АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Особливості звернення стягнення на цінні папери, ювелірні вироби та дорогоцінне каміння

Читайте также:
  1. Адміністративне стягнення: поняття та види.
  2. Адміністративні стягнення: поняття і види
  3. Адміністративно-правові відносини, їх структура, особливості та види.
  4. Велике князівство Литовське: особливості взаємодії культур литовської і давньоруської.
  5. Види конституції, їх структура та особливості
  6. Видів майна громадян, на яке не може бути звернено стягнення за виконавчими документами
  7. Визнання та звернення до виконання рішення іноземного суду, що підлягає примусовому виконанню
  8. Відтворення населення та його регіональні особливості
  9. г) іменні цінні папери, на пред’явника та перевідні.
  10. Галузеві особливості, що впливають на організацію обліку
  11. Глава 6. ЗВЕРНЕННЯ СТЯГНЕННЯ НА МАЙНО БОРЖНИКА - ЮРИДИЧНОЇ ОСОБИ
  12. Глава 7. ЗВЕРНЕННЯ СТЯГНЕННЯ НА ЗАРОБІТНУ ПЛАТУ ТА ІНШІ ВИДИ ДОХОДІВ БОРЖНИКА

Цінні папери, ювелірні та інші побутові вироби із золота, сріб­ла, платини і металів платинової групи, дорогоцінних каменів і перлів, а також лом і окремі частини таких виробів, виявлені під час опису, на які накладено арешт, підлягають обов'язко­вому вилученню і негайно передаються на зберігання устано­вам Національного банку України (далі — НБУ).


Арешт на цінні папери проводять за положеннями Порядку накладення арешту на цінні папери, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22 вересня 1999 р. № 1744і.

Про накладення арешту на цінні папери державний викона­вець виносить окрему установу, або ж це вказується у поста­нові про відкриття виконавчого провадження. У разі накладен­ня арешту на іменні цінні папери у документарній формі копія постанови надсилається реєстратору або емітенту, що веде ре­єстр іменних цінних паперів, а у разі накладення арешту на цінні папери, випущені у бездокументарній формі, та (або) знерухомлені цінні папери — зберігачеві, а також іншим осо­бам, які беруть участь у виконанні (сторонам виконавчого провадження).

Арешт цінних паперів полягає також у накладенні заборони на розпорядження цінними паперами, яке залежить від форми, в якій їх випущено.

Документарні цінні папери має бути обов'язково вилучено та передано на зберігання до установ НБУ. Заборона щодо розпорядження цінними паперами полягає у блокуванні кош­тів реєстроутримувачем на особовому рахунку власника невід­кладно після отримання відповідної постанови державного ви­конавця. Блокування — у припиненні реєстрації переходу пра­ва власності на іменні цінні папери, обтяжені зобов'язаннями. Такі цінні папери підлягають опису, складають акт, зазначаю­чи їх вид, найменування випуску, категорію та цінність.

Бездокументарпі цінні папери обмежують в обігу шляхом здійснення зберігачем відповідної облікової операції невідклад­но після отримання копії постанови державного виконавця. У цьому разі частину або усю кількість цінних паперів на рахун­ку власника обмежують в обігу шляхом виконання відповідно­го облікового запису.

Порядок і умови зберігання та реалізації грошей, у тому числі іноземної валюти, цінних паперів, ювелірних та інших побутових виробів із золота, срібла, платини і металів плати­нової групи, дорогоцінного каміння і перлів, а також лому і окремих частин таких виробів, на які накладено арешт, визна­чено відповідним положенням, яке затверджено постановою Правління НБУ від 4 жовтня 1999 р. № 4892.

1 ОВУ. — 1999. — № 38. — Ст. 1912., ■ •

2 ОВУ. _ 1999. — № 44. — Ст. 2194.


по


Глава 7.


облпв°ст' звернення стягнення на окремі види майна



 


Відповідальне зберігання здійснюють територіальні управ­ління НБУ на підставі письмової угоди, укладеної з районним, міським (міст обласного значення), районним у місті відділом ДВС, що розташований у межах цього регіону. Доставку цих речей проводить ДВС особисто або за допомогою служби ін­касації НБУ на підставі укладеного договору.

Готівкові грошові кошти в іноземній валюті, на які накла­дено арешт, передаються на зберігання за наявності укладеної з відповідним органом ДВС угоди на підставі листа державно­го виконавця та акта приймання-передавання готівкових кош­тів в іноземній валюті, який складається у довільній формі і додається до угоди про зберігання.

Акт складають у п'яти примірниках за підписами держав­ного виконавця та уповноваженої особи територіального уп­равління НБУ. Перший примірник акта передають державному виконавцеві, другий та третій примірники залишаються у те­риторіальному управлінні, четвертий та п'ятий — додаються до угоди. Кошти в готівковій іноземній валюті, які прийнято на зберігання, разом із другим примірником акта приймання-передавання складають у бандероль.

Цінні папери приймають на відповідальне зберігання у ви­гляді бандеролей разом з описом їх вмісту уповноважені осо­би територіального управління НБУ на підставі укладених із відповідними органами ДВС угод та актів приймання-переда­вання цінних паперів.

Реалізує цінні папери уповноважена державним виконавцем особа, яка є торговцем цінними паперами, у порядку, визначе­ному чинним законодавством України, і на підставі угоди з виконавцем. Іменні ощадні сертифікати комерційних банків не можуть бути предметом угод купівлі та продажу. їх держав­ний виконавець пред'являє комерційному банку, який здійснив випуск ощадних сертифікатів.

