АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Право Української РСР у 20-30 роки

Читайте также:
  1. I. Право участия общего
  2. II. ПРАВО ЗАСТРОЙКИ
  3. II. Правопис апострофа
  4. IV. Бюджетное право в РФ.
  5. IX. Правопис відмінкових закінчень
  6. Nоблігації з опціоном на продаж. Інвестор має право достроково пред’явити облігації до погашення в заздалегідь визначені проміжки часу
  7. Rechtssystem - Правовая система
  8. V1: Социально-правовые основы природопользования
  9. VIII. Правопис власних назв
  10. VІ. ПРАВОВІ І НОРМАТИВНО – ТЕХНІЧНІ ОСНОВИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ
  11. XVIII ст., з одного боку, - століття, в якому Україна втратила політичну автономію, а з іншого, відбувся розквіт української культури, яка йшла в ногу з Європою.
  12. А) нормативные правовые акты

ДФН –4 години

ПЛАН

 

1. Соціалістична державність в Україні у 1921-1929рр. Конституція УСРР 1929 року.

2. Перша кодифікація радянського права 1922-1927рр.

3. Державність України в період панування тоталітарного режиму 1929 –1938рр. Конституція УРСР 1937 року.

4. Зміни в праві України в 30-ті роки.

5. Державно-правове положення західно-українських земель у складі іноземних держав у 20-30 рр.

 

Теми рефератів.

- «Утворення СРСР, його політико-правові передумови, юридичні і фактичні наслідки».

- «Політичні репресії 30-х рр. в Україні».

- «Голодомор в Україні в 1932-1933 рр.».

Методичні рекомендації.

Опрацьовуючи тему, слід згадати Конституцію УСРР 1919р., згідно з якою Україна була формально незалежною республікою. Зверніть увагу на подальше формування радянського державного апарату, політику коринізації (українізації). Необхідно з’ясувати які зміни в державному будівництві відбуваються з утворенням СРСР. В зв’язку з цим зверніть увагу на юридичне оформлення союзу, проаналізуйте Декларацію та рішення І Всесоюзного з’їзду Рад і надайте їм оцінку. Визначити принципи створення Союзу РСР, дати їм оцінку, порівнюючи з реальною практикою державного будівництва. Аналізуючи союзний договір, необхідно з’ясувати особливості системи органів державної влади в новоутвореному Союзі, звернути увагу на особливості взаємовідносин союзних та республіканських органів влади розмежування їх компетенції. Прослідкувати за нормативними актами, включаючи Конституцію СРСР 1924р., як змінювався державно-правовий статус УРСР у складі СРСР протягом 20-х років. Надати характеристику Конституції УСРР 1929 року, яка закріпила ці зміни.

Розкриваючи друге питання, необхідно спочатку дати коротку характеристику нової економічної політики, звернувши увагу на зміни в державно-правовому житті. Далі слід звернути увагу на процес підготовки й прийняття перших радянських кодексів та охарактеризувати етапи цієї роботи. Висвітлити найважливіші положення кодексів УРСР і порівняти їх з відповідними кодексами РСФСР, відмітивши особливості українських кодексів. Охарактеризувати значення кодифікації 20-хроків для подальшого розвитку українського радянського права.

Розглядаючи наступне питання з’ясуйте сутність тоталітарного режиму, його курс на згортання нової економічної політики, примусову колективізацію і українізацію державного апарату. Поясніть, чому цей період в історії України має назву «розстріляне відродження». Надалі зверніть увагу на зміни у судовій системі (Закон «Про судоустрій УСРР» 1931 р.), створення відособленої системи прокурорських органів, ліквідацію у 1930 р. НКВС УСРР і утворення 1934 р. загальносоюзного НКВС, створення органів позасудових репресій («двійки», «трійки»), посилення виконавчої влади за рахунок законодавчої. Слід також охарактеризувати конституційні зміни радянського устрою відповідно до Конституцій УРСР 1937 р.: перебудова державного апарату (Верховна Рада, Рад нарком УРСР, місцеві ради депутатів трудящих), ліквідацію правових основ багатоукладної економіки (закріплення двох форм власності: державної та кооперативно-колгоспної).

Аналізуючи зміни радянського права в 30-ті роки акцентуйте на перевагу загальносоюзного законодавства над республіканським, на правове значення постанов партії, співвідношення законів і підзаконних актів, обмеження громадянських прав. Поясніть, як поступово утверджувався і діяв у суспільстві принцип «Не сила закону, а закон сили»

Остане питання передбачає розгляд державно-правового положення Східної Галичини і Західної Волині у складі Польщі, Північної Буковини у складі Румунії, Закарпаття у складі Чехословаччини. При цьому необхідно більш уваги приділити характеристики окупаційних режимів, створенню у 1929 р. Організації Українських націоналістів (ОУН), особливому статусу Закарпаття у складі Чехословаччини та проголошення незалежності Закарпатської України (березень 1939 р.).

Додаткова література:

1. Білас І. Репресивно-каральна система в Українї (1917 - 1953). У 2-х книгах. - К., 1994.

2. Голомор 1932-1933 років як величезна трагедія українського народу: Матеріали Всеукраїнської наукової конференції. Київ, 15 листопада 2002 р. - К.: МАУП, - 2003.

3. Нікольський В.М, Національні аспеути політичних репресій 1937 р. в Україні // Український історичний журнал, - 2001. - №2. – С. 74-89.

4. Украинская государственнось в ХХ веке: историко-политический аналих. – К., 1996.

5. Усенко І.Б. Україна в роки НЕПу: доля курсу на революційну законність. – Х., 1995 р.

6. Усенко И.Б. Первая кодифмикация законодательсва Советской Украины. – к., 1989.

7. Чехович В.А. Проблеми національно-державного будівництва України в роки НЕПу. – Харків, 1995.

8. Шитюк М.М. Еволюція репресивно-каральної системи в радянській Україні // Український історичний журнал, - 2001. - № 3. – С. 128 – 143.

 

Питання до самостійної роботи.

Надати письмові відповіді у зошитах до самостійної роботи.

1. Сутність командно-адміністративної системи управління.

2. Опираючись на першоджерела проаналізуйте деформацію юридичного і фактичного статусу України у складі СРСР протягом 20-х і 30-х років.

3. Складіть порівняльну таблицю вищих та місцевих органів державної влади в України, згідно Конституції 1919, 1929, 1937 років.

4. За першою Конституцією СРСР (назвіть дату її прийняття) вищим органам влади Союзу РСР були визначені права щодо України (назвіть їх). Додайте до цього, чи вони відповідали основним принципам “Декларації про утворення СРСР” і “Договору про утворення СРСР”.

5. З’ясуйте, яка система адміністративно-територіального поділу встановлювалася в УСРР протягом 20-30-х років. Додайте до цього, чим обґрунтовувалася необхідність таких змін в адміністративно-територіальному поділі й управлінні.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)