АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Павутинний кліщик

Читайте также:
  1. Хвороби та шкідники лілій

Один з найпоширеніших шкідників троянд – павутинний кліщик. Він зустрічається в будь-якому саду, на будь-яких рослинах. Цей маленький кліщ сам по собі не здатний завдати великої шкоди. Але, висмоктуючи клітинний сік, він є причиною ослаблення трояндового куща, який, втрачаючи листя, стає вразливим перед численними хворобами.Виявити павутинного кліщика нижні сторони листків. Довжина дорослих особин не перевищує двох міліметрів, і виглядають вони на рослині як прості чорні крапки, тільки повільно рухаються. Живуть колоніями, що доходять до ста і більше особин, які харчуються на листках, стеблах і бутонах троянд протягом усього літа. З настанням холодів перебираються вниз, на опале листя, де й зимують. Позбутися від цього шкідника дуже складно. Тому, якщо чисельність не велика, можна особливо не турбуватися. Головне – не дозволяти їм розмножуватися, що виникає досить швидко, особливо в жарку і суху погоду. Яйця кліщика нагадують прозорі краплі, які міняють кремовий колір перед самим вилупленням. Виявити їх, щоб знищити – справа практично безнадійна. Набагато ефективніше займатися профілактикою. Використання інсектицидів широкого спектру краще уникати – вони знищать і природних ворогів павутинного кліщика, від чого навала шкідника може навіть посилитися. Не можна не враховувати і те, що препарати, які мають у своєму складі фосфати та піретрини, помітно збільшують вміст азоту в тканинах рослин, що робить їх ще більш привабливим для кліща.

Заходи боротьби та профілактики:

промивання листя і пагонів водою при невеликій чисельності шкідника;

обприскування мильним розчином, обов’язково захоплюючи нижні сторони листків;

обробка препаратом «Фітоверм» згідно з інструкцією;

обробка акарицидами, сірчано-дегтярною емульсією, відваром хвоща польового;

залучення в сад хижих комах;

проведення регулярних поливань для зниження сухості повітря.

Пінниця слинява.

Крім троянд ще і пошкоджує айстри, жоржини, суницю і багато інших рослин. Дорослі особини строкаті, забарвлення їх варіює від блідо-жовтого до чорного, довжина досягає 0,1 сантиметра. Личинки слиняви жовті, живуть в слюно-видній піні, яку самі ж і виділяють для збереження ніжних покривів тіла від висихання. Яйця мають оранжеве забарвлення, вони зимують в тканинах черешків листя троянд та інших багаторічних рослин. На початку травня личинки народжуються і поселяються на нижніх сторонах листків, близько підстави квітконіжок, щоб висмоктувати сік. У червні і липні з’являються вже дорослі комахи, що живуть на кущах до осені. За сезон розвивається лише одне покоління слиняви. Результатом живлення шкідника є зморщування листя, потворність і недорозвинення квіток. Найзручніше пінниця слинява відчуває себе на низьких і затінених ділянках з надмірним зволоженням.

Заходи боротьби та профілактики:

скорочення надлишкового поливу;

систематичне знищення бур’янів, що загущують посадки і сприяють надмірній вологості;

обробка настоями тютюну, деревію, часнику або хвойного мила до початку цвітіння;

обприскування кущів вапном до цвітіння та після його закінчення.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)