АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Характеристика і технічні вимоги до сировини і готової продукції

Читайте также:
  1. V. Характеристика современного гражданского права
  2. Анализ возможных мест утечки веществ и характеристика этих веществ.
  3. Аналіз асортиментної продукції
  4. Аналіз виручки від реалізації продукції, оцінка впливу факторів на її зміну
  5. Аналіз обліку готової продукції та її реалізації
  6. Аналіз обсягів виробництва продукції
  7. Аналіз обсягів виробництва та асортименту продукції
  8. Аналіз обсягу виробництва та реалізації основних видів продукції
  9. Аналіз ринків збуту продукції
  10. Аналіз якості продукції
  11. б) Визначте обсяг продукції, при якому граничні витрати будуть мінімальними.
  12. Бактерии, их характеристика

Зміст

Вступ……………………………………………………………………………………….4

1. Характеристика і технічні вимоги до сировини і готової продукції……………......6

1.1Характеристика і технічні вимоги до труб напірних………………………...6

1.2Характеристика і технічні вимоги до стінових блоків …………………......13

2. Матеріальний баланс виробництва…………………………………………………17

2.1Розрахунок складу товарного бетону В30…………………………………...17

2.2Розрахунок складу напірних труб……………………………………………18

2.3Розрахунок складу стінових блоків…………………………………………..20

2.4Розрахунок потреби в арматурній сталі……………………………………...21

3. Вибір та обґрунтування способу виробництва……………………………………...23

3.1Виробництво напірних труб…………………………………………………..23

3.2Виробництво стінових блоків………………………………………………...24

4. Транспортно-технологічна схема виробництва……………………………………..26

4.1Транспортно-технологічна схема виробництва напірних труб…………….26

4.2Транспортно-технологічна схема виробництва стінових блоків…………..28

5. Розрахунок складського господарства………………………………………………31

5.1Склад цементу…………………………………………………………………31

5.2 Склад заповнювачів…………………………………………………………..33

5.3Склад добавок………………………………………………………………….36

5.4Склад арматури………………………………………………………………..38

6. Розрахунок бетонозмішувального цеху……………………………………………..41

6.1 Розрахунок бетонозмішувального цеху напірних труб та стінових блоків41

6.2Розрахунок бетонозмішувального цеху товарного бетону…………………44

7. Проектування арматурного цеху……………………………………………………..47

8. Проектування формувального цеху………………………………………………….52

8.1Розрахунок продуктивності ліній…………………………………………….52

8.2Основне технологічне обладнання формувального цеху…………………...53

9. Архітектурно-будівельне рішення та проектування генплану…………………….57

9.1Проектування генплану……………………………………………………….57

9.2Архітектурно-будівельне рішення…………………………………………...58

10. Заходи з охорони праці та екологічної безпеки…………………………………60

10.1Загальні заходи з охорони праці…………………………………………….60

10.2 Техніка безпеки при виготовленні напірних труб та стінових блоків…...61

10.3Заходи з екологічної безпеки………………………………………………..63

11. Техніко-економічні показники підприємства…………………………………...64

Список використаної літератури………………………………………………………..65

Вступ

Промисловість збірного залізобетону України — це досить мо­гутня, технічно озброєна галузь будівельної індустрії, яка постав­ляє будівництву 20 % матеріальних ресурсів.

Виробництво збірного залізобетону України базується в основ­ному на потоково-агрегатних технологічних лініях, які випускають 55...58 % усіх виробів, обсяг продукції конвейєрних ліній не пере­вищує 15 %. Стендове виробництво становить 27...30 %.

На сучасному етапі і в осяжному майбутньому бетон та залізо­бетон у нашій країні й за рубежем залишаться найважливішими конструктивними матеріалами для будівництва. Затрати праці та енергії на монтаж металевих і збірних залізобетонних конструкцій приблизно однакові, але трудові та енергетичні затрати на вироб­ництво 1 м3 збірного залізобетону значно нижчі за витрати на ек­вівалентну кількість металевих конструкцій і становлять: за тру­довими затратами 75 %, за витратами умовного палива 50 %, за витратами електричної енергії 40 %, за капіталовкладеннями 67 %.

Заводська технологія збірного бетону і залізобетону дозволяє повністю механізувати і автоматизувати їх виготовлення, застосувати передові методи організації виробництва, економно витрачати матеріали, прискорювати процес твердіння бетону і, саме головне, виконувати роботи як на заводі, так і на будівельному майданчику на протязі року.

