АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Виникнення надлишку та дефіциту на ринку

Читайте также:
  1. NСерцевиною ринку єврокапіталів є європозики, які надаються через випуск єврооблігацій, тобто облігацій у євровалюті. Основна валюта єврооблігацій - долар США.
  2. Аналіз ризику виникнення небезпеки.
  3. Аналіз туристичного ринку та прогнозування його розвитку
  4. Банки — основні учасники ринку капіталів
  5. Брокерська діяльність на фондовому ринку
  6. Валютного ринку
  7. Взаємодія навичок та виникнення умінь.
  8. Взаємозв'язок біржового ринку з іншими сільськогосподарськими ринками
  9. Види індексів та їх місце на фінансовому ринку
  10. Види маркетингу на цільовому ринку
  11. Види оптових підприємств, що функціонують на товарному ринку
  12. Види та елементи ринку праці

Порушення ринкової рівноваги може відбуватись і в результаті відхилень середньої продажної ціни від рівноважної.

1. Припустимо, що в результаті впливу якихось ринкових сил продажна ринкова ціна підвищилась до рівня, вищого від рівня ціни рівноваги, тобто PM1>PЕ, (рис. 12), то обсяг пропозиції буде більшим від обсягу попиту QS1>QD1. Якщо обсяг пропозиції перевищує обсяг попиту, то утворюється надлишок товарів на ринку(таблиця 3. При значенні ціни 6 тис.гр.од. надлишок складе 4 тис.од. товару). Щоб позбутись надлишку товарів, продавці почнуть знижувати ціни, а виробники - скорочувати виробництво і з часом ціна, якщо вона не фіксована на певному рівні, повернеться до ціни рівноваги. Якщо ж держава фіксує ціну на рівні мінімальної (нижня межа ціни), на рівні вищому за ціну рівноваги, підтримуючи в якійсь мірі виробника, то це приведе до утворення надлишку продукції, який вимушена буде придбати держава, а споживачі при цьому будуть купувати меншу кількість продукції за вищими цінами. Такі дії уряд може використати з метою підтримки, наприклад, виробників сільськогосподарської продукції (зерна, молока тощо).

2. Якщо ж продажна ринкова ціна з якихось причин знизилась і стала нижчою за ціну рівноваги, тобто PM2<PЕ (рис. 12), то обсяг попиту буде більшим від обсягу пропозиції QD2>QS2. У випадку, коли ринкова ціна менша за ціну рівноваги, обсяг попиту перевищує обсяг пропозиції і на ринку утворюється дефіцит товарів (т аблиця 3: при значенні ціни 2 тис.гр.од. дефіцит складе 4 тис.од.). Бажаючих купити дешевий товар побільшає. В умовах дефіциту товарів, що виник, з’являться покупці, готові платити за цей товар вищу ціну. Продавці почнуть піднімати продажну ціну, а виробники розширюватимуть виробництво і з часом ціна, якщо вона не фіксована на певному рівні, повернеться до рівня ціни рівноваги. Якщо ж держава фіксує ціну на товар на максимальному рівні (верхня межа цін ), тобто на рівні нижчому за ціну рівноваги, то це робиться з метою підтримки споживача, оскільки споживачі тепер будуть купувати продукцію за нижчими цінами, що приведе до утворення дефіциту і викличе необхідність розподілу товарів та проблему дотації виробника.


 

 
 

 

 


Рис. 12. Виникнення надлишку та дефіциту на ринку

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)