АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Розвиток асоціанізму

Читайте также:
  1. IV. ВПРАВИ НА РОЗВИТОК МОВЛЕННЯ
  2. В другій половині ХХ ст. розвиток неомарксизму був стимульований низкою чинників об“єктивного характеру.
  3. Виникнення і розвиток економічної соціології
  4. Виникнення і розвиток криміналістики в світі і в Україні.
  5. Виникнення і розвиток криміналістики в світі і в Україні.
  6. Виникнення і розвиток теорії модернізації
  7. Виникнення й розвиток квантової фізики
  8. Виникнення та розвиток друкарства в Україні
  9. виникнення та розвиток парламенту в Англії
  10. Виникнення та розвиток страхової медицини в Україні.
  11. Військове розвиток
  12. Вклад вітчизняних вчених у розвиток генетики і селекції (на само- опрацювання).

Як ми знаємо, у психології на початку XIX ст. домінувало вчення про асоціації. Воно залишалося єдиним напрямом, здатним не тільки описувати, але й пояснювати факти. Ідеї асоціанізму одержали найбільшої популярності в Англії, де лідерами цього напряму виступили батько і син Міллі.

Англійський історик і економіст Джеймс Мілль (1773 - 1836) повернувся до уявлень про те, що свідомість - це свого роду психічна машина, робота якої відбувається строго за законами асоціації. Усякий досвід складається, в кінцевому рахунку, з найпростіших елементів (відчуттів), що утворюють ідеї (спершу прості, потім усе більш складні). Ніяких вроджених ідей не існує.

Син Джеймса - Джон Стюарт Мілль (1806-1873) був у ту епоху володарем дум не тільки в Англії, але й у континентальній Європі, та у Росії. Його праці з логіки, етики й інших наук користувалися великою популярністю. Якщо для його батька зразком точного знання була механіка, то син знаходився під впливом хімії, яка успішно розвивалася в той період. Він став говорити про «ментальність (психічне) хімії», тобто про виникнення з найпростіших елементів свідомості нових, що володіють власними якостями структур цієї свідомості - подібно до того, як з водню і-кисню виникає зовсім новий продукт - вода. Постулат, відповідно до якого основна задача психології - вивчати закони виникнення й асоціації ідей як елементів свідомості, на кілька десятиліть став основою її як самостійної науки Коли незабаром виникла нова експериментальна психологія, що на відміну від Д.С.Мілля, не обмежувалася загальним, умоглядним розумінням того, що ідеї утворюють нові синтези, вона (ця нова психологія) йшла слідами Мілля.

«Психічна хімія» пояснювала, чому багато відчуттів, наприклад звук скрипки чи смак апельсина (який є в дійсності, значною мірою, запахом), сприймаються у вигляді простих і єдиних, хоча вони обумовлені складними стимулами, подібно до того, як вода уявляється простою і єдиною, хоча вона складається з кисню і водню. Цей погляд істотно вплинув на програму роботи перших психологічних лабораторій. Передбачалося, що шляхом експериментального аналізу вдасться вичленувати «атоми» свідомості й одержати в психологи щось подібне менделеєвській таблиці.

Беручи за вихідний початок усіх досягнень людської культури роботу індивідуальної свідомості, Д.С.Мілль започаткував напрямок, що одержав назву психологізму. Економіка, політика, мораль, право, виховання розглядалися як ефекти дії психологічних законів. Асоціація трактувалася як ключ до всіх людських феноменів і проблем.

Аргументація Мілля зводилася до двох тез:

а) є закони розуму, що відрізняються від законів матерії, але подібні з ними стосовно повторюваності, необхідності проходження одного явища за іншим;

б) ці закони можуть бути відкриті за допомогою дослідних методів - спостереження й експерименту.

На відміну від Д.С.Мілля Олександр Бен у своїх двох основних працях, що користувалися протягом багатьох років широкою популярністю, - «Відчуття й інтелект» (1855) і «Емоції і воля» (1859), послідовно проводив курс на зближення психології з фізіологією. Особливе місце він приділяв тим рівням психічної діяльності, зв'язок яких з тілесною побудовою очевидний, а залежність від свідомості - мінімальна: рефлексів, навичок та інстинктів.