Із збірного залізобетону організовано масове виробництво виробів для інженерних споруд (т.з. спеціального залізобетону): пролітні будови мостів, опори, палі, водопропускні труби, лотки, блоки і тюбінги для оброблення тунелів, плити покриттів доріг і аеродромів, шпали, опори контактної мережі і ліній електропередачі, елементи обгороджувань, напірні і безнапірні труби і ін. Значна частина цих виробів виконується із заздалегідь напруженого залізобетону стендовим або потоково-агрегатним способом. Для формування і ущільнення бетону застосовуються вельми ефективні методи: вібропресування (напірні труби), центрифугування (труби, опори), віброштампування (палі, лотки).

Значні перспективи для подальшої індустріалізації житлового будівництва має спосіб зведення будівель з об'ємних блоків. Такі блоки на одну-дві кімнати або на квартиру виготовляються на заводі з повною внутрішньою обробкою і устаткуванням; збірка будинків з цих елементів займає всього декілька днів.

Технологічний процес виробництва залізобетонних виробів складається з ряду послідовно виконуваних операцій: приготування бетонної суміші, виготовлення арматури (арматурних каркасів, сіток, гнутих стрижнів і т. д.), армування виробів, формування виробів (укладання бетонної суміші і її ущільнення), тепловологісної обробки, що забезпечує необхідну міцність бетону, обробки лицьової поверхні виробів.

Широкий розвиток залізобетонні будівельні вироби набули завдяки великій розповсюдженості і також достатньо низькій ціні вихідної сировини, високим фізико-механічним показником, гігієнічним властивостям, довговічності.

Задовольнити попит на ці матеріали можливо будівництвом нових заводів, підвищення потужності діючих підприємств, а також розширенням асортименту продукції. Основним напрямком в подальшому розвитку виробництва є технічне переоснащення, механізація і автоматизація технологічних процесів.

Тому виходячи з вище сказаного є можливість випуску нової продукції на заводі залізобетонних виробів в м.Рівне, який випускає напірні труби, стінові вібропресовані блоки та товарний бетон. Річна продуктивність заводу – 50000 м³/рік.

Характеристика і технічні вимоги до сировини і готової продукції

1.1. Характеристика і технічні вимоги до труб напірних

Напірні труби, виготовлені із важкого бетону методом віброгідропресування і призначені для прокладання напірних трубопроводів, по яких транспортують рідину з температурою 40 ̊С і не агресивному степені впливу на залізобетону конструкцію і гумові кільця стикових з’єднань.

Якщо рідина, що транспортується, чи грунт є агресивними по відношенню до труб або гумовим кільцем, то необхідно передбачити їх захист від корозії.

Труби використовують в трубопроводах в відповідності з вказаними матеріалом для проектування серії 3.901-1/85.

Основні розміри і параметри

Труби в залежності від значення внутрішнього тиску в трубопроводі розподіляється на чотири класи:

Ø 0 - на тиск 2,0 МПа (20 кгс/см2);

Ø І - на тиск 1,5 МПа (15 кгс/см2);

Ø ІІ- на тиск 1,0 МПа (10 кгс/см2);

Ø ІІІ - на 0,5 МПа (5 кгс/см2).

Міцнісні характеристики труб забезпечують роботу трубопроводів під вказаними тисками при зовнішніх навантаженнях, що відповідають середнім умовам вказаним труб по ДСТУ Б.В.2.5-48:2010.

При умові укладання труб забезпечуючи зниження значення зовнішніх навантажень на трубопровід, по згоді споживача з підприємством-виробником і проектною організацією, допускається застосовувати труби І і ІІ класу при внутрішньому тиску, що перевищує розрахункове значення для кожного класу труб на 0,3 МПа (3 кгс/см2).

Труби слід виготовляти із важкого бетону по ДСТУ Б.В.2.7-43-96 класів по міцності на стиск:

Ø В30 – труби марок ТН50-ІІІ і ТН60-ІІІ;

Ø В40 – труби всіх решта марок.

Отже, в даному курсовому проекті приймаємо виготовлення труб напірних ТН60-ІІІ (d=0,6 м) для бетону класу В30 (згідно завдання).

Форма і розміри труб повинні відповідати вказаним на рис.1 і табл.1.1.

По технічним умовам допускається змінювати форму переходу циліндричної частини труби в розтрубі без зміни кута нахилу зовнішньої поверхні розтрубу.

