АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Невідкладна допомога в акушерстві

Читайте также:
  1. Алгоритм 4.3. Діагностичний і лікувальний (перша медична допомога) пошук при струсі мозку.
  2. ДОЛІКАРСЬКА ДОПОМОГА ПРИ ЗАХВОРЮВАННЯХ ТА ОТРУЄННЯХ
  3. Долікарська допомога при носовій кровотечі
  4. Долікарська медична допомога при внутрішніх кровотечах
  5. Долікарська медична допомога при зовнішніх кровотечах
  6. Допомога дітям раннього й дошкільного віку
  7. Класифікація травм, їх ознаки та перша допомога
  8. НЕВІДКЛАДНА ДОПОМОГА І ДОГЛЯД ЗА ХВОРИМИ
  9. Невідкладна допомога при отруєннях
  10. Непритомність та перша медична допомога
  11. Ознаки деяких специфічних отруєнь та допомога при них

 

В акушерстві багато патологічних станів, що спричинюють екстремальні ситуації і вимагають невідкладної допомоги на різних етапах спостереження.

Щоб запобігти виникненню таких ситуацій, своєчасно виявити їх, надати допомогу в повному обсязі і не подальших ускладнень, які можуть призвести до летальності з боку матері і плода, потрібно визначити чинники задовго до настання вагітності, тобто діагностувати різні захворювання в жінки та запропонувати санацію патологічного процесу, здоровий спосіб життя і дати поради щодо планування сім’ї.

Усі вагітні повинні стати на диспансерний облік до 12 тиж. вагітності, обстежитися і відповідно спостерігатися у жіночій консультації (ФАПі).

Зазвичай якість і обсяг медичної допомого вагітним (роділлям) залежить від умов певного акушерського закладу та професійної підготовки медичних працівників.

Медичний персонал завжди повинен бути готовим надати невідкладну допомогу.

Акушерка (фельдшер) в районних умовах своєчасно повинна надати долікарську медичну допомогу, визначитися щодо госпіталізації, а за необхідності викликати лікаря або акушерську хірургічну бригаду, підготувати імпровізовану операційну, якщо виникає потреба у здійсненні оперативного втручання.

Транспортувати пацієнток в шоковому стані заборонено.

Невідкладної допомоги в акушерстві потребують жінки, у яких виникають кровотечі під час вагітності в різні терміни, у пологах та в післяпологовий період; із тяжкими формами гестозу; шоковими станами, комами, набряком легень, загрозою розриву матки; виворотом матки після пологів.

В умовах дільничної лікарні, ФАПу (амбулаторії) долікарську медичну допомогу надають акушерки, фельдшери та медичні сестри.

 

Кровотеча при центральному

передлежанні плаценти (PLACENTA PRAEVIA)

 

Кровотеча може виникати в різні терміни вагітності на тлі повного благополуччя, без пологової діяльності, частіше вночі, може повторюватися і небезпечна для життя вагітної. Транспортування вагітної протипоказане.

Долікарська невідкладна медична допомога (проводять на місці: заходи виконує акушерка):

- негайно викликати лікаря або акушерську хірургічну бригаду; заспокоїти вагітну і допомогти їй прийняти зручне положення;

- мобілізувати периферійну вену і підключити одноразову систему та поповнити ОЦК;

- провести інфузійну терапію внутрішньовенно краплинно (увести ізотонічний розчин натрію хлориду, розчини Рінгера або Рінгера – Локка 500 мл, за необхідності - 5 % розчин амінокапронової кислоти 100 мл, реополіглюкін 250 мл для покращення реології крові; вікасол 1мл, дицинон тощо).

- за необхідності, залежно від умов, провести оксигенотерапію; профілактику і лікування дистрес-синдрому плода;

- попередити донорів;

- підготувати імпровізовану операційну: провести вологе прибирання і кварцювання, якщо в стаціонарі, попередити операційну медичну сестру про можливу операцію.

Подальша медична допомога залежить від стану роділлі і плода, крововтрати (кровотечі) та терміну вагітності.

При розгорнутій операційній в асептичних умовах лікар здійснює огляд шийки матки за допомогою піхвових дзеркал, видаляє з піхви згортки крові, проводить піхвове обстеження для визначення акушерської ситуації і вирішення питання про подальшу тактику.

Якщо кровотеча не продовжується і крововтрата становить до 250 мл, термін вагітності до 37 тиж., дотримуються очікувальної тактики. Вагітну госпіталізують у спеціалізованій машині швидкої допомоги у відповідний стаціонар під ретельним наглядом медичних працівників.

При вагітності в терміні до 34 тиж. проводять токолітичну терапію і вводять дексаметазон 6 мг кожні 12 год упродовж 2 діб.

Якщо кровотеча повторюється або перевищує 250 мл і прогресує, здійснюють терміново кесарів розтин.

При частковому передлежанні плаценти (крайовому і бічному) кровотеча, як правило, виникає під час пологів. Акушерка повідомляє лікарю про кровотечу (при крайовому передлежанні (placenta praevia marginalis) кровотеча незначна), проводить амніотомію, підключає одноразову систему і спостерігає за розвитком пологової діяльності, станом роділлі, плода, виділеннями з піхви.

При бічному передлежанні плаценти (placenta praevia partialis lateralis) можлива сильна кровотеча, тому тактика акушерів така, як при центральному передлежанні плаценти.

