АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Лабораторна робота №2 Аналіз результатів геодезичних вимірів засобами Microsoft Excel

Читайте также:
  1. Cамостійна робота студентів
  2. Cамостійна та індивідуальна робота
  3. Cамостійна та індивідуальна робота
  4. Cамостійна та індивідуальна робота
  5. Cамостійна та індивідуальна робота
  6. Cамостійна та індивідуальна робота
  7. Cамостійна та індивідуальна робота
  8. Cамостійна та індивідуальна робота
  9. Cамостійна та індивідуальна робота
  10. D. Аналізатор спектру шуму
  11. FTA – Аналіз «дерева відмов».
  12. II. Індивідуальна робота студентів.

Мета роботи: освоїти технологічні можливості електронних таблиць MS Excel для обробки цифрової інформації.

 

Завдання:

1. З використанням Microsoft Excel виконати обробку результатів геодезичних вимірів, виконавши введення вихідних даних та обчислення з використанням вбудованих функцій.

2. Скласти звіт до лабораторної роботи, який повинен містити таблицю з результатами рішення.

3. Роздрукувати відредагований варіант звіту.

 

Зміст роботи.

Для подання даних у зручному виді використовують таблиці. Комп'ютер дозволяє представляти їх в електронній формі, а це дає можливість виконувати різні операції з обробки даних. Клас програм, використовуваних для цієї мети, називають електронними таблицями. Особливість електронних таблиць полягає в можливості застосування формул для опису зв'язку між значеннями різних елементів. Розрахунок за заданими формулами виконується автоматично. Зміна вмісту якого-небудь елементу призводить до перерахування значень всіх осередків, які з нею зв'язані формульними відносинами. Застосування електронних таблиць спрощує роботу з даними й дозволяє отримати результати без проведення розрахунків вручну.

Excel - табличний процесор, що входить у комплект Mіcrosoft Offіce. На відміну від текстового процесора Word, призначеного для оформлення текстових документів, Excel спеціалізується на виконанні обчислень із табличними даними. Excel має велику кількість вбудованих функцій для математичних, статистичних та інших видів розрахунку.

Основні можливості Excel:

- редагування й форматування текстових, числових даних і формул;

- проведення однотипних розрахунків над великими наборами даних;

- автоматизація підсумкових обчислень;

- обробка результатів експериментів;

- підготовка табличних документів;

- побудова діаграм і графіків за наявними даними;

- створення зведених таблиць.

Для виконання лабораторної роботи необхідно створити новий документ Mіcrosoft та зберегти його в індивідуальній папці з ім’ям Рішення задач.xls, скориставшись пунктом меню Файл ►Зберегти як.

ДокументExcel називається робочою книгою. Робоча книга по суті є набором робочих аркушів, кожен з яких має табличну структуру та може містити декілька таблиць. Кожний робочий аркуш має назву, яка відображається на вкладці аркуша у нижній частині. Натиснувши на вкладці аркуша з певною назвою, можна зробити цей аркуш активним, таким чином здійснюється перехід з одного аркуша книги на інший.

Для виконання цієї роботи необхідно створити два робочих аркуша, один назвати Результати розрахунків, другий Звіт про вирішення задачі. Як правило, новий документ містить один робочий аркуш. Для зміни назви цього аркуша треба, натиснувши правою кнопкою миші на вкладці Аркуш 1 у контекстному меню, вибрати пункт Змінити назву та ввести нову назву аркуша. Щоб додати аркуш до книги, необхідно також, натиснувши правою кнопкою миші на вкладці одного з аркушів у контекстному меню, вибрати пункт Додати та ввести назву аркуша, який необхідно вставити.

Робочий аркуш складається з рядків та стовпчиків. Стовпчики позначаються латинськими літерами, а рядки цифрами. На перехресті рядків та стовпчиків утворюються графи таблиці. Саме в графах зберігаються необхідні дані, формули та результати розрахунків. Щоб конкретно позначити графу, необхідно вказати її адресу, яка містить символ стовпчика, в якому знаходиться графа та номер рядка.

Кожен студент на початку заняття отримує індивідуальне завдання, згідно з яким на аркуші Результати розрахунків необхідно виконати побудову двох таблиць, одну з вихідними даними, у другій таблиці повинні бути приведені необхідні розрахунки. При цьому місце розташування таблиць та оформлення довільне (можна залишити стандартні налаштування MS Excel).

Вихідні дані вставляються в таблицю шляхом кліку в необхідній графі та вводу інформації з клавіатури. Як правило, для усіх граф аркушів MS Excel прийнято загальне форматування відображення вмісту графи. При цьому інформація відображається так, як вводиться з клавіатури. Для текстової інформації, це ні якого значення не має, а цифрова інформація потребує додаткового форматування.

Скориставшись меню Формат ►Графа, можна викликати діалогове вікно, де міститься 5 вкладок. Перша вкладка Число дозволяє задати форму відображення інформації (числова, текстова, фінансова, процентна, відображення дати та часу). На другій вкладці Вирівнювання розміщені елементи, що дозволяють форматувати орієнтацію надписів, положення відносно сторінки, об’єднання граф, перенос слів у графах. На вкладці Шрифт виконується налаштування шрифтів (вид шрифту, розмір, колір підкреслення, верхні та нижні індекси та ін.) для відображення інформації. Всі графи аркушів MS Excel обмежені, як правило, невидимими лініями. Щоб лінії стали видимими для них необхідно застосувати границі, форматування яких виконується на вкладці Границя. Вкладка Вид дозоляє для виділених графів використовувати установку фону, шляхом вибору певного фону або малюнку. Якщо графа таблиці містить формули, то при виділенні цієї графи відображається зміст формули, але іноді з метою захисту інтелектуальної власності записи формул можна сховати на вкладці Захист.

