АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Випишіть із наведених речень дієприкметники. Визначте їх вид, стан, час і синтаксичну роль

Читайте также:
  1. IХ. Примерный перечень вопросов к итоговой аттестации
  2. Алфавитный перечень названий и имен
  3. б) Визначте обсяг продукції, при якому граничні витрати будуть мінімальними.
  4. Банки, их виды и роль.
  5. Белки плазмы крови, место их синтеза, биологическая роль. Изменение белкового спектра сыворотки при различных заболеваниях. Белки острой фазы.
  6. Виды управленческого контроля. Внешний и внутренний контроль.
  7. Визначити, які з наведених платежів належать до прямих податків.
  8. Визначте виконавчий документ, на підставі якого провадиться виконання рішення господарського суду.
  9. Визначте основні шляхи надання допомоги учням з особливостями психофізичного розвитку в адаптації серед здорових людей.
  10. Визначте рядок, у якому всі слова пишуться через дефіс
  11. Визначте специфіку життя і творчості вагантів (на матеріалі конкретних поезій)
  12. Визначте, чи можна вважати поведінку Антонечка ухиленням від слідства? Чи зупинявся в цьому випадку перебіг давності? Як обчислюються строки давності?

1. Сивко, забілений снігом, видавався ще сивішим, а лелека знову трусився біля нього від холоду (М. Вінграновський). 2. То була Одарка — тремтяча, мокра як хлющ (Гр. Тютюнник). 3. Я в людей попрошу тільки віри в кожне слово, почуте від мене (Л. Костенко). 4. Коли по садках зібрали всю садовину, пішли люди збирати в ліс смачну, солодку, почорнілу ягоду... (Остап Вишня). 5. Засмалені сонцем, закурені, мокрі од поту обличчя вилискували радістю і здоров'ям (О.Довженко).

 

Тема: Дієприслівник

Утворіть від поданих дієслів дієприкметники і дієприслівники. Запишіть їх і поясніть написання.

Наприклад: перетворювати — перетворюючий, перетворений, перетворюючи, перетворивши.

Виконувати, перевіряти, ламати, захоплювати, повідомляти.

2. Утворіть від поданих дієслів дієприслівники. Запишіть за зразком і поясніть їх написання:

1. Ідуть — ідучи, летять — летячи.

Бачать, виробляють, ходять, знають, пізнають, копають, ховають, ловлять, сідають, мають.

2. Спитав — спитавши.

Зробив, покликав, написав, почув, зібрав, прийшов, ходив, запросив, відправив, похвалив.

Випишіть дієприслівники, визначте їх час і вид. Поясніть творення дієприслівників.

1. Бували місяці, коли я ані одної днини не пропускала, не вийшовши на якийсь шпиль гори, не відкривши якогось нового чарівного закутка між скелями, не сполохавши якогось хижака з-поміж густих смерек і не покупавши босих ніг в розпіне-ному потоці (О. Кобилянська). 2. Ніч, тиха, тепла, стояла над землею, поблискуючи зорями, мліючи у своїй розкоші (Панас Мирний). 3. Дивлячись на людей, усміхався мій батько, великий добрий чоловік (О. Довженко). 4. Рим переміг Грецію мілітарно, але вона його підкорила культурою, продовживши себе в античному інваріанті і подарувавши йому історичне безсмертя (Л. Костенко). 5. Хома якусь хвилину сидів замислений, лише оглядаючи рівну дорогу (О. Гончар).

Утворіть від наведених дієслів дієприслівники недоконаного виду теперішнього часу.

З дієприслівником, утвореним від виділеного дієслова, складіть два речення так, щоб в одному з них дієприслівник був звичайною обставиною, а в іншому — входив до дієприслівникового звороту.

Німіти, стояти, сміятися, опрацьовувати, бачити.

5. Утворіть від наведених дієслів дієприслівники доконаного виду минулого часу. Використавши дієприслівник, утворений від виділеного дієслова, складіть два речення так, щоб в одному з них дієприслівниковий зворот був на початку речення, а в іншому — в середині.

Спитати, вийти, добігти, підняти, обговорити, засміятися.

Зберігаючи зміст поданих нижче речень, перебудуйте їх так, щоб не було дієприслівників. Зверніть увагу на те, якими формами можна їх замінити, як зміняться структура речень і спосіб вираження думки.

1. Водяні млини, попритулювавшись до високого каміння, поховавшись під зеленими вербами, крутять день і ніч чорними колесами (І. Нечуй-Левицький). 2. Студенти мовчки стоять, милуючись із зоряного неба, вдихаючи пахощі облитої дощем землі (Ю. Яновський). 3. Христя, почувши нестямний голос, підійшла до дверей (Панас Мирний). 4. Романко зареготався, почувши бажання Семенова вчитись, але, трохи подумавши, згодився (М. Коцюбинський).


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.002 сек.)