АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Термінологічний словник. Алгоритм — скінченний впорядкований набір точних правил, які вказують, які дії і в якому порядку необхідно виконувати

Читайте также:
  1. Він може перекласти цей текст без словника.
  2. Енциклопедичні словники, їх роль у навчанні та проф. діяльності.
  3. Етап автоматизації дій учнів з новими ЛО активного словника
  4. Завдання, принципи та зміст словникової роботи
  5. КОРОТКИЙ СЛОВНИК МЕДИЧНИХ ТЕРМІНІВ
  6. Короткий словник політологічних термінів
  7. Короткий термінологічний словник
  8. Короткий термінологічний словник
  9. Лінгвіністичні словники, їх роль у навчанні та професійній діяльності
  10. Методологія та понятійно- термінологічний апарат історіографії
  11. Огляд словників
  12. Основні типи і види словників.

Алгоритм — скінченний впорядкований набір точних правил, які вказують, які дії і в якому порядку необхідно виконувати, щоб за скінченну кількість кроків досягти поставленої мети або дістати розв’язок поставленої задачі.

Аналіз — науковий підхід, який спрямований на послідовне розчленовування цілого на частини та дослідження властивостей цих
частин.

Атрактор — підмножина точок фазового простору, яка «притягує» до себе фазові траєкторії динамічної системи.

Валідація моделі — перевірка відповідності здобутих у результаті моделювання даних реальному процесу в економіці.

Верифікація моделі — перевірка правильності структури (логіки) моделі.

Виробнича функція — функція, що виражає стійкі кількісні співвідношення між входами економічної системи (витрати ресурсів) та її виходами (обсяг продукції).

Виходи системи — результат реакції системи на вплив зовнішнього середовища та функціонування системи для досягнення певної мети.

Вхід системи характеризується сукупністю впливів на неї зовнішнього середовища.

Гомеостазис — підтримка істотних внутрішніх параметрів системи в певних (як правило, досить вузьких) межах для забезпечення оптималь­ного режиму функціонування.

Гомоморфізм — відношення подібності двох систем у деякому структурному або функціональному аспекті, узагальнення поняття «ізоморфізм» на випадок однозначної відповідності в один бік.

Дані — інформація, подана в певних формах, адекватних можливим процесам її обробки.

Динамічна система — система, в якій із часом відбуваються деякі зміни.

Дисипативні структури — структури, що виникають спонтанно у відкритих нерівноважних системах.

Економічна інформація — інформація, що виникає під час підготовки та у процесі виробничо-господарської діяльності й використовується для управління цією діяльністю.

Економічна кібернетика — напрямок кібернетики, що вивчає функціонування, розвиток та процеси управління економіки як цілеспрямованої цілісної системи, а передусім — інформаційні за своїм змістом механізми управління економічними процесами.

Економічна система — система, що здійснює виробництво, розподіл, обмін та споживання матеріальних благ.

Елемент системи —частина системи, яка не підлягає подальшому поділу, є неподільною з погляду задачі, що розв’язується, та виконує специфічну функцію.

Емерджентністьсистеми — важлива властивість системи, яка полягає в тому, що сукупне функціонування взаємозв’язаних елементів системи породжує якісно нові функціональні властивості системи. Звідси випливає важливий висновок: система не зводиться до простої сукупності елементів; поділяючи систему на частини, досліджуючи кож­ну з них окремо, неможливо пізнати всі властивості системи в цілому.

Ентропія — кількісна міра невизначеності ситуації або події.

Зв’язки — спосіб, за допомогою якого елементи системи взаємодіють між собою. Зворотні зв’язки складні механізми причинної залежності в системі, які полягає у тому, що вихід системи впливає на її вхід. Розрізняють негативні (послаблюють вплив вихідного сигналу) та позитивні (посилюють вплив вихідного сигналу) зворотні зв’язки.

Зовнішнє середовище — це все те, що перебуває зовні системи, необхідні умови існування та розвитку системи.

Ієрархія системи — це розташування частин або елементів системи за певним порядком від вищого до нижчого.

Ізокванти — лінії нульового зростання виробничої функції.

Ізоклиналі — лінії найбільшого зростання виробничої функції (ортогональні ізоквантам).

Ізоморфізм — відношення тотожності (взаємно однозначної відповідності) двох систем в деякому структурному або функціональному аспекті.

Інформаційна технологія — сукупність методів і способів збору, нагромадження, обробки, зберігання, передавання, подання та використання інформації.

Інформація — повідомлення, відомості про якусь подію, чиюсь діяльність або розвиток якогось процесу, що зменшує нашу необізнаність про ці явища.

Канал зв’язку — с истема чи середовище, де здійснюється передавання сигналу.

Кібернетика — наука про управління системами довільної природи, яка акцентує увагу на інформаційних аспектах управління.

Кодування — процес подання інформації у вигляді деякої послідовності символів (кодових комбінацій).

Коефіцієнт еластичності (у виробничих функціях) — коефіцієнт, що показує, на скільки відсотків зросте випуск продукції, якщо фактор зросте на 1 %.

Критерій — це кількісна модель якісних цілей, що повинна точніше її відтворювати.

