони складались упродовж віків на основі національної культури давніх слов'ян, культурного спілкування з іншими народами Східної та Західної Європи, а також мусульманського Сходу.Про поселення на території Галицько-Волинської Русі можна скласти уявлення на основі матеріалів археологічних розкопок, які проводились у Володимирі-Волинському, Луцьку, Галичі, Звенигороде Пліснеську. Архітектурною домінантою багатьох давньоруських міст, як і міст середньовічної Європи, були замки і храми (дерев’яний храм на честь хрестителя Русі у заснованому ним Володимирі-Волинському; з часів Ярослава Мудрого в Україні розвивалась і мурована храмова архітектура) Поряд з культовою архітектурою у Галицько-Волинській Русі розвивалось і будівництво оборонних споруд. Нерідко оборонну функцію виконували феодальні замки. Один з таких замків — Луцький, збудований князем Любартом-Дмитрієм. Яскраву сторінку у розвитку мистецтва західноукраїнських земель становить історія малярства. Своєрідним видом малярського мистецтва було прикрашання рукописних книг мініатюрами (ініціалами, заставками та ін.). Отже, культура Галицько-Волинської Русі мала великий вплив на подальший культрурний розвиток України. їй належала істотна роль у збереженні національних традицій у роки, коли Україна, втративши державність, опинилася в становищі колонії.

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)