АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Аналіз фінансової стійкості підприємства

Читайте также:
  1. ABC-аналіз як метод оптимізації абсолютної величини затрат підприємства
  2. SWOT-аналіз ВТК «Лукас».
  3. VII. Аналіз галузі
  4. VIII. Аналіз внутрішніх функціональних підрозділів
  5. XYZ-аналіз як метод оптимізації абсолютної величини затрат підприємства
  6. XYZ-аналіз як метод оптимізації абсолютної величини затрат підприємства
  7. Авдання та методи контролю органів державної фінансової інспекції України?
  8. Аналіз абсолютних показників фінансової стійкості
  9. Аналіз асортиментної продукції
  10. Аналіз видатків Мостиського району на фінансування соціальних потреб у сучасних умовах
  11. Аналіз використання обладнання та виробничої потужності підприємства
  12. Аналіз виручки від реалізації продукції, оцінка впливу факторів на її зміну

 

У ринкових умовах, незалежно від форми власності, джерел фінансування важливе значення надається аналізу показників фінансової стійкості підприємства, сутність якої полягає у співвідношенні вартості матеріальних оборотних засобів і величини власних та позикових джерел формування.

Узагальнюючим показником, що характеризує задовільну фінансову стійкість, є лишок, а незадовільну – нестача джерел засобів, які формують виробничі запаси і розраховуються як різниця між величиною виробничих запасів і величиною джерел цих засобів. При аналізі фінансової стійкості підприємства розраховують показники, що охоплюють наявність таких видів джерел: власних оборотних засобів, власних і довгострокових позикових засобів, використаних на формування виробничих засобів, власних і довготермінових позикових засобів та короткотермінових кредитів і позикових засобів.

Наявність власних оборотних засобів розраховують вирахуванням із величини власних засобів (І розділ пасиву балансу) величини основних засобів і вкладень (І розділ активу балансу). Одержаний позитивний результат (+) свідчить про наявність власних оборотних засобів, а від’ємний (-) – про те, що їх немає.

Тому у процесі дослідження фінансової стійкості аналізують відповідність показників забезпеченості запасів джерелами їхнього формування, тобто визначають якими джерелами покривають запаси. Для їх визначення із одержаної суми наявних власних оборотних засобів вираховують суми виробничих запасів. Різниця (+) свідчить, що запаси покриваються власними оборотними засобами, а (-) про їхню нестачу, або про те, що покриті вони за рахунок зобов’язань перед кредитними установами. Крім того, для визначення джерел покриття запасів до лишку (нестачі) власних оборотних засобів додають довготермінові позики, а для загальної величини джерел ще короткотермінові кредити й позикові кошти.

Одержані дані у результаті проведених розрахунків дають змогу визначити наступні типи фінансової стійкості:

а) абсолютної, коли сума запасів і витрат менша суми власних оборотних засобів, довготермінових і короткотермінових кредитів і позикових коштів;

б) нормальної, коли сума запасів і витрат дорівнює сумі власних оборотних засобів, довготермінових і і короткотермінових кредитів і позикових коштів;

в) нестійкого фінансового стану, який настає за умови порушення платоспроможності і нестачі власних оборотних коштів;

г) кризового фінансового стану, якщо запаси і витрати суми власних оборотних засобів, довготермінових і короткотермінових кредитів і позикових коштів, грошові кошти, короткотермінові цінні папери і дебіторська заборгованість не покривають навіть кредиторської заборгованості та прострочені позики.

Враховуючи важливість одержання інформації про фінансову стійкість підприємства, проводять її розрахунки за показниками, наведеними у балансі (ф№1), для чого використовують аналітичні дані і розрахунок показників фінансової стійкості.

Коефіцієнт автономії (самостійності і власності) характеризує незалежність фінансового стану підприємства від позикових засобів, він свідчить, яка частка власних засобів у загальній сумі джерел і розраховується як відношення загальної суми власних коштів до валюти балансу.

. (1.2)

Нормативне значення К АВТ = 0,6

Показником, зворотнім коефіцієнту самостійності є коефіцієнт позикових засобів. Ще його називають коефіцієнтом власності. Він розраховується діленням суми заборгованості (зобов’язань) на вартість майна (підсумку балансу)

. (1.3)

Для визначення фінансової незалежності обчислюють коефіцієнт фінансової стійкості, який характеризується співвідношенням власних та позикових коштів.

 

 

(1.4)

Нормативне значення КФС = 1.

При аналізі фінансової стійкості підприємства важливе значення надається коефіцієнту довготермінового залучення позикових коштів, або показнику фінансового лівериджу, який характеризує залучення довготермінових позик для фінансування активів підприємства і визначається як відношення довгострокових зобо’язань до джерел власних коштів підприємства

. (1.5)

Важливим при аналізі фінансової стійкості є коефіцієнт забезпечення підприємства власними засобами. Цей коефіцієнт розраховується як відношення різниці між обсягом джерел власних та прирівняних до них коштів (розділ І пасиву балансу) і фактичної вартості основних засобів та інших поза оборотних активів (розділ І активу балансу) до фактичної вартості наявних у підприємства оборотних коштів (розділ ІІ і розділ ІІІ активу балансу)

. (1.6)

Нормативне значення К ЗК= 0,1.

Фінансову стійкість підприємства характеризує питома вага дебіторської заборгованості у вартості майна

. (1.7)

Фінансова стійкість підприємства відображається співвідношенням власних і довготермінових позикових коштів у вартості майна і розраховується за формулою

. (1.8)

Важливою характеристикою стійкості фінансового стану є коефіцієнт маневрування власних коштів підприємства, який свідчить про їхню мобільність і розраховується як відношення оборотних засобів (запаси, витрата і грошові кошти, розрахунки та інші активи) підприємства до загальної величини власних засобів (розділ І пасиву балансу або „Статутного капіталу”)

(1.9)


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)