АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Спосіб застосування та дози

Читайте также:
  1. III. Третій спосіб перенесення об'єктів
  2. Варіанти застосування методу. Порівняння з методом переміщень
  3. Види та особливості застосування митних режимів в Україні
  4. Визначення і застосування циклічного надлишкового коду.
  5. Визначення категорії “діапазон контролю”, наслідки його зменшення. Характеристики високої та пласкої структур управління (переваги, недоліки, сфери застосування).
  6. Гемодіаліз. Застосування штучної нирки
  7. Головні аспекти комплексної (інтегральної) соціальної ефективності застосування правових норм
  8. Дайте характеристику формам і системам заробітної плати , визначте їх призначення та умови застосування.
  9. Дезінфікуючих розчинів та їх застосування
  10. Для медичного застосування препарату
  11. Дуоденальне зондування (фракційний спосіб)
  12. Застосування визначеного інтеграла

Фармакодинаміка

Послаблюючи вплив симпатичної імпульсації на b-адренорецептори серця, пропранолол зменшує силу і частоту серцевих скорочень, блокує позитивний хроно- і інотропний ефект катехоламінів. Зменшує скоротливу здатність міокарда і величину серцевого викиду. Потреба міокарда в кисні знижується.

Артеріальний тиск під впливом пропланолола знижується. Тонус бронхів у зв'язку з блокадою b2-адренорецепторів підвищується. При синусової тахікардії звичайно спостерігається нормалізація ритму, у тому числі в разі резистентності до серцевих глікозидів. Препарат сприяє переходу тахіарітміческой форми миготливої ​​аритмії в брадіарітміческую і зникнення перебоїв і серцебиття.

Препарат підсилює спонтанне, і викликані утеротоніческіх засобами, скорочення матки. Зменшує кровотечу при пологах і в післяопераційному періоді. Урежает серцеві скорочення, потенціює дію тиреостатичними засобів.

Знижує внутрішньоочного тиску і зменшує секрецію водянистої вологи

Фармакокінетика

Швидко всмоктується при прийомі всередину і відносно швидко виводиться з організму. Пік концентрації в плазмі спостерігається через 1-1,5 години після прийому. Препарат проникає через плацентарний бар'єр.

Показання до застосування

Ішемічна хвороба серця

Порушення серцевого ритму

Деякі форми гіпертонічної хвороби

Синусова і пароксизмальна тахікардія

Екстрасистолія

Мерехтіння і тріпотіння передсердь

Для зниження внутрішньоочного тиску при відкритокутовій глаукомі застосовують анаприлін у вигляді очних крапель.

Застосовують при резистентності до інших лікарських засобів, при наявності супутніх аритмій, а також артеріальної гіпертензії.

Рекомендується також застосування анаприлина при симпатико-адреналових кризах у хворих з діенцефальним синдромом, а також для профілактики нападів мігрені.

Є дані про ефективність препарату також при нирковій гіпертензії.

Профілактика післяпологових ускладнень, пов'язаних з порушеннями скорочувальної здатності матки.

Також пропранолол призначають для допомоги породіллі та стимулювання пологової діяльності.

Спосіб застосування та дози

Призначають анаприлін усередину (незалежно від часу прийому їжі). Зазвичай починають у дорослих з дози 20 мг (0,02 г) 3-4 рази на день. [За наявними даними, прийом препарату 3-4 рази на добу забезпечує більш стабільний ефект, ніж розподіл добової дози на 2 прийоми.] При недостатньому ефекті і добрій переносимості поступово збільшують дозу на 40-80 мг на добу (з проміжками 3-4 дні) до загальної дози 320-480 мг на добу (в окремих випадках до 640 мг) з призначенням рівними дозами в 3-4 прийоми.

При гіпертонічній хворобі анаприлін призначають переважно в початкових стадіях захворювання. Препарат найбільш ефективний у хворих молодого віку (до 40 років) з гіпердинамічним типом кровообігу і при підвищеному вмісті реніну.

При стимулюванні пологової діяльності - в дозі 20 мг 4-6 разів з проміжками 30 хв (80-120 мг на добу). У разі гіпоксії плода дозу зменшують. Для профілактики післяпологових ускладнень призначають по 20 мг 3 рази на добу протягом 3-5 днів.

Розроблено ін'єкційна форма анаприлина - 0,25% розчин в ампулах по 1 мл (2,5 мг в ампулі). Застосовують внутрішньовенно для купірування порушень серцевого ритму і нападів стенокардії. Зазвичай вводять спочатку 1 мг, потім в залежності від ефекту і переносимості збільшують дозу до 5-10 мг. Вводять повільно.

Побічна дія

При застосуванні анаприлина можливі побічні явища у вигляді нудоти, блювоти, діареї, брадикардії, загальної слабкості, запаморочень, іноді спостерігаються алергічні реакції (шкірний свербіж), бронхиолоспазм. Можливі явища депресії.

У зв'язку з блокадою b2-адренорецепторів периферичних судин можливий розвиток синдрому Рейно.

При тривалому застосуванні препарату необхідно особливо ретельно стежити за функцією серцево-судинної системи, загальним станом хворого. Помірна брадикардія, що виникає в процесі лікування, не є показанням до скасування препарату, при сильній брадикардії зменшують дозу.

Протипоказання

Препарат протипоказаний хворим з синусовою брадикардією, неповної або повної атріовентрикулярною блокадою, при вираженій право-і лівошлуночкової серцевої недостатності, при бронхіальній астмі і схильності до бронхиолоспазм, цукровому діабеті з кетоацидозом, вагітності, порушеннях периферичного артеріального кровотоку.


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)