 

Передчасне відшарування

нормально розташованої плаценти

 

При передчасному відшаруванні плаценти виникають болючі перейми, больовий шок, страждає плід. У разі відшарування 2/3 плаценти і більше плід гине. Матка болюча, щільна, асиметрична.

Больовий шок супроводжується геморагічним шоком, кров скупчується у ретроплацентарній гематомі, що призводить до матково-плацентарній апоплексії (матка Кувелера), виникає ДВЗ-синдром, тобто порушується згортання крові; роділля може загинути, якщо не виконати екстирпацію матки.

Невидкладна допомога:

- негайно викликати лікаря або акушерську хірургічну бригаду, заспокоїти роділлю, підключити одноразову систему та намагатися усунути шок, поповнити ОЦК;

- негайно припинити пологову діяльність, щоб якомога менше відшарувалося плаценти;

- провести знеболювання залежно від умов: увести 1 % розчин промедолу 1 – 2 мл, 50 % розчин анальніну 2 мл, 2 % розчин димедролу 1 мл, 0,1 % розчин атропіну сульфату 0,7 – 1,0 мл;

- за наявності умов забезпечити масковий наркоз азоту закисом, наркоманом або ефіром;

- провести амніотомію (навколоплідні води забарвлені кров’ю). Зовнішня кровотеча може бути незначною або взагалі відсутньою.

Лікарі терміново проводять розродження жінки.

Метод розродження залежить від готовності пологових шляхів, розкриття маткового вічка, стану жінки, плода і передлежання та положення плода.

У разі повного розкриття маткового вічка голівка плода розміщена на тазовому дні. Накладають акушерські вихідні щипці з обов’язковим наступним ручним відшаруванням плаценти, виділенням відокремленого посліду, ручною ревізією стінок матки і зовнішньо-внутрішнім масажем матки на кулаці в асептичних умовах під знеболюванням. Внутрішньовенно краплинно вводять 10 ОД окситоцину в ізотонічному розчині натрію хлориду 400 мл; за необхідності вводять ректально мізопростол 800 мкг.

При сідничному передлежанні здійснюють екстракцію плода за тазовий кінець. При мертвому плоді – плодоруйнівну операцію.

Якщо передчасне відшарування плаценти відбулося в пероший або другий період пологів, при високому стоянні голівки, навіть при мертвому плоді проводять кесарів розтин, визначають скоротливість і тонус матки. При матці Кувелера або її нескороченні вдаються до екстирпації матки.

 

Кровотеча в послідовий (ІІІ) період пологів

 

Якщо виявляють чинники ризику щодо виникнення кровотечі (гестоз вагітних, багатоводдя, багатопліддя, переношена вагітність, в анамнезі септичні захворювання, аборти, загибель плода тощо), необхідно вести пологи в ІІ, ІІІ і ранній післяпологовий періоди з мобілізованою веною і крапельним внутрішньовенним уведенням окситоцину 5-10 ОД з ізотонічним розчином натрію хлориду 400 мл.

За згодою роділлі ІІІ період пологів ведуть активно.

У разі очікувального ведення ІІІ періоду пологів акушерка повинна виявити ознаки відшарування плаценти і допомогти роділлі народити послід одним із зовнішніх способів: Абуладзе, Креде-Лазаревича, Гентера; виконати обережно зовнішній масаж матки та продовжувати введення окситоцину внутрішньовенно крапельно.

За необхідності проводять катетеризацію сечового міхура.

За відсутності ознак відшарування плаценти і в разі виникнення крововтрати понад фізіологічну (0,5% від маси тіла) або межову (400 мл)- в асептичних умовах під знеболюванням здійснюють ручне відшарування плаценти і видалення відокремленого посліду, ручну ревізію стінок матки та зовнішньо-внутрішній масаж матки на кулаці. Вводять кровоспинні препарати.

За відсутності розривів пологових шляхів уводять у заднє склепіння тампон з ефіром на 20 хв.

Невідкладна допомога в ранній післяпологовий період. Якщо кровотеча триває в ранній післяпологовий період, тобто виникає гіпотонічна кровотеча, акушерка негайно викликає акушерську хірургічну бригаду, продовжує інфузійну терапію, можливо у 2 вени, попереджає донорів, уводить кристалоїди і колоїди, плазмозамінники і кровозамінники.

Слід якомога раніше притиснути черевну аорту до хребта кулаком (за методом Шмідта) або пальцями (за методом Бірюкова) на 15-20 хв.

За відсутності лікарів можна накласти на задню губу шийки матки поперечний кетгутів шов за методом Лосицької, вікончасті затискачі на бічні поверхні вздовж шийки матки за методом Бакшеєва або затискачі під кутом до шийки матки на бічні поверхні склепіння піхви за методом Генкеля-Тіканадзе.

Уводять окситоцин у матку через передню черевну стінку 10 ОД (після ручної ревізії стінок і порожнини матки та зовнішньо-внутрішнього масажу матки на кулаці). Вводять кровоспинні препарати.

Проводять тампонаду матки і піхви за методом Дюрсена широким бинтом, зволоженим 10% розчином кальцію хлориду (4-5 год).

Якщо кровотеча не припинилася, лікарі здійснюють лапаротомію, перев’язують маткові та яєчникові артерії, внутрішні клубові артерії. За необхідності виконують екстирпацію матки під загальним ендотрахеальним наркозом тлі масивної інфузійно-трансуфузійної терапії.

Усувають геморагічний шок.

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)