АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Завдання 4. Вивчити роль гіпофіза у здатності організму переносити водне навантаження

Читайте также:
  1. E. У продуктах та готових стравах не повинно бути токсичних речовин в шкідливих для організму концентраціях
  2. I. ПЕРЕВІРКА ДОМАШНЬОГО ЗАВДАННЯ
  3. II Завдання додому
  4. II. ЗАВДАННЯ ТА ОБОВ'ЯЗКИ
  5. II. Запуск електростанції і введення в режим навантаження.
  6. II. МЕТА, ЗАВДАННЯ ТА ШЛЯХИ ЇХ ВИКОННАННЯ.
  7. II. Основні напрями роботи, завдання та функції управління
  8. II. Практичне завдання.
  9. II. Практичне завдання.
  10. II. Тестові завдання
  11. IV рівень (одне завдання 4 бали)
  12. IІ Завдання додому

Методика: Інтактному та гіпофізектомованому щурам провести водне навантаження шляхом введення в шлунок за допомогою зонда водогінної води (5 мл на 100 г маси тіла), після чого їх треба помістити у спеціальні навантажувальні клітки (без поїлок). Сечу збирати протягом години. Зробити висновок.


Зміст теми:

Порушення водно-електролітного обміну
Набряк

Патогенез
Етіологія
Види
Гіпогідратація
Негативний водний баланс
Гіпергідрія  
Позитивний водний баланс  


Матеріали для самоконтролю:

A. Завдання для самоконтролю:

1. У щурів, які тривалий час отриму­вали лише вуглеводну їжу, спосте­рігалось накопичення води в ткани­нах. Який патогенетичний механізм є головним у розвитку набряку в даному випадку?

A. Мембраногенний

B. Гіпоонкотичний

C. Дисрегуляторний

D. Лімфогенний

E. Гіперосмолярний

2. Піддослідна тварина знаходилась в термостаті при +36 оС. Протягом тривалого часу у неї спостерігалось значне збільшення частоти і глиби­ни дихання. Який вид порушення водно-електролітного обміну виник при цьому?

A. Дегідратація гіперосмолярна

B. Дегідратація гіпоосмолярна

C. Дегідратація ізоосмолярна

D. Позитивний водний баланс

E. Набряк

3. У хворої на гіпофізарну форму нецукрового діабету розвинулося порушення водно-електролітного обмі­ну (ВЕО). Яке порушення ВЕО спо­сте­­рігається в даному випадку?

A. Дегідратація гіперосмолярна

B. Дегідратація гіпоосмолярна

C. Дегідратація ізоосмолярна

D. Гіпергідратація гіпоосмолярна

E. Гіпергідратація гіперосмолярна

4. Який патогенетичний механізм є головним у розвитку набряку в осередку запалення?

A. Розвиток артеріальної гіперемії

B. Розвиток венозної гіперемії

C. Підвищення проникності судинної стінки

D. Руйнування білків лізосомальними ферментами

E. Порушення лімфовідтоку

5. У хворого на синдром Пархона (гіперпродукція вазопресину) розвинулося порушення водно-електролітного обмі­ну (ВЕО). Яке порушення ВЕО спо­сте­­рігається в даному випадку?

A. Дегідратація гіперосмолярна

B. Дегідратація гіпоосмолярна

C. Дегідратація ізоосмолярна

D. Гіпергідратація гіпоосмолярна

E. Гіпергідратація гіперосмолярна

У хворого на гіперпродукцію альдостерону розвинулося порушення водно-електролітного обмі­ну (ВЕО). Яке порушення ВЕО спо­сте­­рігається в даному випадку?

F. Дегідратація гіпоосмолярна

G. Дегідратація ізоосмолярна

H. Гіпергідратація гіпоосмолярна

I. Дегідратація гіперосмолярна

J. Гіпергідратація гіперосмолярна

6. У тварини, яка тривалий час знаходилась на дієті з недостатністю одного з катіонів, значно знизилась збудливість нервових и м¢язових клітин, зменшився тонус судин. Якого іону не вистачає в організмі?

A. Натрію

B. Калію

C. Магнію

D. Кальцію

E. Заліза

7. При профілактичному огляді дітей закарпатського селища у багатьох виявляється поширений карієс. Дефіцит якої речовини в їжі має відношення до розвитку карієсу?

