АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

МЕТОДИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ КОНТРОЛЮ ТА РЕЗУЛЬТАТИВНІСТЬ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ

Читайте также:
  1. C. Забезпечення прохідності дихальних шляхів при підозрі на травну голови і хребта
  2. III. Хід роботи
  3. III. Хід роботи
  4. IV. Оформлення матеріалів про правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху
  5. V. ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ
  6. VIII. Деякі аспекти діловодства у справах про порушення правил, норм і стандартів у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху
  7. VІ. Виконання практичної роботи. Інструктаж з техніки безпеки.
  8. А.3.3.5. Анестезіологічне забезпечення кесарева розтину.
  9. Авдання та методи контролю органів державної фінансової інспекції України?
  10. Аналіз ритмічності роботи підприємства
  11. Аналіз соціального забезпечення в сфері зайнятості населення
  12. Аналіз соціального забезпечення в сфері зайнятості населення

 

 

Результативність самостійної роботи студентів визначається наявністю активних методів її контролю. При викладанні курсу інформатики застосовую такі види контролю:

- вхідний контроль знань і умінь студентів на початку вивчення дисципліни;

- поточний контроль, тобто регулярне відстеження рівня засвоєння матеріалу на лекціях і практичних заняттях;

- проміжний контроль наприкінці вивчення розділу чи модуля курсу;

- самоконтроль, якій здійснюється студентами у процесі вивчення дисципліни;

- підсумковий контроль з дисципліни як залік чи іспит;

- контроль залишкових знань і умінь після завершення вивчення дисципліни.

Методичне забезпечення самостійної роботи студентів передбачає наступні засоби контролю:

- тести;

- пакети контрольних завдань;

- питання та завдання для самоконтролю;

- проведення контрольних (самостійних) робіт;

- письмові опити (або диктанти) з теорії;

- перевірка домашніх завдань;

- прослуховування доповідей з самостійно вивчених тем; захист рефератів;

- захист практичних робіт.

Контроль виконання індивідуальних завдань проводиться у вигляді 20-хвилинної співбесіди з групами студентів по п’ять студентів за графіком. У кожну групу підбираються як сильні, так і слабкі студенти, це сприяє їх самоосвіті. Співбесіда розпочинається з розминки за матеріалом опорного конспекту лекційного матеріалу та за питаннями для самоперевірки, потім настає етап виконання завдань за допомогою персонального комп’ютера, де кожний студент мусить дати пояснення.

Для перевірки самопідготовки також використовую автоматизовані навчальні, та навчально-контролюючи системи, які дозволяють студентам самостійно вивчати, наприклад, інтерфейс та принципи роботи прикладених програм MS Office і водночас контролювати рівень засвоєння матеріалу. При цьому студенти мають змогу самі перевіряти власні знання. Не відповівши відразу на тестове завдання, студент отримує підказку, яка пояснює логіку завдання й виконує його другій раз.

Тестування допомагає виявити структуру знань у студентів і індивідуалізувати процес навчання, а також об'єктивно оцінювати рівень опанування теоретичних знань, практичних навичок та вмінь.

В залежності від мети та структури заняття використовую тести чотирьох видів:

- перевірки знань (фактів, понять, теорій), головне тут - репродукування знань;

- виявлення вмінь виконувати певні розумові дії, розв'язувати типові завдання на основі здобутих знань;

- виявлення вмінь самостійно здійснити критичний аналіз вивченого матеріалу;

- визначення вмінь студентів творчо використовувати здобуті знання під час розв'язання нестандартних завдань.

Розроблені форми і методи навчання забезпечує найбільшу інформаційну продуктивність самостійної пізнавальної діяльності студентів за умови йх реалізації через технології особисто - орієнтованого навчання (проблемні, діалогові, дискусійні, евристичні, ігрових та інші освітні технології).

