АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Методичні рекомендації. У першому питанніслід розкрити специфіку вивчення суспільства соціологічною наукою, її відмінність від інших суспільних наук; охарактеризувати основні риси

Читайте также:
  1. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  2. Деякі рекомендації щодо правил поведінки в умовах небезпеки землетрусу
  3. Додаток. Програма дисципліни і методичні
  4. Завдання № 1 та методичні рекомендації до його виконання
  5. Загальні методичні вказівки
  6. Загальні методичні вказівки.
  7. Загальні методичні рекомендації
  8. ЗАГАЛЬНІ Методичні рекомендації до вивчення тем, що виносяться на семінарські заняття та на самостійну роботу.
  9. Загальні методичні рекомендації щодо виконання контрольних робіт
  10. Загальні рекомендації
  11. Загальні рекомендації до змісту та структури курсової роботи.
  12. Загальні рекомендації щодо припинення тютюнопаління

У першому питанні слід розкрити специфіку вивчення суспільства соціологічною наукою, її відмінність від інших суспільних наук; охарактеризувати основні риси об’єкта і предмета соціології; висвітлити науковий статус соціології через призму тісної взаємодії з іншими науками про суспільство, людину, природу, техніку.

У другому питанні потрібно охарактеризувати соціологію як диференційовану систему знань, якій властива складна структура;навести основні структурні елементи і рівні соціологічного знання;розкрити суть методів та прийомів соціологічного вивчення соціальної реальності.

Третє питання передбачає пояснення суті основних функцій соціології та їх взаємодії, визначення їх завдання перед суспільством.

У четвертому питанні слід наголосити на тому, що люди з глибокої давнини цікавились соціальними проблемами: у чому полягає сенс життя людини, як прожити своє життя гідно, як раціонально організувати спільне життя і працю.

4.1. Доречно розглянути протосоціологічні ідеї мислителів стародавнього світу (Демокріта, Платона, Арістофеля та ін.), Середньовіччя (А.Блаженного, Ф.Аквінського та ін.), епохи Відродження (Ф.Петрарки, А.Данте, Л. да Вінчі, Т.Мора, Т.Кампанелли та ін.).

4.2.Звернути особливу увагу на витоки соціологічного пізнання в Україні із сивої давнини, дати аналіз творів найдавніших українських мислителів:

ü княжа доба ІХ–ХІІІ ст.(В. Мономах «Повчання дітям», «Слово про Закон і Благодать» митрополита Іларіона, літописи Київської Русі «Повість минулих літ» Нестора, «Галицько-Волинський літопис»);

ü козацька доба: козацькі реєстри, релігійні братства;

ü ідея природного права і суспільного договору Станіслава Оріховського-Роксолана;

ü ідеї діячів Києво-Могилянської академії – Феофана Прокоповича, Петра Могили, Стефана Яворського;

ü концепція спорідненої праці Григорія Сковороди;

ü діяльність Кирило-Мефодіївського братства.

П’яте питання. Визначити, як соціологічні знання впливають на загальний та професійний рівень освіти фахівців-аграріїв. Соціологічна наука охоплює знання різного ступеня узагальнення, рівня аналізу, універсальності законів. Соціологічні знання у професійній освіті фахівців-аграріїв відіграють важливу роль, формують уявлення про те, як люди створюють, підтримують і змінюють форми соціального життя, суспільні інститути, зразки спільних дій та їх взаємодію.

 

Семінар 2

Історія становлення та розвитку соціології

Питання для обговорення

1. Передумови виникнення соціології.

2. Головні етапи розвитку світової соціології.

3. О.Конт – засновник соціології.

4. Класична та інтегральна соціологія.

5. Типологія соціальних дій М.Вебера.

6. Становлення соціологічних знань в Україні на початку ХХ століття. Женевський гурток та його історичне знання.

7. Розвиток соціології у радянський період.

8. Сучасні завдання української соціології.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)