АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Філософія як особлива форма світогляду.Особливості історичного виникнення філософії

Читайте также:
  1. C.) При кодировании текстовой информации в кодах ASCII двоичный код каждого символа в памяти ПК занимает
  2. g) процесс управления информацией.
  3. I Курс I I семестр (полная форма обучения)
  4. II. Формальная логика как первая система методов философии.
  5. IV. Информационный блок.
  6. IV. УЧЕБНО-МЕТОДИЧЕСКОЕ, ИНФОРМАЦИОННОЕ И МАТЕРИАЛЬНО-ТЕХНИЧЕСКОЕ ОБЕСПЕЧЕНИЕ ДИСЦИПЛИНЫ
  7. V. Завершите предложения, используя информацию из текста.
  8. V. Завершите предложения, используя информацию из текста.
  9. V. Завершите предложения, используя информацию из текста.
  10. V. Завершите предложения, используя информацию из текста.
  11. V. Операции в пользу мира в информационный век
  12. А не интенсивность, которая выясняется только спустя некоторое время, после получения информации о последствиях.

Світогляд як форма духовно – практичного освоєння світу та самовизначення людини.Історичні форми світогляду.

Світогляд –це уявлення про світ та місце в ньому людини а також принципи що визначають ціннісні орієнтири людей та їх життєву позицію.Наявність світогляду показник зрілості людини.Історичні типи світогляду -1)міфологія.а)віра в надприродні сили.б)антроповарнізм перенесення властивих людині рис на природу і богів.в) міфи сприймалися як реальність що не потребує доказів.2) релігія а) віра в надприродні сили і відведення їм головної ролі у створенні світу і людини.б) поділ світу на поцейбічний і потойбічний.3) житєво –практичний світогляд (буддений) це життєвий досвід кожної людини існував завжди паралельно з міфологією релігією наукою і може бути більш або менш релігійним науковим чм філософським від розвитку рівня науки або суспільства в якому живе людина і від освітньому рівні самої людини.4) теоретичний, науковий філософський. Філософія як теоретична система світогляду це система поглядів на світ та місце в ньому людини огрунтована логікою.

 

Філософія як особлива форма світогляду.Особливості історичного виникнення філософії.

Філософія найдавніша з наук виникла у 8 ст до.н.е. у країнах стародавнього сходу але найвищого розвитку досягла в страдав ній Греції. Передумови 1) географічне положення Греції напередені торгівельних шляхів, що сприяло виявленню протеріч в пояснені явищ різними міфами і спричинило сумніви в істинності міфології.2) розвиток наукових знань поглиблював ці сумніви. 3) рабовласницька демократія в греції за умов якої отримати владу можна було маючи високий рівень освіти та володіти мистецтвом переконання і логіки ці потреби забезпечувала філософія.

 

3)Предмет філософії та проблема її основного питання.Поняття філософського матеріалізму та ідеалізму.

Предметом філософії є світоглядні питання: «Що таке світ як виник і упорядкований?.»Яке місце людини у світі у чому сенс її життя і призначення?» «Що таке істина?» «Що таке ідеал людський і суспільний … Великий вплив на філософське мислення справляють умови і потреби певної історичної умови, вони звужують предмет філософії і визначають які філософські проблеми постають на перший план а які є другорядними. Історично першою основою філософською проблемою було співвідношення і взаємозв’язку духу і матерії, свідомості і буття ідеального і матеріального – що первинне і визначає ідеальне і матеріальне. Матеріальне - те що сприймається органами чуття що розширюють її можливість. Ідеальне – все що єу людській свідомості (знання, думки, почуття) а також Світовий Дух, Вищий Розум, Бог. Філософський матеріалізм – визнає первинність матерії яка існувала завжди змінюючи форми свого існування і не визнає світовий дух. Філософський ідеалізм -визнає первинність духу свідомості. Основні його форми: А) об’єктивний ідеалізм – завжди існував Святий Дух він створив матерію у всіх її проявах і регулює всі процеси світу. Б) субєктивний ідеалізм – всі речі і явища світу є породженням наших відчуттів і сприймань вони існують в тій мірі які відображаються нашою свідомістю і є саме таким якими відображається. Дуалізм – визнає матерію і свідомість як рівнозначні і самостійні першооснови світу.

4)Діалектика та метофізика як альтернативні способи сприйняттяВажливим у філософії є питання про загальну структуру світу та стан у якому він перебуває, В пошуках відповіді на ці питання сформувалася діалектика та метофізика – альтернативні способи світосприйняття. Діалектика – визнає що у світі все взаємопов’язане, взаємозумовлене;він перебуває у стані постійного руху змін і розвитку. Геракліт «У одну ріку неможливо увійти двічі». Метофізика – стверджує що світ є сукупністю непов’язаних між собою предметів і процесів і явищ. А рух і розвиток існують тільки у певних межах як зменшення чи збільшення повторення такі зміни не впливають на сутність явищ тому світ в цілому незмінний.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)