АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Особливості кінцевого продукту інформаційного виробництва

Читайте также:
  1. Автоматизація виробництва
  2. Адміністративно-правові відносини, їх структура, особливості та види.
  3. Аналіз технічного рівня розвитку виробництва
  4. Аналіз технологічної схеми виробництва плавлених сирів
  5. Велике князівство Литовське: особливості взаємодії культур литовської і давньоруської.
  6. Взаємозв’язок потреб, виробництва і попиту
  7. Вибір обсягів виробництва у короткотерміновому періоді
  8. Види (типи) виробництва і характеристика їх технологічних процесів. Організаційні форми роботи.
  9. Види конституції, їх структура та особливості
  10. Визначення інформаційного суспільства
  11. Визначення сутності сукупного суспільного продукту
  12. Визначення ціни та обсягів виробництва при монополістичній конкуренції

Концепцiя iнформацiйного продукту базується на визначеннi iнформацiї як знання, наданого в узагальненiй та вiд­стороненiй вiд безпосереднього творця формi.

Тобто знання розглядаються як власне людський феномен, а iнформацiя — як певна форма знань, яка забезпечує їх соцiальне функцiонування, зокрема можливiсть соцiального збереження та розповсюдження. В свою чергу, отримана iнформацiя перетворюється на новi знання користувача, з наданої вiдповідної iнфор­мацiї вiн може вiдiбрати необхiднi йому знання.

Інформаційні продукти і послуги є результатом поєднання засобів виробництва (до яких відносять предмети і засоби праці) та людської праці. Особливості ІПП визначаються особливістю всіх елементів «ланцюжка». Основні особливості інформаційного продукту, які кардинально відрізняють інформацію від інших товарів, такі:

Корисність. Її визначає, з одного боку, релевантнiсть отри­маної iнформацiї (ступінь відповідності інформації розв’язуваній задачі (проблемі), здатність сприяти вирішенню задачі), з iншого — значимiсть цього знання, тобто важливість інформації в даний момент часу для прийняття конкретного рішення.

Тиражування. Тиражування матерiального продукту потре­бує майже таких самих витрат, що й створення першої одиницi. Тиражування iнформацiї, навпаки, дуже дешеве через мiнiмальні матерiальні витрати, що дає змогу нарощувати обсяги продукцiї без суттєвих витрат матерiальних, людських ресурсiв і часу. Просте вiдтворення (копiюванням та тиражуванням), можливiсть не­вiдкладної миттєвої доставки споживачевi дає змогу забезпечити високi прибутки виробникам i посередникам від продажу iнфор­мацiйного товару. Завдяки тиражуванню можна продати iнфор­мацiйний продукт i вiн може залишитися у власностi виробника. Тобто можлива множинна власнiсть на інформаційний продукт. Цю властивість інформації — її незнищенність можна проілюструвати відомою притчею Б. Шоу: «Якщо у вас є яблуко і у мене є яблуко і якщо ми обміняємося цими яблуками, то у вас і у мене залишиться по одному яблуку. А якщо у вас є ідея і у мене є ідея і ми обміняємося ідеями, то у кожного з нас буде по дві ідеї». Iнформацiйний продукт зберiгає iнформацiю, яку в нього вкладено, незалежно вiд того, скiльки разів вона тиражувалася.

Старiння. Інформаційний продукт з часом зазнає своєрідного «морального зносу». Хоча інформація і не зношується у процесі споживання, вона може втрачати свою цінність в міру того як знання, що надаються нею, перестають бути актуальними. Iнформацiйнi продукти з часом втрачають свою первiсну споживчу вартiсть, оскiльки в суспiльствi, що розвивається, змiни iнформацiйних потреб роблять ранiше накопиченi iнформацiйнi продукти (тобто знання, якi вони вiдображають) менш придатними для вiдтворення їх. Приклад: старiння наукової лiтератури. Але старiння iнформацiйного продукту зумовлене вiддаленням у часi вiд моменту його створення, а не втратою його цiнностi внаслiдок багаторазового використання.