Моделювання — дослідження реальних систем, явищ і об’єктів за допомогою моделей, що охоплює побудову моделей, дослідження властивостей моделей та перенесення здобутих відомостей на реальні системи.

Модель системи є деяким умовним образом об’єкта дослідження. Модель будується для того, щоб відобразити характеристики системи (властивості, взаємозв’язки, структурні та функціональні якості, поводження та ін.), істотні для мети дослідження.

Надмірність інформації — властивість, що характеризує можливість подання тієї самої інформації, тих самих повідомлень у більш економічній формі, тобто коротшими кодами.

Параметри порядку — параметри системи, що визначають її поводження.

Підсистема — сукупність елементів, об’єднаних спільним процесом функціонування, які, взаємодіючи, реалізують певну операцію, необхідну для досягнення поставленої перед системою в цілому мети.

Подія (у теорії інформації) — кількісна чи якісна визначеність станів динамічної системи, яка фіксується спостереженнями.

Показники Ляпунова — характеризують швидкість розбігання фазових траєкторій. Вони визначають інтервал часу, на який може бути зроблено прогноз (глибину горизонту прогнозу).

Рівновага — здатність системи зберігати свій стан як найдовше за відсутності зовнішніх збурень чи за постійного впливу зовнішнього середовища.

Самоорганізація — виникнення в системах певних просторових, часових або функціональних структур без специфічного впливу на систему з боку зовнішнього середовища, тобто поява чи зростання впорядкованості, виникнення порядку із хаосу.

Сигнал — фізичний процес, що являє собою матеріальне втілення повідомлення.

Синергетика — науковий напрямок, предметом дослідження якого є закони та закономірності глобальної еволюції довільних відкритих складних нерівноважних систем, головною рисою яких є нестійкість, нерівноважність та нелінійність.

Синтез — науковий підхід, що полягає в поєднанні частин, виявленні системних властивостей, притаманних усій системі в цілому, за своїм змістом протилежний аналізу.

Система — сукупність елементів, що перебувають у певних відношеннях та зв’язках між собою, утворюючи деяку цілісну єдність.

Системний аналіз — методологія дослідження об’єктів довільної природи шляхом їх подання як систем з подальшим аналізом і синтезом цих систем.

Стан системи характеризується значеннями ознак системи в даний момент часу. Стан системи в довільний момент часу можна описати за допомогою набору певних величин (параметрів), що характеризують виходи системи. Зміну станів системи із часом називають рухом сис-
теми.

Стійкість системи — здатність системи повертатися до стану рівноваги після виведення її з цього стану під впливом зовнішніх збурень.

Структура системи — стійка впорядкованість та зв’язок між елементами та підсистемами системи.

Точки біфуркації — такий стан системи, коли порівняно незначні зміни її параметрів або зовнішніх факторів можуть призвести до значних якісних змін у поводженні системи, її стані, траєкторії або структурі.

Управління (системою) — діяльність, яка має на меті забезпечити цілеспрямоване поводження системи під час зміни умов зовнішнього середовища або умов її функціонування. Системи з управлінням називають кібернетичними системами.

Фазова траєкторія системи. Вивчаючи динаміку системи, її часто описують системою диференціальних рівнянь. Зображення розв’язків цих рівнянь як руху деякої точки у просторі з розмірністю, яка дорівнює кількості змінних, називають фазовою траєкторією.

Фазовий простір — абстрактний багатовимірний математичний простір, координатами якого є незалежні параметри руху системи.

Фрактал — геометричний об’єкт, що характеризується властивістю самоподібності, або масштабною інваріантністю, тобто зберігає подіб­ну, схожу структуру у процесі зміни масштабу. Фрактали мають дро­бову розмірність.

Функція системи полягає у перетворенні її входів на виходи. Іноді функцію системи ототожнюють із функціонуванням системи, визначаючи її як спосіб, засіб або як дії для досягнення цілі.

Хаос — у синергетиці під хаосом розуміють нерегулярний рух, що описується детерміністичними рівняннями. Його ще називають динаміч­ним хаосом.

Цілісність системи — властивість системи, яка полягає в тому, що остання, з одного боку, — це цілісне утворення, а з другого — в її складі чітко можна виділити окремі цілісні об’єкти (елементи). Але не компоненти становлять ціле (систему), а навпаки, ціле породжує під час свого поділу компоненти системи.

«Чорна скринька» — умовна назва системи, в якій зовнішньому спостерігачеві доступні лише вхідні та вихідні величини, а внутрішня будова та процеси, що в ній відбуваються, невідомі.

Data mining (розробка, добування даних) — дослідження та виявлення «машиною» (алгоритмами, засобами штучного інтелекту) у «сирих» даних прихованих структур і залежностей, які раніше не були відомі, нетривіальні, мають практичну цінність, доступні для інтерпретації людиною тощо.

Knowledge Discovery in Databases (виявлення знань у базах даних) — аналітичний процес дослідження значних обсягів інформації із залученням засобів автоматизованого дослідження даних, що має на меті виявити приховані в даних структурах залежності та взаємозв’язки.


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.009 сек.)