Протягом звітнього періоду мною проводилось експериментальне дослідження, яке мало за мету перевірку ефективності впровадження форм і методів самостійної роботи студентів на заняттях з інформатики в коледжі. Дослідження показало, що застосування методики активізації самостійної роботи та творчої активності студентів являє собою реальну можливість підвищення ефективності навчального процесу. Із застосуванням оптимальних форм і методів самостійної роботи студентів на заняттях з інформатики значно підвищилася якість засвоєння знань і умінь в процесі виконання планового обсягу самостійної роботи, досягнута більш ритмічна робота студентів протягом вивчення курсу інформатики та активізація пізнавальної діяльності студентів шляхом стимулювання їх творчої активності (рисунок 3).

Рисунок 3 - Якість самостійної роботи студентів

 

 

Таким чином, для організації творчої самостійної роботи студентів необхідно створити такі умови:

- оволодіння студентами вміннями та навичками самостійної навчальної діяльності;

- формування у студентів потреби й інтересу до самостійної роботи;

- врахування індивідуальних особливостей студентів під час виконання завдань самостійної роботи;

- врахування групових особливостей студентів (рівень інтелектуального розвитку, провідний тип темпераменту, мотивація навчальної діяльності та ін.);

- розробка індивідуальних творчих завдань для самостійної роботи студентів;

- створення необхідного методичного матеріалу для організації самостійної роботи студентів;

- грамотне керівництво самостійною роботою студентів і надання вчасної допомоги для усунення недоліків.

Слід послідовно збільшувати об'єми самостійної роботи по мірі оволодіння студентами навиками самоосвіти, розширювати використовувані форми самостійної роботи, послідовно переходячи від простих до більш складніших, постійно підвищувати творчий характер виконуваних робіт, активно додавати до них елементи узагальнення практичного досвіду, наукового дослідження.

Вирішальна роль в організації самостійної роботи студентів належить викладачеві, що працює не зі студентом «взагалі», а із конкретної особистістю, з її сильними і слабкими сторонами, індивідуальними здібностями і схильностями. Викладач повинен постійно управляти самостійною роботою, здійснювати продуману систему контролю і допомоги студенту на всіх етапах навчання. Завдання викладача - розвинути творчу активність студента як майбутнього фахівця високої кваліфікації.

 

 

 

ЛІТЕРАТУРА

 

 

1. Антонюк М.С. Психологічні особливості формування у студентів умінь і навичок самостійної роботи // Сучасні педагогічні технології у вищій школі: Науко-метод. зб. – К., 1995. – С.111-113.

2. Козаков В.А. Самостоятельная работа студента и ее информационно-методическое обеспечение: Учебное пособие. – К.: Вища школа, 1990. – 112 с.

3. Матеріали міністерства науки і освіти України щодо впровадження кредитно-модульної системи організації навчального процесу у вищих навчальних закладах I-ІІ рівнів акредитації. – К., 2003.

4. Онучак Л.В. Педагогічні умови організації самостійної позааудиторної роботи студентів економічних спеціальностей: Автореф. дис. канд. пед. наук. – К., 2002. – 18 с.

5. Фурман А.В. Модульно-розвивальне навчання: принцип, умови, забезпечення. – К., 1997. – 340 с.

6. Хом’юк І.В. Формування вмінь самостійної роботи у майбутніх інженерів засобами ігрових форм: Дис.... кан. пед. наук. – Вінниця, 2002. – 140 с.

7. http://www.br.com.ua/referats/dysertacii_ta_autoreferaty/52474-10.html

8. Чиж О.Н., Сагіна Н.С. Самостійна робота студентів у навчальному процесі // Нові педагогічні технології в контексті сучасних концепцій змісту освіти: Зб. статей. – Луганськ, 1998. – С.211-243.

9. Юшко Г.Н. Научно-дидактические основи організації самостійної роботи студентів у умовах рейтингової системи навчання: Автореф.дис. канд. пед. наук: 13.00.08 - теорія й методику професійної освіти / Зростання. держ. ун-т. -Ростов-н/Д, 2001. - 23 з.

Тема 5


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)