АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Б. Політичні та економічні системи країн

Читайте также:
  1. G Дотримуватись законів країни, в якій реалізують бізнес.
  2. I.4. ОСНОВНІ МОДЕЛІ ЗВЕРТАННЯ В УКРАЇНСЬКІЙ МОВІ
  3. II. Організація перевірок органами Держтехногенбезпеки України
  4. II. ПРАВА ГРОМАДЯН УКРАЇНИ
  5. III. Законодавство в Українській Народній Республіці
  6. III. СОЦІЯЛЬНО-ЕКОНОМІЧНІ ПОСТАНОВИ
  7. IV грvпа - країни. що розвиваються (Більше 150).
  8. IV. Порівняльна характеристика парламентів країн Західної Європи
  9. IV. Складіть список КК зарубіжних держав, які перекладені на українську чи російську мову, вкажіть джерела, в яких вони опубліковані.
  10. IX. Перепишіть і зробіть письмовий переклад українською мовою наступного тексту.
  11. IІІ. Проведення перевірок суб’єктів господарювання та органів влади та інших підконтрольних об’єктів органами Держтехногенбезпеки України
  12. V. Запишіть 2 приклади вчинення замаху на злочини, передбачені статтями розділу ІІІ Особливої частини КК України (складіть фабули).

1) Політичною системою суспільства називають сукупність відносин політичних суб’єктів, які пов’язані за характером влади та управління суспільством, організовані на єдиній нормативно-ціннісній основі.

Напрацьований протягом тисячоліть досвід політичної взаємодії у межах держави сформувався в кілька основних систем:

- демократія (найпоширеніша); - теократія;

- тоталітаризм; - авторитаризм.

Демократія – це форма правління в державі, що ґрунтується на визнанні народу джерелом влади, поширена у країнах із ринковою та змішаною економікою: США та країнах Західної Європи. Головними ознаками демократичного всевладдя є:

1. виборність органів влади,

2. поділ державної влади на три гілки – законодавчу, виконавчу та судову,

3. підпорядкування меншості більшості, захист прав меншості, наявність політичних прав і свобод.

Теократія – форма державного правління, при якій політична влада належить духівництву або главі церкви. Класичними прикладами теократії є - Ватикан і Бруней, елементи теократії присутні у держправлінні Ірану.

Тоталітаризм – форма державного правління, що характеризується відсутністю демократичних свобод і повним контролем держави над усіма сферами життя суспільства – економікою, релігією, сім'єю тощо. Тоталітаризм особливо характерний для таких диктаторських режимів XX ст., як гітлерівська Німеччина, сталінський Радянський Союз, франкська Іспанія. У наш час неототалітаризм характерний для Корейської Народно-Демократичної Республіки.

Авторитаризм форма правління в державі, коли вся влада чи більша частина влади зосереджена в руках однієї особи чи групи осіб. При авторитаризмі роль представницьких органів влади зведено нанівець або занижено. Характерне для абсолютних монархій (Саудівська Аравія, Об'єднані Арабські Емірати), військових диктатур (у різні часи: Аргентина, Уругвай, Чилі, Камбоджа), персональних тираній (у різні часи: Гаїті, Нікарагуа, Сомалі),

вождистських режимів (Лівія, Куба).

2) Економічною системою - називають сукупність економічних процесів, які відбуваються на основі сформованих у суспільстві відносин власності і господарського механізму. Головну роль у будь-якій економічній системі відіграє виробництво разом з галузями розподілу, обміну і споживанням. Розрізняють кілька основних форм економічних систем:

- традиційна, - ринкова,

- планова, - змішана.

Ринкова економіка – форма організації економіки, за якої вироблений продукт стає товаром і продається на ринку.

*Приклади країн з класичною ринковою системою - Саудівська Аравія, Бахрейн, Кувейт.

Сучасна ринкова система має такі ознаки:

- різноманітні форми власності; формування економіки, що ґрунтується на знаннях; активний вплив держави на економіку і соціальну сферу; підвищена увага до проблем довкілля; гуманізація і глобалізація світової економіки.

Традиційній системі властиві примітивні технології, переважання ручної праці, розв’язування економічних проблем за звичаями і рішеннями ради старійшин. *Подібний тип економіки характерний для первісних суспільств, але продовжує зберігатися і до сьогодні в аграрних зонах Азії та Африки.

Плановій (або командно-адміністративній) системі притаманна державна власність на економічні ресурси, монополізація і бюрократизація економіки, централізоване економічне планування. *Такий тип економічної системи характерний для Куби, КНДР.

Змішана система об’єднує елементи ринкової і планової економічних систем. Вона характерна для багатьох сучасних держав, прикладами яких є США, Росія, Китай, Франція, Швеція, Японія, Велика Британія.

! Серед основних форм економічних систем переважає змішана, яка ввібрала найефективніші елементи ринкової і планової системи.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)