АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Модель комплексної інтегративної психотерапії

Читайте также:
  1. S-образная модель роста популяции
  2. Аналітична математична модель поверхні (підводного аппарата)
  3. Англо-американская модель
  4. Апарат штучного дихання ручний портативний. Модель 120
  5. Арт-методи у сімейному консультуванні та психотерапії.
  6. Базовая эталонная модель взаимодействия открытых систем
  7. Бихевиористская» модель семейного воспитания.
  8. БРИТАНСКАЯ МОДЕЛЬ БУХГАЛТЕРСКОГО УЧЕТА
  9. Верна ли предлагаемая модель?
  10. Геополитическая модель современного мира.
  11. Графічна модель грошового ринку
  12. Гуманистическая» модель семейного воспитания.

Психотерапія психосоматичного хворого – це взаємодія фахівця та клієнта з метою:

1. Нормалізації психічних, емоційно-афективних та вегетативних розладів невротичного регістру, а також порушення взаємин особистості (зміна установок, звичок, поглядів, світогляду. Позбавлення від патологічних залежностей);

2. Мобілізація ресурсів особистості та адаптаційних психологічних та фізичних властивостей дитини.

Психотерапія передбачає дотримання наступних принципів при складанні індивідуальної програми:

- Врахування вікових рівнів переважаючого нервово-психічного реагування.

- Обов‘язкове врахування всіх основних характеристик як особистості пацієнта так і клінічної картини психосоматичного розладу (клінічна форма, етап захворювання і провідний психосоматичний синдром, психопатологічна типологія афективного розладу (депресії), що лежить в його основі, супутня психопатологічна і соматоневрологічна симптоматика, характеристика внутрішньої картини хвороби).

- Врахування глибини і тривалості психосоматичних розладів.

- Зміна спрямованості психотерапії від нозоцентричної (орієнтування на хворобу) до антропо- (на людину) та соціоцентричну установки (на зв‘язок особистості з навколишнім середовищем).

- Підпорядкованість психотерапевтичного впливу особистому стилю фахівця + творча варіація методів з урахуванням ситуації.

 

Структура патогенного психосоматичного фенотипу дозволила визначити спрямованість психотерапевтичного впливу:

1. Системна сімейна психотерапія, спрямована на зміну характеру внутрішньо сімейних та дитячо-батьківських відносин.

Практично в усіх випадках індивідуальна психотерапія у дітей та підлітків повинна поєднуватися з сімейною психотерапією, яка спрямована на зміну сукупних і взаємозалежних взаємин, що складаються в сім‘ї і виявляють значущий зв‘язок з хворобою, лікуванням і соціальним відновленням хворого. Багато психологічних факторів, що викликають негативне емоційне реагування, формуються під впливом сімейного оточення, особливо в ранньому дитинстві, в молодшому дошкільному та молодшому шкільному віці. Тому проведення сімейної психотерапії при психосоматичних розладах є майже обов‘язковим.

Мета сімейної психотерапії – орієнтація батьків і прабатьків в питаннях виховання, що відіграють значну роль у формування завищеного рівня домагань і. як наслідок цього, у виникненні емоційних порушень, а також корекція виховних підходів з усуненням виниклих особистісних змін і профілактикою неадекватних афективних реактивних реакцій.

2. Психотерапія матері дитини, в якій пріоритетним напрямком є робота з материнською ідентичністю з цінністю і сенсом материнства.

3. Індивідуальна психотерапія. Принципом є ранній, з дитячого та раннього дитячого віку, початок психотерапії дитини, яка страждає ПСР.

Використання в програмі психокорекції дітей раннього віку прийомів тілесно-орієнтованої терапії та безпосередньо-емоційного контакту з дитиною із стимуляцією мовленнєвого розвитку та підвищення рівня усвідомленості.

Індивідуальна робота з дитиною за програмою. Що включає вплив на сенсорну, емоційну і когнітивну сфери розвитку з опорою на провідний вид діяльності та сформовані психічні функції з метою розвитку рефлексивних процесів.

4. Спрямованість психотерапії на розвиток мовленнєвої функції відповідно до віку дитини з метою підвищення ступеня усвідомленості та довільності уваги, управління поведінкою, формування адекватних допінг-стратегій.

5. Психокорекція порушеного соматогнозису, починаючи з дошкільного віку, шляхом поєднання методу інформування дитини про будову тіла людини і його функції та прийомів тілесно-орієнтованої терапії й психомоторної корекції на основі «принципу заміщую чого онтогенезу»

6. Індивідуально-розумова психотерапія (глибинно-психологічна чи конфлікт-концентрована) заснована на взаємодії лікаря та особистості хворого. Цей метод доцільно використовувати на етапі індивідуального психологічного консультування, при виявленні психосоматичних розладів, а також при амбулаторних прийомах.

Основні завдання:

- Глибоке вивчення особистості хворого

- Виявлення і вивчення етіопатогенетичним механізмів, що сприяють виникненню і збереженню хворобливого стану

- Досягнення усвідомлення хворим причинно-наслідкового зв‘язку між особливостями його системи взаємин із захворюванням

- Допомога у розумному вирішенні психотравмуючої ситуації

- Зміна взаємовідносин хворого з оточуючими, корекція неадекватних реакцій і форм поведінки.

7. Групова психотерапія за віковим принципом з опорою на провідний вид діяльності та закономірності розвитку психічних функцій і особистості дитини. Спрямованість психотерапії на відпрацювання навичок презентації себе в групі, спонтанності та відкритості у встановленні контактів, емпатію до іншого, вміння конструктивно відстоювати свої інтереси.

