АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Методичні вказівки. Життєдіяльність мікроорганізмів тісно зв'язана з їхнім навколишнім середовищем

Читайте также:
  1. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  2. III. ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ КОНТРОЛЬНИХ РОБІТ .
  3. IV. Методичні матеріали до семінарських, лабораторних і практичних занять.
  4. VI. Методичні вказівки щодо виконання індивідуальних завдань.
  5. ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ
  6. Вказівки до виконання контрольної роботи.
  7. Вказівки по виконанню випробування компресора, аналізу результатів та розрахунків
  8. Вказівки щодо виконання і оформлення курсового проекту.
  9. Довідкові та навчально-методичні матеріали
  10. Загальні вказівки
  11. Загальні методичні вказівки
  12. Загальні методичні вказівки

Життєдіяльність мікроорганізмів тісно зв'язана з їхнім навколишнім середовищем. Чим сприятливіші умови середовища перебування для даного мікроорганізму, тим інтенсивніше протікає його розвиток. Але дія багатьох факторів гальмує чи убиває життєдіяльність мікроорганізмів. На мікроорганізми можуть впливати багато факторів: температура, вологість, осмотичний тиск, рН середовища, різні види променистої енергії та ін..

Крім цього в природі мікроорганізми зіштовхуються з дією різноманітних біотичних (біологічних) факторів. Це форми впливу мікроорганізмів один на одного, на рослини, тварин і людину. При симбіозі (спільному існуванні) мікроорганізми роблять або сприяють розвитку один одного, або пагубно впливають на розвиток (антибіотик).

Антибіоз зв'язаний зі здатністю одного виду мікроорганізмів виділяти в навколишнє середовище специфічні речовини, що гнітять життєдіяльність інших, - антибіотики. Вони володіють широким спектром дії для ряду мікроорганізмів, або виборчим до одного з них.

Продуцентами антибіотиків можуть бути міцеліальні гриби (пеніциллінові, аспергиллові), бактерії і найчастіше актиноміцети. Їх використовують як лікувальні препарати, а також як добавки в корм тварин, птахів.

 

План роботи

Вивчення впливу температури на життєдіяльність і термоустойчивість мікроорганізмів.

Вивчення впливу рН середовища.

Вивчення впливу дії антибіотика на ріст і розмноження мікроорганізмів.

 

Хід роботи

 

Завдання 1.

Вивчення впливу температури на життєдіяльність і термоустойчивість мікроорганізмів.

Порядок проведення роботи. Приготувати дві стерильні чашки Петрі з м'ясопептонним чи сусловим агаром. Зовнішню сторону дна чашки розділити на три сектори і позначити «0», «10», «30». 0,1 мл двох культур внести в пробірку з 10 мл стерильної води. Добре перемішати й одну петлю приготовленого розведення висіяти в чашку Петрі в центрі сектора «0».

Пробірку з підготовленою культурою помістити у водяну лазню при температурі 60-80°С на 10 хвилин. Після прогріву з пробірки зробити висів однією петлею в центрі сектора с позначенням «10».

 

Пробірку поставити у водяну лазню ще на 20 хвилин і знову зробити висів у центрі сектора «10». Чашки Петрі поставити в термостат при 37°С. Через 48 годин переглянути культури і зробити висновок про термоустойчивість по характеру і величині вирослого посіву.

Завдання 2.

Вивчення впливу рН середовища на життєдіяльність мікроорганізмів.

Беремо 1%, 5% і 9% розчину оцтової кислоти. У три чашки Петрі вносимо по 1см3 дріжджовій суспензії, по 1см3 розчину оцтової кислоти відповідно різної концентрації і по 15см3 охолодженого до 40°С щільного живильного середовища. Термостатуємо при температурі 37°С 48 годин. Робимо висновок про вплив кислотності середовища на життєдіяльність мікроорганізмів.

Дія вивчення впливу лугу на ріст і розмноження мікроорганізмів використовуємо 1%, 5% і 10% розчину харчової соди. Усі посіви проводимо аналогічно з використанням оцтової кислоти. Робимо висновок про вплив лугу на мікроорганізми.

Завдання 3.

Вивчення вплив антибіотиків на життєдіяльність мікроорганізмів.

Беремо 1см3 розчину ґрунту і 1см3 розчину дріжджової суспензії І ПО ІСМ"' антибіотика широкого спектру дії і робимо посів глибинним методом у двох чашках Петрі. Термостатуємо 48 годин при температурі 37°С. Робимо висновок про дію антибіотика на ріст бактерій ґрунту і ріст дріжджових кліток. Оформляємо протокол.

1.   2. 3. 4.

 

Контрольні запитання:

 

Перелічіть фізико-хімічні фактори, що діють на життєдіяльність мікроорганізмів.

Перелічіть дію біологічних факторів на мікроорганізми.

Назвіть продуценти антибіотиків.

Які мікроорганізми називаються термофільними?

 

 

Використана література:

А.Ю. Жвирблянська, O.A. Бакушинська. Мікробіологія в харчовій промисловості, -М.: Харчова промисловість, 1975р.

А.Я. Панкратов, B.C. Григоров, Р.Л. Кащенко Керівництво до лабораторних занять по мікробіології, - М.: Харчова промисловість, 1975р.

Слюсаренко Т.П. «Лабораторний практикум по мікробіології харчових виробництв» - М: Легка і харчова промисловість, 1984р

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)