Труби армують поздовжньою напруженою арматурою із дроту періодичного профілю класу Вр-ІІ і спіральної напруженої арматури із гладкого дроту класу В-ІІ, витки, що закріплюються в роздільних полосах із сталевої холоднокатаної стрічки.

В випадку передбаченого проектом захисту трубопроводу від електрокорозії, що викликається блукаючими токами, на вимогу споживача, труби виготовляють зі спеціальними закладними виробами, що з’єднанні з арматурою труб.

Труби необхідно виготовляти згідно діючого стандарту і технологічної документації, що затверджена в встановленому порядку по кресленнях приведених в ДСТУ Б.В.2.5-48:2010.

 

 

Таблиця 1.1

Діаметр умовного перерізу проходу труби, мм Марка труби Розміри труб Маса труби, т
di de d1 d2 d3 l l1 t l2 l3 l4 a b1 b2
  ТН60-0 ТН60-І ТН60-ІІ ТН60-ІІІ                             1,89

 

Труби повинні бути водонепроникні і витримувати внутрішній дослідний (випробувальний) гідростатичний тиск, МПа (кгс/см2):

Ø 2,4 (24) – для труб 0 класу;

Ø 1,8 (18) – для труб І класу;

Ø 1,2 (12) - для труб ІІ класу;

Ø 0,6 (6) – для труб ІІІ класу.

 

 

Труби, що призначені для трубопроводів з внутрішнім тиском, який перевищує розрахункове значення і обумовленні в замовленні на їх виготовлення, повинні витримувати дослідний тиск, котрий збільшений відповідно на 0,3 МПа (3кгс/см2).

Труби повинні бути тріщиностійкими. При внутрішніх дослідних гідростатичних тисках, що вказані, а в табл. 1.2, утворення тріщин в бетоні труб не допускається.

Таблиця 1.2

Діаметр умовного перерізу проходу труби, мм Марка труби Контрольний внутрішній гідростатичний тиск, МПа (кгс/см2), при провірці тріщиностйкості труб
При приймально-здавальних випробуваннях (у віці 2 доби) При віці бетону з випробуваннях 100 діб
  ТН60-0 ТН60-І ТН60-ІІ ТН60-ІІІ 2,7(27,5) 2,16 (22) 1,62 (16,5) 1,18 (12) 2,6(26,5) 2,11 (21,5) 1,62 (16,5) 1,18 (12)

 

Між закладними деталями труб, які призначені для експлуатації в умовах впливу блукаючих токів, повинен бути електричний контакт. Труби повинні задовольняти вимоги ДСТУ Б В.2.6-2-95:

Ø по показниках фактичної міцності бетону (в проектному віці передаточної);

Ø до якості арматурних і закладних деталей і їх положення в трубі;

Ø до захисту корозії.

Значення нормованої передаточної міцності бетону труб (міцності бетону в момент передачі на нього зусилля стиску від спіральної арматури) повинно відповідати вказаним в табл. 1.3.

 

Таблиця 1.3

Діаметр умовного перерізу проходу труби, мм Вид контролюючої міцності бетону Нормативна передаточна міцність бетону, МПа (кгс/см2) труби класу
  І ІІ ІІІ
  На стиск - 35,3(360) 31,4 (320) 23,5 (240)
На розтяг при розкалюванні - 2,9 (30) -  

 

Постачання труб споживачам необхідно проводити після випробування їх на водонепроникність і тріщиностійкість. Якість матеріалів що використовуються для виготовлення бетону на труби, повинна забезпечити виконанні технічні вимоги до бетону, що встановленні діючим стандартом, і відповідати вимогам:

Ø цемент ДСТУ Б.В. 2.6-46:2010;

Ø заповнювачі ДСТУ Б В.2.7-43-96, ДСТУ Б.В.2.7-32-95, ДСТУ Б.В.2.7-75-98;

Ø вода ДСТУ ГОСТ 18294:2009.

 

Крупний заповнювач необхідно використовувати фракції: 5-10мм; 5-15мм; 10-20мм.

 

Бетон

Ø Бетон у виробi повинен вiдповiдати вимогам робочих креслень або замовлення на постачання.

Ø В загальному випадку якiсть бетону визначають:

- вид;

- мiцнiсть в проектному вiцi, передаточна (для попередньо напружених виробiв) та нормована вiдпускна;

- середня густина легкого і нiздрюватого бетону;

- теплопровiднiсть легкого бетону в сухому станi;

- водопоглинання, вiдпускна вологiсть, пористiсть, стiйкiсть проти дiї поперемiнного заморожування i вiдтавання (морозостiйкiсть), високої температури, хiмiчно агресивного середовища та стирання;

- водонепроникнiсть.

