АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Теорії фірми

Читайте также:
  1. А. ОСНОВИ ТЕОРІЇ ДЕРЖАВИ
  2. Б. ОСНОВИ ТЕОРІЇ ПРАВА
  3. Визнання , теорії та критерії держав
  4. Визначення конкурентної переваги фірми в даному сегменті
  5. Виникнення і розвиток теорії модернізації
  6. Вклад Дж. Кейнса у розвиток кількісної теорії грошей
  7. Вопрос № 4 Основні положення теорії розподілу влад(Монтескье)
  8. Державне регулювання суспільного відтворення. Основні теорії ДРЕ
  9. Еволюція уявлення про суспільство та теорії його походження
  10. Елементи теорії.
  11. Елементи теорії.
  12. Еліти в політиці: поняття та еволюція теорії

Господарські системи на рівні підприємства виникають разом з появою економічної сфери буття суспільства.

В умовах натурального господарства зазначена економічна інституція еволюціонує у таких формах: сімейно-родова община, селищна община, маєткове господарство, фільваркове господарство. Перелічені форми є базовими для своїх історичних термінів існування. У той же час поряд з ними, як складова цих економічних систем, виникає на етапі функціонування селищної общини індивідуальне сімейне господарство, спочатку як сільськогосподарське (селянське) за своєю галузевою приналежністю.

В умовах рабовласницького та феодального способів виробництва спостерігався процес підвищення рівня економічної автономності селянських господарств, закономірним результатом якого стало те, що зазначена економічна інституція виокремилась у самостійну виробничу одиницю з дещо обмеженою комерційною свободою.

В умовах товарного господарства на перших етапах становлення капіталістичного способу виробництва фільваркові господарства припиняють своє існування, а їм на зміну стають сімейні селянські та ремісничі господарства, що набувають повної економічної самостійності. Ці економічні інституції, у свою чергу, виступають основою для утворення відповідної капіталістичному способу виробництва організаційної господарської структури, якою і є підприємство. Останнє у процесі власної еволюції проходить такі організаційно-економічні форми:

· проста (торгівельна) мануфактура;

· зріла (виробнича) мануфактура;

· фабрика.

Кардинальна відмінність базових економічних систем певного способу виробництва натурального господарства від підприємства, як базової форми товарного господарства, полягає у тому, що перші є закритим економічним середовищем, у межах якого здійснюється увесь технологічний процес економічної діяльності (виробництво-споживання). Підприємство виступає і як автономне середовище, у внутрішньому просторі якого здійснюється лише одна технологічна фаза – виробництво, і одночасно суб’єктом економічної діяльності, що приймає участь у відносинах обміну та розподілу.

На сучасний момент щодо економічних причин виникнення та суті поняття підприємство (фірма) існує дві групи поглядів серед учених-економістів, викладених у неокласичній концепції підприємства та інституціональній теорії фірми.

Основні теоретичні засади неокласичної концепції підприємства:

· причина виникнення підприємства – суспільний поділ праці, що призвів до формування товарного господарства та капіталістичного способу виробництва;

· характерною особливістю підприємства як економічного середовища і суб’єкта економічної діяльності є його виробнича функція.

На підставі цих положень підприємство визначається як організована економічна структура, діяльність якої направлена на комбінування факторів виробництва для створення економічних благ з метою отримання прибутку.

Основні теоретичні засади інституціональної теорії фірми:

· концепція ієрархічного порядку;

· теорія трансакційних витрат;

· теорія правоспроможностей (інституціональна теорія власності).

Інституціональна школа визначає фірму як систему контрактів між домашніми господарствами стосовно придбання сукупності правоспроможностей з метою отримання прибутку або задоволення певних власних потреб.

У вітчизняній економічній науці та господарській практиці надають перевагу неокласичної концепції підприємства. У той же час щодо визначення цього поняття серед науковців немає одностайності.


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)