АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Характеристика бюджету Європейського Союзу

Читайте также:
  1. V. Характеристика современного гражданского права
  2. Анализ возможных мест утечки веществ и характеристика этих веществ.
  3. Асигнування з бюджету як організаційно-правова форма соціального забезпечення
  4. Бактерии, их характеристика
  5. Билет №6.Типы культуры,их характеристика
  6. В 1. Перенос расплавленного металла в сварочной дуге. Силы, действующие в дуге на расплавленный металл, общая характеристика.
  7. В 4. Виды производственного освещения и их характеристика. Основные светотехнические величины и единицы их измерения, КЕО.
  8. В 4. Виды производственного освещения и их характеристика. Основные светотехнические величины и единицы их измерения. КЕО
  9. В 4. Характеристика процесса горения. Виды горения. Горючие вещества Взрывопожароопасные свойства ГВ.
  10. В-7 Общая характеристика первобытного общества?
  11. Валовой национальный продукт и валовой внутренний продукт: их структура и сравнительная характеристика.
  12. Ведущие отрасли права РФ (краткая характеристика).

Згідно зі ст. 199 Римського договору ЄС повинен мати спільний бюджет, оскільки це - головна фінансова база інтеграційних заходів. Бюджет ЄС є централізованим фондом грош. коштів країн-членів та водночас фін. планом форм. та використ. фін ресурсів ЄС. Специфікою бюджету ЄС є те, що він не може виконувати роль інстру­менту макроекономічної політики, тобто впливати на стабілізацію економіки держав-членів. Його доходи та витрати мають вврівноважуватись, тобто не мож­на використовувати бюджетний дефіцит як інструмент пожвавлення сукупно­го попиту й інвестицій або зменшення безробіття.

Бюджет ЄС базується на дотриманні таких принципів:

1.принцип єдності та принцип бюджетної точності означають, що доходи й видатки ЄС мають бути зведені в єдиному документі з метою ефективного обліку та контролю за витрачанням спільних коштів. 2. принцип щорічності передбачає розроблення бюджету строком на один рік, операції за зобов'язаннями та платежами бюджету мають бути завершені упродовж поточного року;3. принцип рівноваги вимагає, щоб доходи відповідали видаткам бюджету. Тобто не допускається дефіцитність бюджету, а також забороняється здійснен­ня позик для покриття видатків. 4. принцип єдиної одиниці обліку полягає у тому, що бюджет складається, виконується та обліковується у єдиній одиниці - євро; 5. принцип універсальності передбачає незакріплення доходів бюджету за окремими статтями видатків.6. принцип цільового характеру видатків потребує, щоб кожна сума асиг­нувань мала власне конкретне призначення й обґрунтування; 7. принцип ефективного фінансового управління полягає у врахуванні за­кономірностей функціонування економіки з метою досягнення ефективності формування та використання ресурсів бюджету ЄС; 8. принцип прозорості, відповідно до якого гарантується надання повної та точної інформації про складання й виконання бюджету.

Бюджет ЄС по­кликаний, перш за все, сприяти реалізації політики й стратегії розвитку ЄС у таких ключових напрямах: забезпечення високих темпів ек зростання; вирівнювання рівнів соціального й культурного розвитку різних регіонів; підтримка валютної стабільності; стимулювання розробки та впровадження нових технологій.

Доходи бюджету Європейського Союзу складаються із: ввіз­них мит, що компенсують різницю в цінах на сільськогоспо­дарські продукти в країні імпортері та на зовнішньому ринку, мит за загальним митним тарифом, окрім мита Європейського об'єднання вугілля і сталі, певної частини відрахувань від по­датку на додану вартість та інші кошти.

Видаткову частину бюджету Європейського Союзу ста­новлять такі витрати: субсидії й інші витрати за сільським господарством; субсидії на впровадження в життя регіональної політи­ки, тобто на надання фінансової підтримки менш розвинутим регіонам; витрати із субсидування наукових досліджень і дослід­но-конструкторських розробок, фінансовані кошти, що виділя­ються на енергетику, промисловість і транспорт); економічна допомога країнам, що розвиваються; адміністративні витрати; інші витрати.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)