Ø Згiдно з робочими кресленнями або замовленням на поставку нормована вiдпускна мiцнiсть бетону виробiв може бути нижчою за його нормовану мiцнiсть у проектному вiцi.

Ø Значення нормованої вiдпускної мiцностi бетону на стиск потрiбно встановлювати розрахунком з урахуванням технологiї виготовлення виробiв, їх транспортування i монтажу, можливостi подальшого зростання мiцностi бетону в рiзнi пори року та термiну навантаження конструкцiй повним розрахунковим навантаженням.

При цьому нормовану вiдпускну мiцность бетону на стиск не допускається встановлювати нижче: мiцностi в проектному вiцi для виробiв типу паль, шпунту, деталей крiплення тунелiв, а також для виробiв з бетону автоклавного тверднення; передаточної мiцностi для попередньо напружених виробів.

 

Арматурний дріт повинен задовольняти вимоги:

 

Ø класів В-ІІ і Вр-ІІ по ГОСТ 7348;

Ø класів В-І і Вр-І по ГОСТ 6727.

 

Стальна холоднокатана стрічка із низьковуглецевої сталі (для роздільних полос) повинна задовольняти вимоги ГОСТ 503.

Форма і розміри арматурних і закладних деталей для труб повинні відповідати приведеним в ДСТУ Б.В.2.5-48:2010.

 

Армування напірної труби

При виробництві труб напірних ТН60-ІІІ використовуємо бетон В30, витрата сталі – 49,3 кг. (ДСТУ Б.В.2.5-48:2010)

Розріз по поздовжній осі труби

Деталь армування стінки труби

Рис.2

=18 мм, =43 мм, =20 мм.

К1-К21 – вибираю К-6а для ТН60-ІІІ

Таблиця 1.4

Специфікація арматурних деталей на одну трубу

Марка труби Каркас Поздовжні арматури
Марка Кількість Марка Кількість
ТН60-III К6а   П1  

 

 

Рис 3. Каркаси, розміри каркасів

Таблиця 1.5

Марка каркасу Розміри в мм
m  
К6а               30°

 

Таблиця 1.6

Позиція S h b Позиція
  20,03 3,5 9,5  

Характеристика підібраної арматурної сталі для труби ТН60-ІІІ наведена в таблиці1.7.

Таблиця 1.7

Марка деталі Пози-ція Ескіз стержня Діаметр або розріз, мм Довжина, мм Кіль-кість Загаль-на дов-жина, м Підбір сталі
Діаметр або розріз, мм Маса, кг Маса виробу, кг
К6а       566,9 3BII 31,2 38,1
    Див. рис. 3 20x0,7     62,64 20x0,7 6,9  
П 1         5,19 5ВрІІ 0,8 0,8

Спіральна арматура арматурного каркасу марки К-6а повинна бути неперервною на всю довжину. Два витки спіральної арматури з двох кінців каркасу і в місці переходу циліндричної частини в конічну повинні розміщуватись щільно один до одного і зв’язуватись в’язальним дротом в 3-4 місцях, а кінці арматури довжиною 400-500 мм повинні бути відігнуті під кутом 130-150° і прикріплені до витків каркасу в’язальним дротом в 4-5 місцях.

Розріз по поздовжній осі труби та поздовжній розріз стінки наведений на рис. 2; арматурні елементи напірної труби ТН60-ІІІ показані на рис.4.

 

1.2. Характеристика і технічні вимоги до стінових блоків

Стінові блоки використовуються для зведення промислових та цивільних, опалюваних та неопалюваних будівель у відповідності із затвердженою проектною документацією.

Різновиди (технічна назва):

Ø Блоки стінові порожнисті рядові

СБ-Прн-Ц-Р-390х190х 190-1600-М75-Р25-1- ДСТУБВ.2.7-7:2008

Ø Блоки стінові порожнисті лицьові

СБ-Прн-Ц-Лрб-390х 190x190-1600-М100-Р25-1 - ДСТУБВ.2.7-7:2008

Ø Блоки стінові повнотілі лицьові

СБ-Пт-Ц-Лг-390х90х190-2100-М100-Р25-1- ДСТУБВ.2.7-7:2008 СБ-Пт-Ц-Лрб-390х90х 190-2100-М100-Р25-1 - ДСТУБВ.2.7-7:2008 СБ-Пт-Ц-Лрб-190х90х190-2100-М100-Р25-1- ДСТУБВ.2.7-7:2008 СБ-Пт-Ц-Лр-390х 190x190-2100-М100-Р25-1 - ДСТУБВ.2.7-7:2008

В даному курсовому проекті приймаємо виготовлення стінових блоків СБ-Прн-Ц-Р-390х190х190 згідно нормативного документу - ДСТУ БВ.2.7-7:2008 „Вироби бетонні стінові дрібно штучні. Технічні умови".