8. Поєднання групової тв. Індивідуальної психотерапії в програмі психокорекції дитини (підлітка, яка страждає на ПСР.

9. Одночасна паралельна робота з однією дитиною фахівців різного профілю: дитячого клінічного психолога, педіатра, логопеда, арт терапевта.

10. Організація роботи школи батьків з метою підвищення психологічної грамотності батьків і формування навичок побудови адекватних дитячо-батьківських відносин.

 

Основні напрямки психотерапії дітей та підлітків:

1. З використанням пізнавально-поведінкових механізмів психологічного захисту (раціональна, когнітивна, поведінкова, патогенетична терапія, психоаналіз, функціональне тренування).

2. З використанням психофізіологічного захисту зміненої свідомості (гіпноз, гіпокатарсис, навіювання, аутотренінг, медитація).

3. Емоційне стимулювання.

 

Сугестивна психотерапія у формі навіювання в гіпнотичному або активному стані, аутогіпноз спрямована на поліпшення настрою, ослаблення хворобливих відчуттів і переживанб, оптимізацію стану відпочинку та мобілізацію ресурсних сил організму.

Вельми ефективними методами, сугестивної психотерапії, дітей дошкільного віку та молодшого шкільного віку є: психічна саморегуляція з рекомендацією коротких і простих формул само оцінювання, які можна застосовувати з 5-річного віку і навіювання устами матері («материнський гіпноз»).

 

Раціональна психотерапія припускає логічний вплив на психіку хворого з метою змінити неправильні уявлення про прояви хвороби і ступінь її тяжкості, виробити краще розуміння власної життєвої ситуації й обрати більш ефективні способи реагування на них.

 

Нервово-м‘язова релаксація і аутотренінг спрямовані на релаксацію мускулатури. Нормалізацію діяльності вегетативної нервової системи, емоційну рівновагу.

 

Поведінкова (біхевіоральная) терапія модифікує усвідомлювані і неусвідомлювані не адаптивні форми поведінки заздалегідь складеною програмою за допомогою методів заохочення, покарання, примусу і натхнення.

 

Ігрова психотерапія включає невербальні ігри і заснована на вербальних контактах з «десенсибілізуючим» характером. Сприяє адаптації хворих до реальних умов життя через етапи гри в ситуаціях, які актуальні для них. До методів ігрової психотерапії може бути віднесена казкотерапія.

Казкотерапія – один з найменш травмонебезпечних і безболісних способів психотерапії. Можливо, тому що, за допомогою казок (або під їх впливом) сформувався життєвий сценарій і за допомогою казки ж можна спробувати з цього невдалого життєвого сценарію людину витягнути.

 

Арттерапія (терапія образотворчим мистецтвом) використовується як засіб спілкування, для отримання розслаблення, поліпшення самооцінки, подолання страхів і психотравмуючих ситуацій, покращення розуміння і від редагування проблем.

 

Імаго терапія (символ-драма) дозволяє дітям і підліткам в різних образах реалізувати свої змінені уявлення, що має як терапевтичне, так і діагностичне значення.

 

Методі групової терапії застосовуються для подолання соціальної ізоляції дітей або підлітків і допомагають їм відчути, що вони не самотні зі своїми проблемами. Групова психотерапія дає також можливість обговорювати стратегії подолання труднощів і порівнювати їх.

 

На всіх вікових етапах ефективно проведення музикотерапії, що спричиняє заспокійливий або активізуючий вплив на емоційний статус дитини, тобто безпосередній лікувальний вплив. Або виступає в якості допоміжного прийому, що супроводжує інші психотерапевтичні методи.

 

Психоаналіз використовується для розуміння та інтерпретації розладів в цілому та окремих їх проявів, виявлення пригнічених або витіснених комплексів, потягів, переживань.

 

Профілактика психосоматичних розладів у дітей та підлітків повинна проводитися з урахуванням всіх основних чинників патогенезу (психосоціальних, генетичних, церебрально-органічних) психогенної афективної патології.

Профілактика психосоматичних розладів у дітей та підлітків включає:

1. Достатнє спілкування дитини з матір‘ю (особливо на 1му році життя).

2. Грудне вигодовування до 1 року.

3. Корекцію психічного стану матері (тривожності, зниженого настрою).

4. Адекватне виховання дитини (з помірною дисципліною, достатнім емоційним контактом між дитиною і батьками, особливо матір‘ю, в обов‘язковим контактом з однолітками).

5. Корекцію соціально-обумовленого дизонтогенеза (частіше у вигляді акцентуйованих рис характеру) за допомогою психотерапевтичного впливу.

6. Корекцію біологічно (це ребро-органічно), обумовленого психічного дизонтогенеза.

Профілактика ПРС у дітей та підлітків на мікросоціальному рівні включає роботу психологів з професіоналами, які надають значущий вплив на психічний розвиток дитини: педагогами дошкільних освітніх установ, початкової школи та середньої ланки; педіатрами дитячих лікувальних закладів, лікарями загальної практики.

 

Основні напрями роботи з фахівцями: інформування про закономірності психосоматичного розвитку дитини, дозвіл особистісних проблем, профілактика і психотерапія синдрому емоційного вигорання і професійної деформації особистості.

Психопрофілактична робота з вагітними шляхом їх інформування, підвищення рівня усвідомленості у ставленні до вагітності, дитині. Підвищення цінності материнства в суспільстві і соціального статусу матері. Особливо важливою ланкою, на наш погляд, є робота психолога з формування цінності материнства і материнської ідентичності з дівчатками-підлітками.


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)