АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

РОЗДІЛ 1. Теоретичні основи безпеки життєдіяльності

Читайте также:
  1. Алфавіт, слова, ідентифікатори, роздільники, лексеми
  2. ВИМОГИ ДО ЗМІСТУ РОЗДІЛУ «ОХОРОНА ПРАЦІ»
  3. ВИРОБНИЧІ ПІДРОЗДІЛИ АРХІВУ ТА ОСНОВНІ АРХІВНІ ТЕХНОЛОГІЇ
  4. Висновки по другому розділу
  5. Внутрішні підрозділи кожного із розділів
  6. Геноми майже всіх відомих РНК-вмісних вірусів – це лінійні молекули, які можна розділити на 3 групи.
  7. Дайте визначення поняття культура. На які дві великі частини можна його розділити? З яких елементів складається духовна культура?
  8. Діяльність окремих підрозділів та служб аеропорту
  9. Діяльність підрозділів ГУБОЗ у боротьбі з економічними злочинами
  10. До активу балансу входить розділ: Р1 необоротні активи, Р2 оборотні активи, Р3 витрати майбутніх періодів, р4 необоротні активи групи вибуття.
  11. До виконання розділу
  12. Другий розділ

Теоретичні основи безпеки життєдіяльності

Тема 1.1 Безпека життєдіяльності – як поняття. Безпека абсолютна й відносна. Система “людина – середовище проживання” та його компоненти. Аксіома про потенціальну небезпеку діяльності людини – основний постулат БЖД.

Тема 1.2. Небезпека. Ризик – як оцінка небезпеки. Джерела небезпек. Номенклатура й таксономія небезпек. Класифікація шкідливих та небезпечних факторів: фізичних, хімічних, біологічних та психофізіологічних.

Ризик як фактор потенційної небезпеки. Індивідуальний та соціальний ризик. Концепція прийнятого (припустимого) ризику. Управління ризиком. Аналіз надійності. Надійність виробництва (надійність обладнання й технологій). Методи аналізу от казів обладнання Надійність людини як кільця складної системи.

 

РОЗДІЛ 2

Людина як елемент системи “людина – середовище проживання”

Тема 2.1. Основи небезпеки функціонування системи “людина – машина”. Людина у системі управління. Вибір та компонування органів управління й засобів відображення інформації. Основні принципи при розподілі функцій меж людиною й машиною. Елементи теорії інформації. Потік інформації. Пропускна здібність людини. Характеристика аналізаторів у забезпеченні життєдіяльності людини. Закон Вебера-Фехнера. Психічні характеристики особистості. Пізнавальні психічні процеси: відчуття, сприйняття, уважність, пам’ять та мислення.

Тема 2.2. Психологія та безпека. Психофізіологічні причини нещасних випадків. Фактори, що обумовлюють можливість людини протистояти небезпеці. Теорії травматизму. Індивідуальні особливості людини й безпека. Психофізіологічний стан людини та його безпека. Соціально-психологічні складники діяльності. Основні напрямки підвищення безпеки праці з урахуванням людського фактора.

Тема 2.3. Раціональні умови життєдіяльності людини і фізіологічні потрібності людини. Людина як біологічний і соціальний суб’єкт. Потрібності людини: фізіологічні, матеріальні духовні. Середовище життєдіяльності людини: природне, виробниче, побутове, соціальне та ін. Основи раціонального харчування. Інформаційне забезпечення і трудова активність. Значення спілкування у розвитку особистості. Емоціональні аспекти життєдіяльності.

 

РОЗДІЛ 3

Організація та управління безпекою життєдіяльності

Тема 3.1. Управління й контроль за БЖД. Правові, нормативні та організаційні основи БЖД. Контроль за станом безпеки.

 

Методичні вказівки до вивчення розділів програми

 

Вступ

Вивчення історії виникнення питань, що пов’язані із проблемою безпеки життєдіяльності, а також структури, предмета й функцій дисципліни БЖД, її цілі й задач можливо з використанням матеріалів, представлених у даній методичній указівки й у монографії [1].

Для оцінки сучасного положення безпеки життєдіяльності необхідно вивчати літературу, в якій представлені дані про масштаби впливу різноманітних небезпек на людину.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)