Бен висунув припущення про «спроби і помилки» як особливий принцип організації поведінки. Між «суто» рефлекторним і «суто» довільним існує великий спектр дій, завдяки яким поступово, крок за кроком, іноді дорогою ціною досягається шукана мета. Концепцію «спроб і помилок» очікувало велике майбутнє. Цьому правилу, припускав Бен, підкоряється не тільки зовнішньорухова, але й внутрішньорозумова активність. Так, процес мислення може розглядатися як добір правильної (відповідної шуканої мети) комбінації слів, що виробляється за тим самим принципом, що й добір потрібних рухів при навчанні плаванню й іншим руховим навичкам. «У всіх важких операціях, що відбуваються заради наміру чи мети, правило «спроба і помилка» є головним і кінцевим результатом».

Тим самим діяльність свідомості поєднувалася з діяльністю організму.

Значний вплив на розвиток філософсько-психологічної думки мав англійський філософ і психолог Герберт Спенсер (1820-1903). Він був одним із засновників філософії позитивізму, у руслі якого, на його думку, повинна розвиватися психологія. Його прагнення зробити психологію об'єктивною наукою збіглося із загальними тенденціями в її розвитку. Основою такої позитивістської психології Спенсер робить теорію еволюції. Таким чином, у його теорії переплітаються впливи позитивізму, еволюційного підходу й асоціанізму, що Спенсер і переробляє, виходячи зі своїх прагнень до побудови нової психології.

Переглядаючи предмет психології, Спенсер писав, що психологія вивчає співвідношення зовнішніх форм із внутрішніми, асоціації між ними. Так, він розширив поняття «предмет психології», включаючи в нього не тільки асоціації між внутрішніми факторами (асоціації тільки в полі свідомості), але й вивчення зв'язку свідомості з зовнішнім світом.

Досліджуючи роль психіки в еволюції людини, Спенсер говорив, що психіка є механізмом адаптації до середовища. Тобто психіка виникає закономірно на визначеному етапі еволюції, у той момент, коли умови життя живих істот ускладнюються настільки, що пристосуватися до них без адекватного їхнього відображення неможливо.

Спенсер виділив етапи розвитку психіки, виходячи з того, що психіка людини є вищим ступенем психічного розвитку, що з'явився не відразу, але поступово, у процесі ускладнення умов життя і діяльності живих істот. Вихідна форма психічного життя - відчуття - розвивалося з подразливості, а потім з найпростіших відчуттів з'явилися різноманітні форми психіки. Усі вони є інструментами виживання організму, приватними формами адаптації до середовища. Такими приватними формами пристосування є: рефлекс, інстинкт, навички, реалізовані в поведінці, і відчуття, пам'ять, воля, розум, що існують у свідомості.

Говорячи про роль кожного етапу, Спенсер підкреслював: головне значення розуму в тім, що він позбавлений обмежень, що притаманні нижчим формам психіки, і тому забезпечує найбільш адекватне пристосування індивіда до середовища. Ця ідея про зв'язок психіки, головним чином, інтелекту з адаптацією стане провідною для психології початку XX ст.

Спенсер поширив закони еволюції не тільки на психіку, але й на соціальне життя, розвиваючи органічну теорію суспільства. Він зазначав, що людині необхідно пристосовуватися не тільки до природи, але і до соціального оточення: тому його психіка розвивається в процесі розвитку людського суспільства. Одним із перших у психології Спенсер порівнював психологію дикуна і цивілізованої людини, роблячи висновок, що в сучасної людини більш розвинене мислення, тоді як у первісних людей було більш розвинене сприйняття. Ці висновки в той час були досить нетрадиційними і принциповими. Вони дозволили вченим розробити порівняльні методи психічних досліджень, що одержали широкого поширення. Аналізуючи різницю в психічному розвитку людей, що належать до різних народів і різного часу, Спенсер переглядав колишні погляди асоціанізму на прижиттєвість формування знань. Він писав, що найбільш часто повторювані асоціації не зникають, але закріплюються в мозку людини і передаються в спадщину. Таким чином, свідомість - не чистий аркуш, вона наповнена асоціаціями. Ці уроджені асоціації і визначають різницю між мозком європейця і мозком дикуна.

Теорія Спенсера одержала широкого поширення, зробивши величезний вплив на експериментальну психологію, психологію поведінки, на формування генетичної (дитячої) психології.

У теорії німецького психолога і педагога І.Ф.Гербарта (1776-1841) поєднано основні принципи асоціанізму з традиційними підходами німецької психології - ідеєю апперцепції, активності душі, ролі несвідомого. Гербарт виходив з того, що наш внутрішній світ дуже відносно пов'язаний зі світом зовнішнім, тому говорити про відображення, особливо відображення адекватне, що передає властивості навколишніх речей, неможливо. Для того щоб відійти від обговорення питання про ступінь адекватності і точності відображення, питання, яке служило своєрідним вододілом між різними напрямами в теорії пізнання, Гербарт заміняє термін «відчуття» на термін «уявлення», підкреслюючи тим самим відгородженість внутрішнього світу від зовнішнього.

