АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема 6. Право спільної власності

Читайте также:
  1. I. Право участия общего
  2. II. ПРАВО ЗАСТРОЙКИ
  3. II. Правопис апострофа
  4. IV. Бюджетное право в РФ.
  5. IX. Правопис відмінкових закінчень
  6. Nоблігації з опціоном на продаж. Інвестор має право достроково пред’явити облігації до погашення в заздалегідь визначені проміжки часу
  7. Rechtssystem - Правовая система
  8. V1: Социально-правовые основы природопользования
  9. VIII. Правопис власних назв
  10. VІ. ПРАВОВІ І НОРМАТИВНО – ТЕХНІЧНІ ОСНОВИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ
  11. А) нормативные правовые акты
  12. Автоматическая проверка правописания

Стислий зміст теми. Поняття і види спільної власності. Об’єкти та суб’єкти права спільної власності. Ознаки спільної власності. Виникнення спільної власності. Здійснення спільної власності.

Право спільної часткової власності. Визначення часток у праві спільної часткової власності. Здійснення права спільної часткової власності. Утримання майна, що є у спільній частковій власності. Переважне право купівлі частки у праві спільної часткової власності. Момент переходу частки у праві спільної часткової власності за договором. Виділ частки із майна, що ж у спільній частковій власності. Припинення права на частку у спільному майні за вимогою інших співвласників. Звернення стягнення на частку у майні, що є у спільній частковій власності. Поділ майна, що є у спільній частковій власності.

Право спільної сумісної власності. Суб’єкти права спільної сумісної власності. Здійснення права спільної сумісної власності. Виділ частки із майна, що є у спільній сумісній власності. Звернення стягнення на частку майна, що є у спільній сумісній власності. Поділ майна, що є у спільній сумісній власності.

Роль і значення теми для діяльності юриста: дана тема передбачає вивчення поняття і види спільної власності, об’єкти та суб’єкти права спільної власності, ознаки спільної власності, виникнення спільної власності, здійснення спільної власності. Особливої актуальності набувають ряд проблем: визначення основних підстав виникнення права спільної власності, адже, характерна особливість права спільної сумісної власності зумовлена множинністю суб’єктів і єдністю об’єкта; суб’єктний склад (фізичні особи, юридичні особи, територіальні громади, держава); рівноправність суб’єктів при здійсненні наданого їм права (йде мова про недопущення зловживання майновими та житловими правами малолітніх та неповнолітніх дітей з боку батьків, які виступають співвласниками); основні критерії припинення (поділ) права спільної сумісної власності справедливим, законним чином.

Законодавчо не визначені поняття та способи захисту права спільної власності фізичних осіб, особливо сумісної, оскільки судова практика незмінно доводить порушення норм права співвласниками та третіми особами.

Ключові слова: спільна власність, види спільної власності, спільна часткова власність, спільна сумісна власність, ідеальна частка, реальна частка, виділення частки, поділ спільного майна, співвласники.

Обсяг знань, вмінь студента після вивчення теми:

Знати:

- поняття спільної власності;

- ознаки спільної власності;

- виникнення спільної власності;

- здійснення спільної власності.

Вміти:

- визначати частки у праві спільної часткової власності;

- встановлювати момент переходу частки у праві спільної часткової власності за договором;

- охарактеризувати особливості виділу частки із майна, що є у спільній сумісній власності.

 

Перелік нормативних актів до вивчення теми: 1.1, 1.3.3, 1.3.9, 1.3.10, 1.3.13, 1.3.24, 1.3.32, 1.3.33, 1.3.38, 1.3.40, 1.3.41, 1.4.5, 1.4.6, 1.5.3, 2.3, 2.5, 2.7, 3.1, 3.4, 3.5, 3.11, 3.12, 3.16, 3.17, 4.14.

 

Перелік документів, які складаються під час вивчення теми: шлюбний договір, договір про розподіл спільної власності між співвласниками, договір про визначення розміру часток, договір про зміну розміру часток, позовна заява про збільшення частки співвласника.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)