АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Облік фінансування через органи Державного казначейства

Читайте также:
  1. A) Самопроизвольный перенос вещества через мембрану за счет энергии сконцентрированной в каком-либо градиенте.
  2. A. Характеристика нагрузки на организм при работе, которая требует мышечных усилий и энергетического обеспечения
  3. D. Физиологическое состояние организма, которое обусловлено характером питания
  4. I. ОРГАНИЗАЦИОННО-МЕТОДИЧЕСКИЙ РАЗДЕЛ
  5. I. Организационное начало.
  6. I. Организационный момент.
  7. I. Организация выполнения выпускной квалификационной работы
  8. II Организационные формы антиглобалистского движения.
  9. II. Организация выполнения выпускной квалификационной
  10. II. Организация деятельности по трансфузии (переливанию) донорской крови и (или) ее компонентов
  11. II. Синтез заданного органического соединения
  12. III. Популяционно-видовой уровень организации живого.

Тема: «Облік фінансово-розрахункових операцій»

Для бюджетних установ функцію обслуговуючого банку для здійснення розрахункових операцій фактично виконують органи Держказначейства, які здійснюють платежі на користь суб’єктів господарської діяльності, інших підприємств, організацій й установ, що виконали роботи (надали послуги) розпорядникам коштів з бюджетних рахунків, порядок відкриття та закриття яких встановлюється ДКУ.

Бюджетні рахунки – рахунки, які відкриваються в органах ДКУ для зарахування надходжень, здійснення операцій клієнтів з бюджетними коштами та здійснення операцій, пов’язаних з обслуговуванням зовнішніх і внутрішніх боргових зобов’язань, загальнодержавних видатків, а також рахунки для обліку операцій із фінансування з бюджетів.

В органах ДКУ розпорядникам бюджетних коштів відкриваються наступні види рахунків:

1. Бюджетні рахунки для операцій клієнтів з бюджетними коштами – рахунки для здійснення операцій за асигнуваннями, передбаченими на виконання відповідних програм і заходів у державному та місцевому бюджетах, які відкриваються розпорядникам та одержувачам коштів:

- реєстраційні – рахунки, що відкриваються в органах ДКУ розпорядникам та одержувачам коштів державного бюджету, для обліку операцій по виконанню загального фонду кошторису доходів і видатків;

- спеціальні реєстраційні – рахунки, які відкриваються РК державного бюджету та одержувачам, яким передбачені видатки зі спеціального фонду державного бюджету, для обліку доходів і видатків, затверджених їх кошторисами. Відкриваються такі спеціальні реєстраційні рахунки для обліку:

· коштів, отриманих за надані послуги;

· коштів, отриманих за іншими джерелами власних надходжень;

· депозитних сум;

· для обліку інших надходжень спеціального фонду

2. Особові – рахунки, які відкриваються в органах ДКУ розпорядникам за визначеною функцією для зарахування виділених асигнувань, що підлягають подальшому розподілу ними та перерахуванню конкретному розпоряднику (одержувачу) бюджетних коштів

3. Зведені особові – рахунки, що відкриваються в органах ДКУ головним розпорядникам для зарахування виділених бюджетних асигнувань державного бюджету без зазначення кодів бюджетної класифікації видатків і подальшого їх зарахування на особові та реєстраційні рахунки

Бюджетні установи, які утримуються за рахунок коштів Державного бюджету, фінансуються через органи Державного казначейства, яким в установах Національного банку та уповноважених установах комерційних банків, визначених Кабінетом Міністрів України та Національним банком України, відкриваються єдині казначейські рахунки відповідно до наказу Головного управління Державного казначейства України. У перспективі органи Державного казначейства виконуватимуть функції бюджетного банку.

Єдиний казначейський рахунок – це система бюджетних рахунків органів Державного казначейства в установах банків, на які зараховуються податки, збори та інші обов’язкові платежі державного бюджету і з яких органами Державного казначейства здійснюються платежі безпосередньо на користь суб’єктів господарської діяльності, які виконали або надали послуги розпорядникам бюджетних коштів, та оплачуються інші видатки бюджетних установ як у безготівковому порядку, так і готівкою.
При фінансуванні розпорядників бюджетних коштів через територіальні органи Державного казначейства всі поточні рахунки бюджетних установ в уповноважених банках закриваються і в свою чергу їм в органах Державного казначейства відкриваються реєстраційні рахунки. Фінансування та здійснення видатків установою відбувається за кодами програмної класифікації (КПК). У зв’язку з цим передбачено відкриття реєстраційних рахунків за кожним КПК і видом фонду кошторису. Таким чином, одному розпоряднику може бути відкрито кілька реєстраційних рахунків за загальним фондом і кілька за спеціальним фондом.

Для обліку бюджетного фінансування та наявності і руху бюд­жетних коштів на рахунках їх розпорядників в уповноважених бан­ках планом рахунків для бюджетних організацій призначені синте­тичні рахунки:

70 «Доходи загального фонду»;

68 «Внутрішні розрахунки»;

32 «Рахунки в казначействі».

До рахунку 70 передбачено 2 субрахунки:

701 «Асигнування з державного бюджету на видатки устано­ви та інші заходи»;

702 «Асигнування з місцевого бюджету на видатки установи та інші заходи».

У кредит цих субрахунків записують:

— суми бюджетних коштів, що надійшли на видатки устано­ви, передбачені загальним фондом кошторису згідно із затвердже­ним бюджетом;

— суми лишків матеріальних цінностей і грошей, виявлених при проведенні інвентаризації.

За дебетом цих субрахунків відображають:

— суми відкликаних коштів;

— суми фактичних асигнувань, що списуються наприкінці року на рахунок результатів виконання кошторису;

— суми списаних недостач матеріальних цінностей.. Кредитовий залишок на цих субрахунках протягом року пока­зує суму асигнувань з бюджету наростаючим підсумком з початку року за мінусом сум, зарахованих на відновлення касових видатків бюджету. У кінці року рахунок 70 закривається і сальдо не має.

Рахунок 68 «Внутрішні розрахунки» використовують головні розпорядники коштів для відображення суми бюджетних асигнувань, перерахованих підвідомчим установам. У ГРК протягом року цей ра­хунок буде мати дебетове сальдо наростаючим підсумком з початку року (рис. 1). РК другого ступеня на рахунку 68 обліковують за кре­дитом суми асигнувань, одержані від вищого розпорядника коштів, а за дебетом — суми асигнувань, перераховані підвідомчим уста­новам. РК третього ступеня на цьому рахунку обліковують лише суми одержаних асигнувань від ГРК або РК другого ступеня на ут­римання установи та інші заходи згідно із загальним фондом кош­торису (рис. 2).

Дебет Креди т

Сальдо на початок місяця   1 Зменшення (відкликання) асигнувань підвідомчих установ 2. Списання сум видатків, проведених підвідомчими установами (наприкінці року)  
1. Суми грошових коштів, переказаних на поточні рахунки підвідомчих установ у порядку їх фінансування 2. Видатки, здійснені для підвідомчих установ за рахунок загального фонду в централізованому порядку або за кошторисом на централізовані заходи  
Оборот за місяць — загальна сума коштів і видатків для підвідомчих установ за загальним фондом за місяць   Оборот за місяць — сума відкликаних асигнувань підвідомчих установ за місяць та списаних видатків, проведених підвідомчими установами (наприкінці року)  
Сальдо на кінець місяця — загальна сума коштів і видатків для підвідомчих установ з початку року      

Рис. 1 Структура субрахунка 681 у ГРК (активного)

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)