Стосовно асоціації уявлень, Гербарт дійшов висновку, що уявлення не є пасивними елементами в душі людини, але мають власний заряд, активність, що визначає їх положення в сфері психічного. Для Гербарта збереження психології як науки про душу було важливим постулатом його концепції психічного, тому що душа, в його розумінні, є центром, у якому зберігаються і переробляються знання і яка є джерелом людської особистості. Поглиблюючи теорію Лейбніца про структуру душі, Гербарт писав, що в ній можна виділити три прошарки - апперцепцію, перцепцію і несвідоме. При цьому під апперцепцією він розумів область ясної і виразної свідомості, а під

перцепцією - область неясної свідомості. Таким чином, для Гербарта область душі була ширшою, ніж область свідомості, і велике значення для нього, як і для Лейбніца, мало несвідоме.

Гербарт також вводить поняття «апперцептивної маси», змістом якої є індивідуальний досвід людини. Апперцептивна маса формується в процесі життя, а тому залежить від способів виховання і навчання, обраних дорослим. Однак, якщо на початку життя зміст апперцептивної маси визначається зовнішніми впливами, то згодом вона сама вже визначає особливості сприйняття навколишнього світу, властиві людині. Тому різні люди по-різному сприймають ті самі ситуації.

Величезне значення для розвитку об'єктивної психології і для проникнення в неї математичних способів обробки отриманих даних мала ідея Гербарта про динаміку уявлень. Він виходив із припущення, що кожне уявлення має визначену силу, заряд, і в такий спосіб ввів у психологію ще один параметр - силу, додавши його до вже існуючого параметру - часу. Наявність двох параметрів – сили і часу - давало можливість застосувати до дослідження психічних процесів математичний апарат, що додавав об'єктивності одержуваним при дослідженні даним. Не менше значення введення цього параметра мало і для дослідження порогів відчуттів, що згодом було розпочато Фехнером.

З погляду Гербарта, кожне уявлення прагне потрапити в центральну область душі - область свідомості. Однак обсяг цієї області, як і області апперцепції, не безмежний, і тому потрапити туди може тільки уявлення, що володіє достатньою інтенсивністю, тобто такою силою, що може перебороти поріг, що відокремлює свідомість від несвідомого. Ще більшою інтенсивністю повинно володіти уявлення для того, щоб перебороти поріг апперцепції і потрапити в центр уваги людини, в область виразної свідомості.

Природно, що кожне сильне уявлення, потрапляючи у свідомість, витісняє звідти вже наявне там, але більш слабке уявлення. Звідси Гербарт робить висновок, що між протилежними уявленнями існують відносини конфлікту, витіснення. Однак, підкреслював він, є і подібні уявлення, які можуть з'єднуватися чи навіть зливатися в єдине. У тому випадку, якщо в області свідомості людини вже знаходиться подібне уявлення, новому знанню не треба мати дуже високу інтенсивність, тому що воно зливається зі старим і в такий спосіб потрапляє у свідомість. Більш того, якщо в області неясної свідомості чи несвідомого розташовані деякі уявлення, до яких додаються навіть і не дуже сильні, але подібні нові уявлення, зливаючись, вони можуть одержати достатню інтенсивність для переходу з несвідомої частини душі у свідомість.

Ця концепція Гербарта, що він назвав «теорією статики і динаміки уявлень», зіграла велику роль і в теорії навчання. Гербарт висунув ідею про чотири принципи навчання, що повинні враховуватися при розробці нових методів і навчальних програм. Він говорив про необхідність ясності, асоціацій, системи і методу. З його погляду, методика навчання повинна будуватися так, щоб нове знання відразу ж попадало в центр уваги людини, для чого воно повинне бути досить привабливим, чи з'єднуватися з іншими, наявними вже у суб'єкта знаннями. У будь-якому випадку нове знання збережеться тільки в тому випадку, якщо воно входить до системи з іншими, уже наявними знаннями. Механізмом такого з'єднання понять є класичні закони асоціацій.

Теорія Гербарта, у якій з'явилися нові й актуальні для психології ідеї про динаміку уявлень, їхній зв'язок і конфлікти, їхнє розташування в душі людини, була однією з найпоширеніших і значимих психологічних теорій XIX століття. Вона зіграла важливу роль і надалі для розвитку психології.


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.009 сек.)