Виконуючи роботу, необхідно при відображенні вхідних даних встановити числову форму, з відображенням 3 значущих цифр після коми. Результати розрахунків відображати з 4-ма значущими цифрами після коми.

Обчислення в MS Excel виконують шляхом вводу для граф обчислювальних формул. Кожна формула в графі починається зі знаку «=», після чого вказуються адреси графів, з якими треба виконати відповідні дії, між якими записуються знаки математичних дій «+», «-», «*», «/». Як уже вказувалося раніше, адреса графи складається із літери стовпчика (на першому місці) та номеру рядку, в яких розташована графа. При цьому редагуючи формулу, адреси графів можна записувати вручну з клавіатури, або вказати, шляхом кліку мишкою на необхідній графі.

Формули не обмежуються лише математичними діями, часто застосовують різноманітні функції при виконанні обчислень. MS Excel має великий набір різноманітних функцій обробки числової, логічної текстової, фінансової та іншої інформації, які розподілені на декілька груп. Для того щоб викликати необхідну функцію, треба скористатися кнопкою fx, що знаходяться поруч з рядком формул. При цьому з’явиться діалогове вікно Майстер функцій, денеобхідно вибрати необхідну групу функцій. Взагалі в цій роботі будуть використовуватися лише математичні функції, тому вибираємо в розгорнутому списку групу Математичні. Після кліку по назві функції відкривається нове вікно, в якому відображається необхідна інформація, пояснююча суть функції та умови її застосування, кількість та формат аргументів функції та форму остаточного результату. Скориставшись цим вікном, можна вибрати всі аргументи функції, автоматично вибравши необхідну графу зі значенням аргументу, для цього потрібно нажати на кнопку та вибрати необхідну графу на аркуші і повернутись до діалогового вікна функції, натиснувши кнопку . Якщо аргументи вибрані вірно, необхідно нажати на кнопку ОК, після чого у рядку формул з’явиться запис формули, яка містить вираз для обчислення функції. Слід зазначити що вирази, які містять математичні функції у рядку формул можна записувати і вручну з клавіатури, але необхідно пам’ятати ідентифікатори функції та порядок запису аргументів.

Таким чином, використовуючи вище наведені рекомендації по організації обчислень, необхідно створити таблицю розрахунків, яка вирішує запропоновану задачу згідно варіанту, а потім створити новий аркуш Звіт про вирішення задачі, на якому оформити звіт, який містить результати розрахунку.

На аркуші Звіт про рішення задачі повинна міститись наступна інформація. У першому рядку по центру сторінки повинна міститись фраза «Лабораторна робота №2» виконана великими прописними буквами шрифтом Times New Roman розміром 14 пт. Формат шрифту та вирівнювання надпису можна задати, використовуючи панель інструментів Форматування або скориставшись меню Формат ► Графа ► Шрифт. У другому рядку необхідно вказати назву лабораторної роботи звичайними буквами шрифтом Times New Roman розміром 14 пт.

У звіті також повинні бути наведені таблиця Вихідні дані та таблиця Результати розрахунків. Зміст та приклад оформлення таблиць надається кожному студенту індивідуально викладачем перед початком заняття.

У вище зазначених таблицях необхідно застосувати форматування меж графів таблиці. Для шапки таблиці та загального контуру використовувати найширшу лінію. При форматуванні внутрішніх меж рядків та стовпчиків використовувати тонкі лінії. Для форматування меж графів треба виділити необхідні графи та використовуючи меню Формат ► Графа ► Межа у відкритому діалоговому вікні вибрати необхідний варіант межі та вказати лінії, які будуть відображати ту чи іншу межу.

Після закінчення оформлення аркуша Звіт про рішення задачі необхідно зберегти всі зміни у файлі, використовуючи меню Файл ► Зберегти, та роздрукувати Звіт про рішення задачі на принтері за допомогою команди Файл ► Друк.

Матеріали до здачі лабораторної роботи:

- бланк з роздрукованим звітом про вирішення запропонованої задачі,

- електронний варіант файлу з рішенням запропонованої задачі.

Питання для самоперевірки

1. Які основні можливості Microsoft Excel?

2. Що являє собою книга Microsoft Excel?

3. Як додати новий аркуш до книги Excel?

4. Чи можливо перейменувати назву аркушів книги Microsoft Excel?

5. Які типи даних можуть зберігатися у графах аркушів Microsoft Excel?

6. З чого складається адреса графи при написанні формул?

7. Як змінити числовий формат відображення інформації в графах?

8. Як записуються математичні дії в формулах?

9. Як скористатись необхідною вбудованою функцією Microsoft Excel?

10. На які групи можна розділити вбудовані функції Microsoft Excel, що застосовуються для обчислень?

11. Як виконується налаштування форми відображення табличної інформації.

12. Які формати можливо використовувати для відображення табличної інформації.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)