АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема: Аналіз трудомісткості продукції

Читайте также:
  1. Алонж аналіз
  2. Аналіз алгоритмів
  3. Аналіз асортименту і структури продукції.
  4. АНАЛІЗ БІОСИГНАЛІВ
  5. Аналіз виконання договірних зобов'язань по відвантаженню продукції
  6. Аналіз використання виробничих потужностей
  7. Аналіз використання виробничого обладнання
  8. Аналіз використання робочого часу
  9. Аналіз витрат за економічними елементами та статтями.
  10. Аналіз витрат за економічними елементами.
  11. Аналіз витрат за статтями калькуляції.
  12. Аналіз витрат і ефективності діяльності суб’єктів державного сектору.

1.Поняття трудомісткості

2.Аналіз трудомісткості продукції.

1.Поняття трудомісткості. Трудомісткість продук­ції — показник, що характеризує затрати робочого часу на виро­бництво одиниці або всього обсягу виготовленої продукції.

В економічному аналізі є два поняття трудомісткості. Питома трудомісткість — це загальні витрати людино-годин на продук­цію (на один виріб, на одну тисячу гривень товарної продукції). Технологічна трудомісткість — це витрати нормованого робочого часу основних робітників-відрядників на виробництво продукції.

Між показниками трудомісткості та продуктивності праці іс­нує обернено пропорційний зв'язок — за зниження трудомістко­сті продуктивність праці зростає, і навпаки

Скорочення затрат робочого часу на виробництво одиниці продукції безпосередньо впливає на величину середньогодинного виробітку робітників.

Рівень і динаміка годинної продуктивності праці зазнають по­стійного впливу інтенсивних факторів. Інтенсивні фактори забезпечують зниження трудомісткості виготовлення продукції і відповідний рівень виконання норм ви­робітку. До них відносять: кваліфікаційний, професійний рівень робітників; технічну й енергетичну озброєність праці; механіза­цію та автоматизацію технологічних процесів за впровадження про­гресивної техніки, технології, матеріалів; організацію нормування праці; застосування у виробництві комплектуючих виробів та поку­пних напівфабрикатів; поліпшення якості структури, асортименту продукції; удосконалення організації виробництва й управління.

2.Аналіз трудомісткості продукції. У процесі економічного аналізу трудомісткості вивчається її ди­наміка, причини зміни її величини і вплив на продуктивність праці.

Оскільки між трудомісткістю (ТМ) і продуктивністю праці іс­нує зворотний зв'язок, можна визначити темп зростання серед­ньогодинного виробітку (ГВ):

Зниження або підвищення середнього рівня питомої трудоміс­ткості може відбутися за рахунок зміни її рівня щодо окремих видів продукції та зміни структури виробництва. Для того, щоб визначити середній рівень трудомісткості, скористуємося розра­хунками на основі методу ланцюгових підстановок:

середній рівень питомої трудомісткості за планом, фактично і за планом, перерахованим на факти­чний випуск товарної продукції;

— зміна рівня трудомісткості за окремими видами продукції і структури виробництва

Суттєвий вплив на рівень і динаміку трудомісткості справ­ляє застосування комплектуючих виробів і покупних напівфа­брикатів. Збільшення питомої ваги покупних напівфабрикатів і комплектуючих виробів забезпечує зниження трудомісткості продукції.

Використовуючи дані розрахуємо вплив зміни питомої ваги покупних напівфабрикатів і комплектуючих

Виробів на трудомісткість продукції за формулою

— питома вага покупних напівфабрикатів і комплектуючих виробів у товарній продукції за планом і фактично.

Вплив зміни рівня механізації виробництва кожного виду ро­біт на відхилення фактичної трудомісткості від планової можна розрахувати за формулою:

— нормативна трудомісткість механізованих і ручних робіт.

- питома вага виробництва продукції за планом і фактично, %

Для всебічного аналізу виконання плану з трудомісткості про­дукції необхідно проаналізувати виконання норм виробітку робі-тниками-відрядниками індивідуально, за групами і в середньому на підприємстві.

Рівень виконання норм виробітку визначається як відношення нормованого часу до фактично витраченого щодо окремих робіт робітників основного й допоміжного виробництва.

Причини невиконання норм виробітку одними робітниками і способи досягнення високих результатів іншими виявляють на основі матеріалів хронометражних спостережень, узагальнених фото- і самофотографій робочого дня, аналізу первинних докумен­тів на доплату, причин і характеру понадурочних робіт, матеріалів перегляду норм на робочих місцях, у дільницях, бригадах, цехах.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)