АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Гідравлічний тиск

Читайте также:
  1. Гідравлічний радіус і еквівалентний діаметр.
  2. Гідравлічний розрахунок багатосхідчатого перепаду колодязного типу
  3. ГІДРАВЛІЧНИЙ РОЗРАХУНОК ОТВОРІВ МАЛИХ МОСТІВ
  4. ГІДРАВЛІЧНИЙ РОЗРАХУНОК ШВИДКОТОКУ
  5. ГІДРАВЛІЧНИЙ РОЗРАХУНОК ШВИДКОТОКУ.

Для вибору водопідіймального обладнання, а також водонапірної споруди велике значення має гідравлічна характеристика мережі, сумісно з якою функціонують наведені елементи системи водопостачання.

Повний тиск Н у системі водопостачання складається з геометричної висоти підйому води та сумарних втрат тиску на подолання опору у всмоктувальному і нагнітальному трубопроводах:

Н=Нг + h (5.6)

де Нг — відстань пo вертикалі від місця забирання (нижній рівень води в джерелі) до верхнього рівня води у башті, м вод. ст. (геометричний напір, кПа)і; А — сумарні втрати напору, м вод. ст. (кПа).

Геометрична висота подачі при незмінних рівнях засмоктування та нагнітання води залишається постійною і не залежить від продуктивності насоса. Відповідно до рис. 5.3 вона становить:

 

Рис.5.3. Схема визначення розрахункового напору насоса

5.2. Значення коефіцієнтів місцевих опорів

Вид місцевого опору Коефіцієнт ɛ
Засувка повністю відкрита 0,1
Засувка напіввідкрита 2,0
Вентиль 3—5
Кран 5-7
Трійник 1,5
Різкий поворот труби під кутом, близьким до 90° 1,25—1,5
Плавний закруглений поворот (коліно) на 90° 0,5
Вихід труби в місткість великого розміру 1.0
Зворотний клапан 5—10
Приймальний клапан 1—3

 

Нгвснаг (5.7)

де Нвс — висота всмоктування, м вод. ст. (кПа); Ннаг — висота нагнітання, м вод. ст. (кПа).

Втрати тиску h— це сума втрат на подолання тертя вздовж трубопроводу hт та місцевих опорів hм:

h=hт + hм (5.8)

Втрати напору на подолання тертя в трубопроводі круглого перерізу залежать від діаметра і довжини L, а також від швидкості v води в ньому:

(5.9)

де λ — коефіцієнт гідравлічного опору. Для чавунних та стальних труб λ = 0,02, для азбестоцементних λ = 0,025; і — прискорення вільного падіння, g= 9,81 м/с2.

Втрати напору в місцевих опорах для трубопроводів значної протяжності можна не розраховувати. Достатньо збільшити втрати напору на подолання тертя в трубопроводі на 3—5 % для зовнішніх та на 5—10 % для внутрішніх водопровідних мереж.

При розрахунку коротких трубопроводів (наприклад, всмоктувальна лінія насоса) необхідно визначити втрати в місцевих опорах відповідно до конкретної монтажної схеми водопровідної мережі. При цьому:

hм=

де Σɛ — сума коефіцієнтів місцевих опорів (таблиця 5.2).

 


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)