Ювелірні та інші побутові вироби із золота, срібла, плати­ни та металів платинової групи, дорогоцінного каміння і пер­лів, а також лом і окремі частини таких виробів (цінності), на які накладено арешт, передають на зберігання територіальним управлінням НБУ після проведення їх попередньої оцінки ко­місією в складі державного виконавця та відповідного спеціа­ліста (експерта).

Дорогоцінні метали і дорогоцінне каміння зважують згідно з вимогами Інструкції про порядок одержання, використання,


обліку та зберігання дорогоцінних металів і дорогоцінного ка­міння, затвердженої наказом Мінфіну від 6 квітня 1998 р. ^о 84і. Цінності, які державний виконавець передає на збе­рігання, упаковують у дерев'яний або картонний ящик (залеж­но від характеру цінностей), який обшивають тканиною і опе­чатують сургучними печатками. Монети з дорогоцінних мета­лів дозволено упаковувати у два мішки (один вкладений в ін­ший), які має бути прошито, опломбовано або опечатано. На посилці має бути зазначено адресу відправника, отримувача, вагу брутто, оціночну вартість, із позначкою "на зберігання".

Реалізацію цінностей здійснює державний виконавець шля­хом їх продажу через торговельні організації (комісійну торгів­лю) або відповідні структури Міністерства фінансів України або Державну скарбницю НБУ.

§ 3. Особливості звернення стягнення на майно /
боржника, яке знаходиться в інших осіб
/

Державний виконавець має право за пропозицією боржника або стягувача звернути стягнення на майно боржника, що знахо­диться в інших осіб, а також на майно та кошти, належні борж­никові від інших осіб. Зазначені особи зобов'язані на запит дер­жавного виконавця надати у визначений ним строк відомості про належне боржникові майно, що знаходиться у них, та май­но чи кошти, які вони повинні передати боржникові.

Одержавши від названих осіб відомості про наявність май­на боржника, державний виконавець описує це майно в присут­ності понятих, вилучає і реалізує його. Якщо особа, в якої пе­ребуває майно боржника, перешкоджає його вилученню, таке майно державний виконавець вилучає у примусовому порядку, встановленому ст. 55 Закону. Готівкові кошти та майно, що належать боржникові від інших осіб, державний виконавець вилучає у цих осіб у присутності понятих на підставі ухвали суду. На належні боржникові від інших осіб кошти, що є на рахунках в установах банків та інших фінансових установах, Державний виконавець звертає стягнення на підставі ухвали суду.

Це питання, а також питання про звернення стягнення на грошові кошти, які є на рахунках самого боржника, вирішує суд за поданням державного виконавця, погодженим із началь-

ОВУ. — 1998. — № 18. — Ст. 657.


Глава 7,


йліівості звернення стягнення на окремі види майна


Ш


 


ником відділу ДВС, за участило державного виконавця без ви. ™ чТповУідомлення сторітн чи інших заінтересованих ос,б

зГухилі^в^виконання^я розпоряджень державного вико-навця на особу, в якої знаходиться майно боржника, може бу­ти накладено стягнення (ст. 5253 Закону).

8 4 Особливості звернення стягнення на майно юридичної особи чи фізиччної особи-підприємця,-. у разі припинення їх діялльності

Порядок звернення стягненння на майно у разі реорганізації та ліквідації боржника-юри идичної особи.

У разТреорганізації (злиття, приєднання, роздшення, вид,-лення перетворення) боржнйика-юридичної особи стягнення за виконавчими документами звертається на кошти та інше май-нотТеГюридичної особи, на, яку відповідно до закону покладе-но відповідальність за зобов'язаннями боржника-юридично,

ОС°Якщо ліквідовано боржн^ка-юридичну особу, в тому числі

їйзьвзг>зБ=£;

ї ком сп

влення виконавчого документа до

бітражного керуючого арешлт із майна ^\^^2

постановою державного вниконавця, затвердженою начальни

ком відповідного відділу ДЦВС. пікпіпаїіійної

Після направлення виконавчого документа до ™*ШИН комісії або арбітражного.керуючого виконавче провадженн має бути закінчено (ст. 65 3 Закону).

Особливості звернення стягнення на майно фізично, ос
би-підприємця, визнаногоо банкрутом.
,„няння фі-

На підставі постанови а арбітражного суду про визнання «р зичної особи-підприємця банкрутом та ™™™™™™С™^, звернення стягнення на мавйно такої особи дер—„ вик вець виносить постанову і про відкриття виконавчого пр

"реалізації підлягає все, майно фізичної визнаної в установленому • порядку банкрутом, за вин го, що не належить до складу ліквідаційної маси згідно


ном України "Про відновлення платоспроможності боржни-К або визнання його банкрутом"1 від 14 травня 2002 р. (у ре-паки» Закону від ЗО червня 1999 р.).

Кошти, отримані від продажу майна громадянина-підприєм-визнаного банкрутом, а також наявні в нього кошти в го-ів'ковій формі вносяться у розмірі, достатньому для сплати иконавчого збору, компенсації витрат на здійснення виконав­чих дій, на депозитний рахунок відповідного відділу ДВС та яо спеціального фонду виконавчого провадження у встановле­ному порядку. Грошову суму, що залишилася, перераховують на депозитний рахунок нотаріальної контори та використову­ють за рішенням арбітражного суду, який визнав фізичну осо-бу-підприємця банкрутом (п. 5.4 Інструкції про проведення виконавчих дій).


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)