У різних областях науки і техніки темпи знецінювання знання неоднакові, процес «старіння» інформації може тривати від п’яти до 15 років і більше.

Додаткова вартiсть. Новi знання не з’являються як готова iнформацiя. Необхiдно здiйснити низку складних операцiй (процедур), якi перетворюють їх на продукт чи послугу, тобто необхiднi додатковi витрати. Наприклад: для надання експертним знанням форми iнформацiї в експертних системах необхiдно розробити спецiальнi когнітивні методики, якими оперують фахiвцi (тобто здiйснити операцiї з перетворення знань на спеціальний iнформацiйний продукт). Виробництво нової інформації потребує витрат значно більших за витрати на її тиражування. У зв’язку із цим за обміну на інформаційному ринку споживач купує носій, а не право копіювання.

Ця властивість інформаційного продукту — складність виробництва і відносна простота тиражування — створює чимало проблем, зокрема у зв’язку із визначенням прав власності на інформаційний продукт. Вартiсть iнформацiї визначається не стiльки витратами на виробництво, скiльки очікуваною мiрою впливу на виробництво нового продукту (не обов’язково інформаційного), що створюється з її допомогою, та ринковою кон’юнктурою. Вартiсть будь-яких предметiв в мiру їх використання зазвичай знижується, iнформацiї — навпаки. Невикористана iнформацiя не має нiякої цiнностi, тоді як iнформацiя, яку найчастіше потребують користувачi, зазвичай буває найбiльш цiнною.

Адреснiсть. Існують різні способи надання інформації, зручні різним споживачам інформаційних товарів і послуг, оскільки споживання інформаційного продукту вимагає певних зусиль. У цьому полягає властивість адресності інформації.

Через цю властивість, так само, як і властивість старіння, потреба в інформаційному продукті ніколи не може бути задоволена один раз і назавжди. «Створення і використання інформаційного продукту, — зазначає Ю. Шрейдер, — це завжди спроба прокласти міст через безодню, що розділяє знання та інформацію». Виробляючи інформаційний продукт (послугу), необхiдно враховувати особливостi тих чи iнших груп користувачiв, їх iнформацiйнi потреби.

Наукомісткість. Інформаційний продукт є одним з най­бiльш наукомістких. Створення та вдосконалення IПП багато в чому залежить вiд iнтелектуальних зусиль у процесi їх виробництва. Це зумовлено двома факторами:

1) для iнформацiйного виробництва необхiднi все бiльш досконалі технiчнi засоби i програмно-лiнгвiстичне забезпечення (тобто засоби працi). Наприклад: паралельнi процесори, iнтелек­туальнi iнтерфейси, автоматизованi засоби отримання знань, оперування мовами програмування високого рiвня, БД з великими навiгацiйними можливостями тощо.

2) використання цих засобів iнформацiйного виробництва є можливим тiльки за умови значних iнтелектуальних зусиль, оскiльки iнформацiйне виробництво великою мірою включає в себе отримання нових знань про нього. Наприклад, iнтелектуа­льнi iнформацiйнi системи не звiльняють тих, хто їх розробляє, i тих, хто їх використовує, вiд iнтелектуальної працi, а навпаки, значно ускладнюють її. Інтелектуальна сутнiсть iнформації впливає і на створення нового, як iнтелектуального (проекти, прогнози, iдеї, оцiнки тощо), так і матерiального (зразки технiки, виробiв тощо) продукту.

Якість. Специфiчними для iнформацiйного товару є вимоги до його якостi. Це зумовлено тим, що iнформацiя є продуктом дорогим i таким, що швидко «псується» (морально застарiває). Звiдси основними критерiями оцiнки його якостi є:

повна вiдповiднiсть змiсту попиту конкретного споживача (категорiї споживачiв);

надiйнiсть (повнота, вiдсутнiсть «шуму», новизна, достовiр­нiсть);

оперативнiсть (своєчаснiсть надання);

вiдповiднiсть форми товару (яснiсть, доступнiсть, стислiсть викладу) споживчим вимогам покупців.

Цi якостi в основному i визначають успiх iнформацiйного товару в конкуренцiї на iнформацiйному ринку.


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)