АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Групи крові людини

Читайте также:
  1. E. Кваліфікована хірургічна допомога третьої групи
  2. Аксіома про потенційну небезпеку діяльності людини
  3. Аналізуючи ці компоненти можемо зазначити, що імідж людини має свою зовнішню та внутрішню складові.
  4. Ацілгліцеріни однієї групи розрізняються між собою складом жирнокислотного залишків - ацил, що входять в їх структуру.
  5. Б. процентне співвідношення формених елементів крові
  6. Біохімічні показники крові собак
  7. Благоустрій та озеленення населених місць. Значення зелених насаджень в житті людини
  8. Взяття крові з вени для бактеріологічного дослідження
  9. Взяття крові з вени для біохімічного дослідження
  10. ВИВЧЕННЯ АКАДЕМІЧНОЇ ГРУПИ.
  11. Виявлення і оцінка слідів крові
  12. Вміст цукру в крові людини і деяких тварин

У людей відомо 4 основні групи крові, які в цілому складають систему AB0 (К. Ландштейнер 1900). Є люди, у яких в еритроцитах відсутні антигени А і В (А – аглютиногенів, В – аглютиногенів), а у сироватці крові є α-аглютиніни (анти – А) та β – аглютинини (анти - В). Якби у таких людей був хочаб один з аглютиногенів, то він вступив би в реакцію з відповідним аглютиніном (а – аглютиноген + α – аглютинін). Відбулося б осадження еритроцитів (аглютинація від лат. аgglutinatio – склеювання). Люди в яких в сироватці крові є α- та β-аглютиніни і немає А і В аглютиногенів, віднесені до людей з першою групою крові. Їх генотип позначається І0І0. Є люди, в яких в еритроцитах є А-аглютиноген і в сироватці немає α-аглютиніна, і є β-аглютинін та відсутній В-аглютиноген. Такі люди віділені як з другою групою крові з позначенням генотипів: гомозиготний стан – ІАІА, гетерозиготний стан - ІАІ0. Люди, в яких виділені в еритроцитах В-аглютиноген, але відсутній β-аглютинін, та наявний α-аглютинін, але відсутній А- аглютиноген, віднесені до третьої групи крові. Їх генотип: ІВІВ – гомозиготні та ІВІ0 – гетерозиготні. Люди в яких є А- і В-аглютиногени, але відсутні α- і β-аглютиніни віднесені до четвертої групи крові з генотипом ІАІВ [1].

Проте, нині знайдено й інші аглютиногени. У 1927 році Ландштейнер і Левітвідкрили ще одну систему групи крові, а саме МN. Це призвело до того, що при переливанні крові намагаються вливати групу в групу.

Резус-фактор. Це також білок, що міститься на мембрані еритроцитів. Він є у 85% людей. Їх називають резус-позитивними. Решта ж 15% — це особи резус-негативні, тобто у них цього білка немає. Успадковується ця ознака таким чином: якщо батьки резус-позитивні, то дитина може бути як резус-позитивною, так і резус-негативною. У резус-негативних батьків може народитися лише резус-негативна дитина [10].

Резус-фактор, як і групу крові, необхідно враховувати при переливанні крові. При потраплянні резус-фактора в кров резус-негативної людини, до нього утворюються антирезусні антитіла, що становить загрозу життю.

Резус-конфлікт і групова несумісність - така ситуація може виникнути при вагітності резус-негативної жінки резус-позитивним плодом. При потраплянні еритроцитів плоду в кровообіг матері в неї утворяться антирезусні антитіла. У нормі кровообіг матері і плоду змішується тільки під час родів, тому теоретично можливим резус-конфлікт вважається при другій та наступних вагітностях резус-позитивним плодом [10].

Але на практиці навіть при першій вагітності таке явище спостерігається досить часто. Лікарі пояснюють це тим, що часто відбувається підвищення проникності судин плаценти та мають місце різноманітні патології вагітності, які призводять до потрапляння еритроцитів плоду у кров матері і під час першої вагітності.

Тому антирезусні антитіла необхідно визначати при будь-якій вагітності у резус-негативної жінки, починаючи з 8 тижня. Саме на цьому терміні вагітності відбувається утворення резус-фактора у плоду. Акушери навчилися боротися із небезпекою виникнення резус-конфлікту. Із цією метою майбутній матері вводять антирезусний імуноглобулін [10].

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)