Технічні характеристики

Номінальні розміри виробів, допустимі відхилення наведені у табл.1.8, вимоги до зовнішнього вигляду - у табл. 1.9, фізико-механічні характеристики - табл.1.10.

 

Таблиця 1.8

Номінальні розміри виробів та допустимі відхилення

Форма виробів Геометричні розміри та допустимі відхилення, мм
    довжина ширина висота
         
СБ-Прн-Ц-Р-3 90x190x190 (СБ-Прн-Ц-Лрб-390 х 19С 1x190
1. 390±4 190±3 190±4

 

Рис.5

Колір і тон лицьових поверхонь лицьових виробів повинні відповідати зразкам-еталонам, затвердженим в установленому порядку. Плями на лицьових поверхнях не допускаються.

Фактура рельєфних лицьових поверхонь лицьових виробів повинна відповідати затвердженим зразкам-еталонам.

Таблиця 1.9

Вимоги до зовнішнього вигляду стінових блоків

Найменування показників Значення відхилень
Рядових лицьових
Відхилення від прямолінійності ребер і площинності граней, мм блока    
Відбитості кутів завглибшки від 10 до 15 мм на щепи або камені, шт.    
Відбитості і притуплення ребер завглибшки від 5 до 10 мм на цепи або камені, шт.    
Відбитості і притуплення ребер і кутів на блоки, завглибшки до 20 мм і довжиною по ребру до 100 мм, шт.    
Загальна кількість виробів з тріщинами, які перетинають ребро, і половняка, % від партії, не більше    

 

Таблиця 1.10

Фізико-механічні властивості стінових блоків

Показник Одиниці вимірювання Значення показника Норма- тивний документ
1. Границя міцності при стиску МПа не менше 10 (М100) ДСТУ БВ.2.7-7:2008
(марка) не менше 7,5 (М75)
2. Відпускна міцність % 50 (для М100)
75 (для М75)
3. Маса блока кг не більше 36
4. Середня густина кг/м3 не більше 1650
5. Морозостійкість ЦИКЛИ 15,25
6. Водопоглинання за масою % не менше 6% (для лицьових не більше 15)
7. Ефективна сумарна питома активність природних радіонуклідів Бк/кг не більше 370 (1 клас)

Сировина

Як в'яжуче для виготовлення стінових блоків можна використовувати портландцемент I типу (бездобавочний), II типу, шлакопортландцемент тільки групи А (ДСТУ Б.В.2.7-46:2010), портландцемент білий (ГОСТ 965-89), портландцемент кольоровий (ГОСТ 15825-80) марок 400, 500.

Як заповнювачі можна використовувати: пісок природний за ДСТУ Б В.2.7-32-95, пісок з гірських порід (відсів) ГОСТ 26193-84, щебінь фракції 2,5- 5 1 5-10 мм за ДСТУ Б В.2.7-75-98.

Як добавки для бетонної суміші можна використовувати: золу-виносу згідно ГОСТ 25811-83, пластифікатори, суперпластифікатори, прискорювачі твердіння згідно ДСТУ Б В.2.7- 171, гідрофобізуючі добавки ГКЖ-10, ГКЖ- 11 (чи інших типів). При використанні хімічних добавок необхідно враховувати рекомендації ДБН В.2.7-64-97.

Виготовлення блоків різних кольорів, крім іншого, здійснюється за рахунок використання пігментів, котрі проявляють стійкість до лугів цементу: жовтого залізоокисного за ГОСТ 18172, сурику залізного червоного кольору за ГОСТ 8135, залізно синього кольору за ГОСТ 21121, окису хрому зеленого за ГОСТ 2912, пігменту зеленого органічного за ГОСТ 4579, а також інших пігментів на основі оксиду заліза.

Матеріали, що поступають на завод, повинні зберігатись в умовах, які виключають зволоження і забруднення. Тривалість зберігання цементу не повинна перевищувати 1 місяця. Змішування в одному силосі цементів різних марок і типів не допускається. Добавки повинні зберігатись у відповідності до вимог встановлених у документації на них.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.016 сек.)