АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Населення Японії: національний склад, мови, релігії

Читайте также:
  1. Відтворення населення та його регіональні особливості
  2. Вплив релігії на суспільне життя
  3. Впровадження християнства як державної релігії. Князь Володимир Святий (980—1015 pp.)
  4. Диференціація доходів населення і її раціональні межі
  5. До програми навчання Академії входили слов’янська, грецька, польська, латинська мови, граматики цих мов, риторика, діалектика, астрономія, математика, філософія, богослов’я.
  6. Етнічний склад населення та його територіальні особливості
  7. Зайнятість населення і її регулювання в сучасних умовах
  8. Заняття №2 (здоров’я населення)
  9. Запорізький національний університет
  10. Зародження і розвиток Ісламу як релігії
  11. Заселення території України первісними людьми. Їх перші стоянки. Культура населення України в епоху палеоліту.
  12. ІІІ. ПРИНЦИПИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЕЗПЕКИ НАСЕЛЕННЯ У НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ МИРНОГО ТА ВОЄННОГО ЧАСІВ

Населення Японії: кількість, густота, демографічна ситуація

За чисельністю населення Японія випереджає такі розвинені країни, як Німеччина, Франція, Великобританія, Італія. Станом на 2010 рік у Японії налічувалося понад 127,5 млн. чоловік - це 7 місце у світі за кількістю населення після Китаю, Індії, США, Індонезії, Бразилії та Росії.

Середній відсоток зростання населення протягом 1995 — 2000 становив 1,1%. Таким чином кількість населення Японії за останні 10-20 років практично не змінилася, що пояснюється спадом рівня народжуваності у поєднанні з низькою смертністю. На даний момент у Японії спостерігається депопуляція: вчені прогнозують зменшення кількості населення Японії до 60 млн.осіб у 2010 році.

Закордонні спеціалісти пропонують вирішити проблеми старіння та низької народжуваності запрошенням іммігрантів. Проте останні здобули собі погану славу у японському соціумі завдяки незнанню японських звичаїв і частим злочинами (більше половини злочинів у країні скоюють вихідці з КНР).

Японія належить до країн з високою щільністю населення. На 1 км2 у середньому проживає близько 336 чол. Однак щільність населення значно коливається по території. Якщо на півночі Хоккайдо вона складає близько 70 осіб/км2, то в прибережних районах місцями перевищує 500 чол./км2. Найбільша густота населення в мегаполісі Токайдо, що простягнувся на 600 км (до 1000 осіб на км2).

Демографічна ситуація

Ще не так давно демографічна ситуація в Японії характеризувалася надзвичайно високим природним приростом. Але з кінця 70-х років в результаті демографічної політики, яка була спрямована на зниження народжуваності, показники природного приросту різко зменшилися. Знизилися також і показники смертності в результаті підвищення рівня життя населення, поліпшення медичного обслуговування. Японія - одна із перших держав світу, що перешли від другого (розширеного) до першого (звуженого) типу відтворення населення.

Станом на 2010 рік народжуваність становить 7,4 осіб/1000 жителів, смертність 9,8 осіб/1000 жителів, природний приріст -2,4 осіб/1000 жителів. Дитяча смертність одна із найнижчих у світі (3 смертних випадки/1000 живонароджених).

Середній вік населення 44,6 роки (для чоловіків 42,9 років, для жінок 46,5 років). Очікувана тривалість життя 82,17 роки (для чоловіків 78,9 років, для жінок 85,6 років) - 5-е місце в світі. Вікова структура населення: від 0 до 14 років - 13,5%, від 15 до 64 років - 64,3%, старші 65 років - 22,2%. Статева структура населення характеризується домінуванням жінок (52%).

Населення Японії: національний склад, мови, релігії

Національний склад населення. Основна частина населення - монокультурна і гомогенна спільнота як називає себе японці (ніпподзін). Вони складають 99% населення. Решта — представники корейської діаспори та іноземні робітники (переважно з країн Азії). В 2005 році в Японії перебувало біля 1,56 млн іноземців. Крім цього в Японії проживають тубільні мешканці островів — айни і рюкюсці. Існує також невелика соціальна група так званих буракумінів (общинників), які історично виокремилися з японського соціуму у окрему "презирливу касту" завдяки культурно-побутовим особливостям занять (кожум'яцтво, утилізація померлих тварин, тощо).


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)