АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Змістовий модуль 2. ФІЛОСОФСЬКА ОНТОЛОГІЯ, ГНОСЕОЛОГІЯ ТА АНТРОПОЛОГІЯ. ЛЮДИНА В СУЧАСНОМУ СУСПІЛЬСТВІ

Читайте также:
  1. III. КРИТЕРИИ ДОПУСКА К СДАЧЕ ИТОГОВОГО МОДУЛЬНОГО КОНТРОЛЯ (ЭКЗАМЕНА).
  2. Б) Філософська антропологія
  3. Всебічний розвиток особистості - мета виховання у сучасному суспільстві.
  4. Г) виконання підсумкових письмових модульних (контрольних) завдань
  5. ГНОСЕОЛОГІЯ
  6. Гносеологія, предмет, структура, завдання. Онтологія.
  7. Головной мозг. Общая морфо-функциональная характеристика больших полушарий. Миелоархитектоника. Возрастные изменения коры. Модуль как структурно – функциональная единица коры.
  8. До якого напряму «нової історії» належить праця Філіпа Ар’єса «Людина перед обличчям смерті» ?
  9. Загальні проблеми розвитку економічної науки на сучасному етапі
  10. Заліковий модуль 1. Вступ до дисципліни. Формування української протосоціологічної думки
  11. Заліковий модуль 3. Українська академічна соціологія
  12. ЗАЛІКОВИЙ МОДУЛЬ ІІ

Філософська онтологія: проблема буття. Феноменологія. Філософія розвитку. Категорія буття, її зміст і специфіка. Основні форми буття. Уявлення про субстанцію. Філософське розуміння матерії. Рух як спосіб існування матерії. Основні форми руху, їх специфіка і взаємозв’язок. Простір і час як атрибути і форми буття матерії. Свідомість – властивість високоорганізованої матерії, вища форма відображення дійсності. Генезис свідомості, матеріальні передумови її виникнення. Природа відображення, Розвиток форм відображення, відображення в неживій і живій природі. Специфіка біологічної форми відображення. Соціальна обумовленість свідомості, її залежність від суспільних відносин. Роль праці, спілкування і мови в формуванні і розвитку свідомості. Структура свідомості: почуття, знання, емоції, воля. Концепція «життєвого світу» Е. Гуссерля. Свідомість і самосвідомість. Місце інтуїції в структурі свідомості. Свідомість і форми психічної діяльності – мислення, пам’ять, мова. Активний характер свідомості і її творчі функції. Діалектика розвитку людини і суспільства.

Філософія пізнання (епістемологія). Характеристика знання й пізнання. Проблема пізнання в контексті історії філософської думки. Теорія пізнання (гносеологія) як розділ філософії. Суб’єкт й об’єкт пізнання. Почуттєве пізнання: специфіка й основні форми. Раціональне пізнання: специфіка й основні форми. Інтуїтивне пізнання: специфіка. Ірраціональне в пізнавальній діяльності. Загальні рівні пізнання. Система методів пізнання. Істина як філософська проблема: основні філософські теорії істини, її властивості й критерії. Проблема пізнаванності буття як гносеологічний аспект основного питання філософії (гносеологічний оптимізм та гносеологічний скептицизм). Співвідношення знання та віри.

Філософія науки. Аксіологія: цінність буття і стратегія майбутнього. Специфіка наукового пізнання. Наука як соціальний інститут. Форми і методи наукового пізнання.Поняття культури та її сутнісні начала. Проблема кризи сучасної культури. Роль науки в сучасному інформаційному суспільстві. Визначення цінностей. Класифікація цінностей. Система духовних цінностей, їх роль у житті людини і суспільства. Функції цінностей. Глобальні проблеми сучасності та майбутнє людства.

Соціальна філософія: людина й історичний процес. Філософська концепція людини як методологічна основа наук про людину і її місце в системі філософського знання. Філософські дискусії про природу, сутність, призначення людини. Співвідношення біологічного і соціального в людині. Характеристика понять: людина, індивід, індивідуальність, особистість. Самоцінність і смисл людського життя. Проблема життя і смерті в духовному досвіді людства. Особистість і суспільство. Свобода і відповідальність особистості. Взаємовідношення особистості і суспільства. Місце людини у Всесвіті. Зміст людського буття та його основні версії в історії філософії. Творчість як категорія буття людини і культура як антропологічний феномен. Лінійна філософія історії. Нелінійна філософія історії.

 

ПЛАНИ СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)