A. Іоду

B. Фтору

C. Брому

D. Нікелю

E. Цинку

9. При огляді хворого виявлена виражена припухлість в ділянці лівого передпліччя, що виникла після укусу бджоли. Назвіть провідний патогенетичний механізм цього набряку:

  1. Гідродинамічний
  2. Колоїдний
  3. Осмотичний
  4. Лімфогенний
  5. Мембраногенний

10. У хворого з серцевою декомпенсацією при пункції черевної порожнини отримано прозору лимонно-жовтого кольору рідину, відносна щільність - 1012, альбумінів - 1%, глобулінів - 0,2%, фібриногену немає, одиничні еритроцити, 1-3 лейкоцити в полі зору. Назвіть провідний патогенетичний механізм утворення цієї рідини:

  1. Гідродинамічний
  2. Мембраногенний
  3. Лімфогенний
  4. Колоїдний
  5. Осмотичний

B. Задачі для самоконтролю:

Задача 1

У травмованого при автомобільній аварії пацієнта спостерігається зменшення кількості води у позаклітинних секторах тіла. Осмолярність плазми крові залишається в межах норми.

Зробити висновок про вид порушення водно-електролітного обміну у даного хворого та його конкретну причину.

Задача 2

У робітника гарячого цеху після зміни спостерігається нестерпне відчуття спраги, підвищення температури тіла та короткочасне потьмарення свідомості. Наслідком яких порушень водно-сольового обміну є симптоми, що спостерігаються. Поясніть етіологію та патогенез цих порушень. Які заходи профілактики треба вживати, щоб запобігти цим порушенням? Якщо спрага буде втамовуватися питтям води без солі, то до якого, в свою чергу, порушення водно-сольового обміну це може призвести?

Задача 3

У хворого на ентерит, що супроводжувався значною діареєю, відмічається зниження води в позаклітинних секторах, збільшення її у внутрішньоклітинному секторі та зниження осмолярності крові. Як називається таке порушення водно-електролітного обміну? Який його патогенез? Чи правильним буде призначення цьому хворому системи з 5% глюкозою?

Задача 4

У хворого з патологією нирок спостерігалася значна протеїнурія та накопичення води переважно у міжклітинному просторі. Як називається таке порушення водно-сольового обміну та який його патогенез у цього пацієнта?

Задача 5

У дитини, внаслідок діареї, виникло зневоднення організму. Була призначена система з ізотонічним розчином натрію хлориду та дезоксикортикостероном (мінералокортикоїд). Через деякий час у дитини розвинулась м’язова слабкість. При цьому вміст натрію у плазмі становив 180 ммоль/л, а калію - 3,4 ммоль/л (у нормі - 140 та 4-5 ммоль/л відповідно). Який механізм ускладнення, що виникло? Чи правильно була розроблена лікувальна тактика?

Література:

Основна:

1. Патологічна фізіологія / За ред. М.Н.Зайка і Ю.В.Биця. - К.: Вища шк., 1995. - Із змісту: Типові порушення обміну речовин /Л.Я.Данилова, Л.О.Попова, О.І.Сукманський. - С. 310-325.

2. Патологическая физиология /Под ред. Н.Н.Зайко и Ю.В.Быця. - 3-е изд., перераб и доп., - К.: Логос, 1996. - Из содерж.: Типические нарушеня обмена веществ/ Л.Я.Данилова, Л.А.Попова, О.И.Сукманский. - С. 301-315.

Додаткова:

1. Руководство по клинической лабораторной диагностике. Часть 3: Клиническая биохимия /Под ред. проф. М.А. Базарновой и проф. В.Т.Морозовой. - К.: Вища шк., 1986. - С. 226-266.

2. Жалко-Титаренко В.Ф. Водно-электролитный обмен и кислотно-основное состояние в норме и при патологии. - К.: Здоровья, 1989. - 200 с.

3. Патофизиология. Курс лекций; Учебное пособие /Под ред. П.Ф.Литвицкого. - М.: Медицина, 1995. - С. 177-196.

4. Кон Р.М., Рот К.С. Ранняя диагностика болезней обмена веществ: Пер. с англ. - М.: Медицина, 1986. - С. 163-180.

5. Почки и гомеостаз в норме и при патологии: Пер. с англ. /Под ред. С.Клара. - М.: Медицина, 1987. - С. 38-169.

6. Зилва Дж.Ф., Пэннелл П.Р. Клиническая химия в диагностике и лечении: Пер. с англ. - М.: Медицина, 1988. - С. 46-100.


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.012 сек.)