АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Фізичні та юридичні особи як суб’єкти цивільного права

Читайте также:
  1. II. Учебники, учебные пособия, монографии, статьи в журналах, Интернет-источники
  2. VІ. Назвіть юридичні строки, які слід застосувати у наведених положеннях (усього – 9 балів: по 3 бали за кожну правильну відповідь):
  3. А) людської особистості
  4. А) особисті немайнові права автора
  5. а)Учебники и учебные пособия
  6. А. С. Макаренко про програму формування особистості
  7. Б) надання батьками (усиновлювачами) або піклувальником неповнолітньої особи згоди на набуття нею повної цивільної дієздатності.
  8. Базовый учебники, учебные и учебно-методические пособия
  9. Бюджетное право как подотрасль финансового права.
  10. Виды источников уголовно-исполнительного права. Система уголовно-исполнительного законодательства.
  11. Виховання – це усвідомлене і цілеспрямоване зрощування людини як особистості у відповідності зі специфікою цілей, соціальних груп і організацій в яких воно здійснюється.
  12. Вікова періодизація розвитку особистості

Суб’єктами цивільних правовідносин або їх учасниками є фізичні та юридичні особи, держава Україна, АРК та територіальні громади.

 

Для визнання людини учасником цивільних правовідносин або суб’єктом цивільного права треба мати цивільну правоздатність і дієздатність.

Цивільна правоздатність – це здатність людини бути носієм цивільних прав і обов’язків, здатність мати цивільні права і нести цивільні обов’язки. Всі громадяни незалежно від віку і стану свого здоров`я наділені цивільною правоздатністю. Отже, здатність громадянина мати права і нести обов’язки виникає з моменту народження і припиняється зі смертю або визнання громадянина померлим.

Жоден громадянин за своє життя не може бути позбавлений цивільної правоздатності, але може бути обмежений у ній. Зміст цивільної правоздатності визначається законом.

Цивільна дієздатність – це здатність громадянина своїми діями набувати цивільних прав і створювати для себе цивільні обов’язки. Тобто, здатність громадянина самому розпоряджатися своїми правами і нести відповідальність за свої дії. За своїм обсягом дієздатність поділяється на: а) повну; б) часткову; в) неповну; г) обмежену; д) визнання громадянина недієздатним.

Повна дієздатність настає з досягненням повноліття, тобто 18 років. У випадках одруження до досягнення повноліття повна дієздатність настає з моменту одруження. Повна дієздатність може бути надана фізичній особі, яка досягла 16 років і працює за трудовим договором, а також неповнолітній особі, яка записана батьком чи матір’ю дитини.

Неповна дієздатність настає у громадян віком від 14 до 18 років і має такий обсяг:

· Право розпоряджатися своєю заробітною платою, стипендією або іншими доходами;

· Самостійно здійснювати права на результати творчої, інтелектуальної діяльності, що охороняються законом;

· Бути учасником (засновником) юридичних осіб, якщо це не заборонено законом або установчими документами юридичної особи;

· Право вносити вклади до кредитних установ і розпоряджатися ними

 

Обмежена дієздатність може бути визнана судом громадянам, які страждають на психічний розлад, що істотно впливає на їх здатність усвідомлювати значення свої дій та керувати ними; а також, які зловживають спиртними напоями, наркотичними засобами, токсичними речовинами тощо і тим самим ставлять себе чи свою сім`ю у важке матеріальне становище

Визнання громадянина недієздатним може мати місце лише за рішенням суду, якщо громадянин внаслідок хронічного, стійкого розладу не здатний усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними. Над даною особою встановлюється опіка. Недієздатна особа немає права вчиняти будь-якого правочину.

І фізична особа може бути оголошена судом померлою, якщо у місці її постійного проживання немає відомостей про місце її перебування протягом трьох років, а якщо вона пропала безвісти за обставин, що загрожували їй смертю або дають підставу припускати її загибель від певного нещасного випадку – протягом шести місяців. Фізична особа, яка пропала безвісти у зв’язку з воєнними діями, може бути оголошена судом померлою після спливу двох років від дня закінчення воєнних дій.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)