АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Інформаційні потреби основних користувачів фінансової звітності

Читайте также:
  1. V1: Формы взаимодействия продавца и покупателя на потребительском рынке
  2. VI.1. Описание потребителей
  3. Авдання та методи контролю органів державної фінансової інспекції України?
  4. Аналіз абсолютних показників фінансової стійкості
  5. Аналіз відносних показників фінансової стійкості
  6. Аналіз ефективності використання основних фондів
  7. Аналіз ефективності використання основних фондів на підприємстві
  8. Аналіз забезпеченості, інтенсивності і ефективності використання основних засобів підприємства
  9. Аналіз запасу фінансової стійкості (зони безпеки) підприємства
  10. Аналіз обсягу виробництва та реалізації основних видів продукції
  11. Аналіз основних засобів
  12. Аналіз основних техніко-економічних показників діяльності підприємства

 

Користувачі звітності Інформаційні потреби
Власники, інвестори Придбання, продаж та володіння цінними паперами. Участь у капіталі підприємства. Оцінка якості управління. Визначення суми дивідендів, що підлягають розподілу
Керівництво підприємства Регулювання діяльності підприємства
Користувачі звітності Інформаційні потреби
Банки, постачальники та інші кредитори Забезпечення зобов’язань підприємства. Оцінка здатності підприємства своєчасно виконувати свої зобов’язання
Замовники, покупці Оцінка здатності підприємства своєчасно виконувати свої зобов’язання
Працівники підприємства Оцінка здатності підприємства своєчасно виконувати свої зобов’язання. Забезпечення зобов’язань підприємства перед працівниками
Органи державного управління Формування макроекономічних показників

 

Для успішної діяльності підприємства необхідні різного роду ресурси, в тому числі: грошові кошти, обладнання, сировина, приміщення, технології. Ці ресурси називаються засобами підприємства.

Засобами підприємства є ресурси, що належать підприємству та які мають вартість. Баланс показує розмір засобів підприємства на певну дату.

Засоби підприємства є його активами.

Актив - це ресурс, контрольований підприємством у результаті минулих подій, від якого очікують надходження майбутніх економічних вигод до підприємства.

Активи поділяються па чотири групи:

1) поточні активи (оборотні засоби);

2) інвестиції (капіталовкладення);

3) нерухомість і обладнання (основні засоби);

4) нематеріальні активи.

Активи записують у балансі, як правило, в порядку їх ліквідності, і саме поточні активи є більш ліквідними, ніж нерухомість.

Поточні активи - це такі активи, що протягом нормального виробничого циклу повинні бути перетворені в готівку. До них належать: каса, короткострокові інвестиції, рахунки та векселі до отримання, товари, а також витрати майбутніх періодів (авансом сплачена страховка, оренда).

Важливо розрізняти: є активи поточними чи довгостроковими. Наприклад, короткострокові інвестиції - це вкладені кошти в діяльність підприємства строком не більше року, тобто гроші дані в борг; або на "вільні" у даний момент часу кошти придбані акції, які при першій необхідності в готівці можуть бути продані.

Інвестиції у цінні папери, які керівництво компанії не планує продавати в майбутньому році, відображають у розділі "Інвестиції", до них належать: векселі видані на строк більше року; земля для використання в майбутньому; засоби, накопичені з метою погашення боргів; фінансові вкладення в інші компанії з метою контролю їх діяльності.

Нерухомість і обладнання - довгострокові активи (земля, будівлі, машини), які використовуються в процесі господарської діяльності.

Вартість нерухомості амортизується (крім землі) і списується на витрати і відповідно на фінансові результати фірми. В цю ж групу активів включають також природні ресурси, якими володіє фірма: лісові масиви, нафтові та газові свердловини, вугільні шахти.

Нематеріальні активи - довгострокові активи, які не мають фізичної субстанції, але мають вартість. До них належать: патенти, авторські права, гудвіл, торгові марки.

Вони враховуються по ціні придбання, яка протягом строку експлуатації амортизується.

Зобов'язання - теперішня заборгованість підприємства, яка виникає внаслідок минулих подій і погашення якої, за очікуванням, спричинить вибуття ресурсів із підприємства, котрі втілюють у собі економічні вигоди.

Зобов'язаннями е зовнішні джерела ресурсів підприємства. Зобов'язання поділяються на поточні та довгострокові. До них належать рахунки до сплати, банківські кредити, заборгованість перед працівниками підприємства, перед державним та місцевим бюджетами тощо.

Зобов'язання фірми, як правило, складаються з довгостроко­вих і поточних зобов'язань.

Короткострокові зобов'язання повинні погашатися протягом одного виробничого циклу або протягом наступного року.

Довгострокова кредиторська заборгованість погашається через рік або й більше (векселі видані на строк більше 1 року, неоплачені облігації).

Іншим джерелом формування ресурсів підприємства є капітал.

Власний капітал - це залишкова частка в активах підприємства після вирахування всіх його зобов'язань.

Капітал відображає обсяг прав власника фірми, тобто балансовий звіт дає відповідь на питання: "Яка вартість даного підприємства?" її можна визначити шляхом порівняння активів підприємства та його зобов'язань.

Інвестори, що надали компанії ресурси у формі капіталу, отримали натомість звичайні акції. Загальна сума капіталу, надана інвесторами, називається "акціонерний капітал". Ще одним джерелом капіталу є його прибуток. Та частина прибутку, яка направляється на погашення зобов'язань відносно інвесторів, залишається в розпорядженні підприємства і має назву "нерозподілений прибуток".

Якщо підприємство не платить по рахунках кредиторам, то кредитори можуть стягнути борги через суд. На відміну від кредиторів інвестори мають право залишкового позову, тобто якщо підприємство припиняє свою діяльність, то інвесторам припадає та його частка, що залишається після погашення заборгованостей.

Сума активів підприємства не може бути більшою або мен­шою суми зобов'язань підприємства та його капіталу.

Збільшення капіталу за звітний періщ є доходами підприємства, а зменшення капіталу - є витратами. Доходи за певний період не обов'язково повинні дорівнювати грошовим коштам, отриманим 33 цей період, так як І витрати за звітний період не обов'язково повинні відповідати грошовим платежам за цей період.

Відповідно до принципу погодженості витрати підприємства отримання ним доходів за той же період.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)